Υγεία: 5 κινήσεις που αποτελούν δείκτες μακροζωίας

Είναι η υγεία σας σε καλή ή κακή κατάσταση; Δοκιμάστε αυτές τις απλές κινήσεις για να το διαπιστώσετε...

Υγεία: 5 κινήσεις που αποτελούν δείκτες μακροζωίας

Κάποιες απλές κινήσεις αποτελούν δείκτες για την υγεία και ενώ η ικανότητα εκτέλεσής τους δεν εγγυάται μακροζωία, δείχνει πως μάλλον είστε σε καλό δρόμο και κάτι κάνετε καλά…

Στον αντίποδα, αν προσπαθήσετε να τις κάνετε και διαπιστώσετε πως δεν μπορείτε να τις φέρετε εις πέρας, ίσως θα ήταν καλό να προβείτε σε αλλαγές για έναν συνολικά πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να είστε βέβαιοι πως σε βάθος χρόνου θα τα καταφέρετε.

Εσείς, μπορείτε να κάνετε αυτές τις κινήσεις;

#1 Σηκωθείτε από το πάτωμα χωρίς βοήθεια
Βγάλτε τα παπούτσια σας και καθίστε στο πάτωμα. Ύστερα, προσπαθήστε να σηκωθείτε από τη θέση σας με καθόλου ή ελάχιστη υποστήριξη. Ιδανικά, θα πρέπει να μπορείτε να σηκώνεστε χωρίς τη βοήθεια των χεριών ή των γονάτων σας.

Μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 2.000 άτομα άνω των 50 ετών που δημοσιεύθηκε στο «European Journal of Preventive Cardiology» αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες που χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν και τα δύο τους χέρια καθώς και τα γόνατα για να σηκωθούν είχαν σχεδόν 7 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε 6 χρόνια.

Το τεστ αυτό αξιολογεί την ευελιξία, την ισορροπία και τον κινητικό συντονισμό, μετρώντας τη δύναμη των μεγαλύτερων μυών του σώματος, δήλωσαν οι ερευνητές. Η μυϊκή δύναμη σχετίζεται στενά με τη μακροζωία καθώς βοηθά στη ρύθμιση κρίσιμων σωματικών λειτουργιών.

#2 Σηκωθείτε από την καρέκλα χωρίς βοήθεια
Καθίστε σε μια καρέκλα με ίσια πλάτη με τα χέρια σταυρωμένα έτσι ώστε κάθε χέρι να ακουμπά τον αντίθετο ώμο. Με τα πόδια σας στο πάτωμα, την πλάτη ίσια και τα χέρια σας στο στήθος, ελέγξτε πόσο χρόνο χρειάζεστε για να σηκωθείτε και να καθίσετε πάλι στην καρέκλα συνολικά δέκα φορές.

Το τεστ αυτό επίσης μετρά τη δύναμη του πυρήνα. Ένας υγιής άνδρας ηλικίας άνω των 55 ετών θα πρέπει να μπορεί να ολοκληρώσει το τεστ σε περίπου λιγότερο από 18 δευτερόλεπτα και μια υγιής γυναίκα σε λιγότερο από 19.

Οι άνδρες ηλικίας 35 έως 55 ετών θα πρέπει να μπορούν να ολοκληρώσουν αυτήν την άσκηση σε περίπου 13 δευτερόλεπτα ενώ οι γυναίκες σε περίπου 15.

#3 Ελέγξτε τη δύναμη λαβής
Η χειραψία σας είναι δυνατή, μέτρια ή αδύναμη;

Αξιολογήστε τη δύναμη λαβής σας χρησιμοποιώντας ένα μονόζυγο.

Οι άνδρες που μπορούν να κρεμαστούν μόνο για 30 δευτερόλεπτα και οι γυναίκες που αντέχουν μόνο 15, μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας, αποκάλυψε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «BMJ».

Άλλη έρευνα που περιελάμβανε σχεδόν 7.000 άτομα από το «University College» του Λονδίνου διαπίστωσε ότι όσοι είχαν ασθενέστερη δύναμη πρόσφυσης στην αρχή της 17χρονης μελέτης είχαν υψηλότερο από το μέσο ποσοστό πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες.

Ανάλυση προηγούμενης έρευνας με σχεδόν 140.000 συμμετέχοντες αποκάλυψε ότι η αδύναμη λαβή αποτελεί πιο ακριβή δείκτη πρόβλεψης πρόωρου θανάτου από την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η δύναμη λαβής σχετίζεται επίσης με την εγκεφαλική δύναμη. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ σε σχεδόν μισό εκατομμύριο Βρετανούς, αποκάλυψε ότι οι υγιείς μεσήλικες με δυνατή λαβή είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης, συλλογισμού και ευφυΐας.

#4 Σε πόσο χρόνο ανεβαίνετε τις σκάλες;
Παλαιότερη έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας αποκάλυψε ότι για τους μεσήλικες, το ανέβασμα 60 σκαλοπατιών σε λιγότερο από ένα λεπτό αποτελεί δείκτη καλής υγείας της καρδιάς και συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε βάθος δεκαετίας.

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης μάλιστα προειδοποίησε: «Αν σας παίρνει περισσότερο από ενάμιση λεπτό για να ολοκληρώσετε αυτό το τεστ, η υγεία σας δεν είναι η βέλτιστη και θα πρέπει να εξετάσετε σοβαρά το ενδεχόμενο να ασκηθείτε περισσότερο».

#5 Μπορείτε να ισορροπήσετε στο ένα πόδι;
Αυτό είναι το πιο γνωστό τεστ μακροζωίας και θεωρείται πλέον επίσης ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας της μελλοντικής υγείας του εγκεφάλου.

Οι μεσήλικες που δεν μπορούν να σταθούν στο ένα πόδι για δέκα δευτερόλεπτα έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε βάθος δεκαετίας από εκείνους που μπορούν, σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «British Journal of Sports Medicine».

Πρόσφατα, ερευνητές από την Ιαπωνία ανέφεραν ότι όσο καλύτερα αποδίδουν οι άνθρωποι σε τεστ ισορροπίας, τόσο πιο εύρωστος είναι ο ιππόκαμπός τους, μια βασική δομή του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα, τη μνήμη, τις άμεσες αντιδράσεις σε πάσης φύσεως ερεθίσματα και άλλες σημαντικές λειτουργίες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.