Τον τελευταίο καιρό , οι πολίτες της πόλης του Ρεθύμνου γινόμαστε μάρτυρες από ένα γαϊτανάκι προσπαθειών εξεύρεσης λύσης τύπου μπάλωμα, σχετικά με τον χώρο εγκατάστασης του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Κάτι το όποιο και στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές αποτέλεσε μείζον ζήτημα , αλλά συγχρόνως εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί ζήτημα, μιας και προσφάτως υπήρξε η περίπτωση εγκατάστασης του ΣΜΑ στην περιοχή του Ατσιποπούλου .
Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι να αναφερθεί ότι κατά την διάρκεια των εκλογών, το ζήτημα του ΣΜΑ πήρε διαστάσεις στα τοπικά ΜΜΕ, αλλά λόγω τυχοδιωκτικών πρακτικών βοράς ψήφων από μεριάς της τότε δημοτικής αρχής και της δίκαιας έντονης αγανάκτησης των κατοίκων των Τριών Μοναστηριών, γρήγορα προέκυψαν ζητήματα ως προς την μη υλοποίηση και εγκατάσταση του ΣΜΑ στην εν λόγω περιοχή.
Στο σήμερα, ωστόσο οι εκλογές τελείωσαν και πλέον “Habemus papam”και το ζήτημα του ΣΜΑ επανέρχεται πλέον για την περιοχή του Ατσιποπούλου. Μια περιοχή των περίπου 7000 κατοίκων, που ενώ θα μπορούσε να αποτελεί στολίδι για το Ρέθυμνο παρά ταύτα , αποτελεί έναν αδικημένο συγγενή, καθώς το Ατσιπόπουλο εδώ και χρόνια είναι πλήρως εγκαταλειμμένο, με μία δημοτική αρχή που ενδιαφέρεται να το θυμάται με το να δίνει λύσεις τύπου μπαλώματα, μόνο κατά την προεκλογική περίοδο, με τρανταχτό το παράδειγμα την περίπτωση έλλειψης πεζοδρομιών με το γνωστό σε όλους μας το τότε περιστατικό με μαθητή που κινδύνευσε από διερχόμενο όχημα.
Ακόμη και σήμερα το Ατσιπόπουλο είναι εγκαταλειμμένο από την ύπαρξη πεζοδρομίων, παιδικών χαρών, με ελλιπή φωτισμό και οδικό δίκτυο σε άθλια κατάσταση. Παρόλα αυτά, η εγκατάλειψη και η αδιαφορία συνεχίζεται, καθώς με την ήδη ύπαρξη του βιολογικού καθαρισμού που επιβαρύνει τον οικισμό, έρχεται να ολοκληρωθεί η αδιαφορία από μεριάς της δημοτικής αρχής και δη του κ. Μαρινάκη , καθώς τους τελευταίους μήνες γίνεται άτυπα η μεταφόρτωση απορριμμάτων στο χώρο της ΔΕΥΑΡ με τα απορριμματοφόρα να αφήνουν στο πέρασμα τους «υγρά» και κατάλοιπα, ενώ η επιλογή του ΣΜΑ στο Ατσιπόπουλο εν τέλει θα το μετατρέψει σε βόθρο του Ρεθύμνου.
Οφείλει λοιπόν, η παρούσα δημοτική αρχή να αντιληφτεί τα εξής :
1) Ότι ο ΣΜΑ είναι μια υπαίθρια εγκατάσταση και όχι μια στεγασμένη και κλειστή. Μπορεί να έχει ράμπες και προστατευτικά κουβούκλια για να μην παίρνει ο αέρας τα σκουπίδια όταν ξεφορτώνονται, αλλά οι οσμές υπάρχουν, τα υγρά χύνονται και οιεγκαταστάσεις θα πρέπει να απολυμαίνονται καθημερινά και ότι η διαδικασία απολύμανσης τέτοιων εγκαταστάσεων είναι δύσκολη.
2) Η χωροθέτηση ενός ΣΜΑ στην ανάγκη μπορεί να γίνει και κοντά σε σπίτια, αλλά όπου και να έγινε αυτό δημιούργησε πρακτικά προβλήματα τα οποία δεν μπόρεσαν να βρουν λύση. Στην Αθήνα δεν έχουν επιλογή.
Στο Ρέθυμνο όμως μπορούμε να πάμε 2-3 χιλιόμετρα πιο πέρα και να είμαστε μακριά από κατοικημένες περιοχές και σχολεία. Δεν υπάρχει λόγος να μεταφέρουμε όλα τα σκουπίδια του δήμου στο σύνορο ενός οικισμού και απέναντι ακριβώς από τα σπίτια και συγκεκριμένα δίπλα από δύο σχολικές μονάδες (2ο Δημοτικό Σχολείο Ατσιποπούλου και 2ο ΕΠΑΛ) .
Τα σχόλια είναι κλειστά.