Ξεπέρασε τα όρια η Τουρκία: Ζητά «Γαλάζια Πατρίδα» μέχρι τις Κυκλάδες

Ημερομηνία:

Συνεχίζονται οι προκλήσεις από πλευρά της Τουρκίας στο πλαίσιο της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας».

Σε νέες του δηλώσεις , ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Άμυνας της γειτονικής χώρας, Ουμίτ Γιαλίμ, χαρακτηρίζει «πολύ μετριοπαθή» τον προκλητικό χάρτη της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας», μπροστά στον οποίον φωτογραφήθηκε πρόσφατα ο Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται, ότι στις αρχές του Σεπτεμβρίου, κυκλοφόρησε φωτογραφία του τούρκου προέδρου να ποζάρει μπροστά από τον χάρτη των τουρκικών διεκδικήσεων.

Με τον χάρτη αυτό, η «Γαλάζια Πατρίδα» αποκτά «υπόσταση» καθώς αναφέρονται συγκεκριμένα τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης, ενώ η διεκδίκηση καταγράφεται στον χάρτη που «αγγίζει» τις θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο μέχρι και ανατολικά της Κρήτης.

Σχολιάζοντας τα σύνορα της «Γαλάζιας Πατρίδας» ο Γιαλίμ γράφοντας στην εθνικιστική εφημερίδα Sözcü, τα τοποθετεί δυτικά του 24ου Μεσημβρινού, περιλαμβάνοντας το μισό Αιγαίο Πέλαγος, ακόμη και τις Κυκλάδες.

Όπως υποστηρίζει ο πρώην γ.γ. του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, τα θαλάσσια τουρκικά σύνορα είναι 85 χιλιόμετρα δυτικότερα από αυτά της «Γαλάζιας Πατρίδας» και συγκεκριμένα στον 24ο μεσημβρινό και όχι στον 25ο, περιλαμβάνοντάς μέσα σε αυτά ελληνικά νησιά όπως τη Μύκονο, την Αμοργό, τη Νάξο, την Πάρο κ.α.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο χάρτης που παρουσιάστηκε από τη «Ναυτική Ακαδημία» στις 31 Αυγούστου 2019, παρουσία του Τούρκου προέδρου, έφθανε μέχρι το γεωγραφικό μήκος των 25 μοιρών ενώ αυτός που είχε δημοσιεύσει το 1974 το τουρκικό Γενικό Επιτελείο για το Αιγαίο, η τουρκική υφαλοκρηπίδα έφθανε μέχρι το γεωγραφικό μήκος των 24 Μοιρών ανατολικά».

Μάλιστα, προειδοποιεί πως εάν εφαρμοστούν τα θαλάσσια σύνορα της «Γαλάζιας Πατρίδας» η Τουρκία θα χάσει σημαντικά «δικαιώματα» στο Αιγαίο, όπου της ανήκουν -σύμφωνα με τους υπολογισμούς του- 550 χιλάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στη θάλασσα και 1,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στον εναέριο χώρο.

Οι δηλώσεις του ωστόσο δεν προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς η θεωρία του πως η Ελλάδα «κατέλαβε» 18 «τουρκικά νησιά» στο Αιγαίο Πέλαγος, είναι γνωστή.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Δεκαπενταύγουστος: Κερδίζει «πόντους» στις κρατήσεις η ηπειρωτική...

Η ζήτηση οδηγείται από τη Χαλκιδική με τις προκρατήσεις...

Airbnb: «Φορο-μπλόκο» και αυστηροί έλεγχοι από το...

Σε εφαρμογή μπαίνει το νέο πλαίσιο ελέγχων για τις...

Δεκαπενταύγουστος: Κερδίζει «πόντους» στις κρατήσεις η ηπειρωτική...

Η ζήτηση οδηγείται από τη Χαλκιδική με τις προκρατήσεις...

Airbnb: «Φορο-μπλόκο» και αυστηροί έλεγχοι από το...

Σε εφαρμογή μπαίνει το νέο πλαίσιο ελέγχων για τις...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Δήμος Μαλεβιζίου:Πρόσκληση σε Σωματεία, Συλλόγους και Συνεταιρισμούς για συμμετοχή στο 4ο Malevizi Festival

Ο Δήμος Μαλεβιζίου απευθύνει όπως κάθε χρόνο πρόσκληση συμμετοχής...

Καταγγελία για τον ΔΕΔΔΗΕ από πολίτη

Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την οικονομική ζημία που...