Ανδρουλάκης σε Μπορέλ: Μην εξελιχθείτε σε Πόντιο Πιλάτο

Ημερομηνία:

Να μπει τέλος στην αναβλητικότητα του Συμβουλίου για τις Ευρωτουρκικές σχέσεις και να περιγράφει εκτός του καρότου της θετικής ατζέντας και το μαστίγιο στα συμπεράσματα του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζητά ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, στη συζήτηση για την κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επισημαίνοντας επίσης την αποσταθεροποιητική δράση της Τουρκίας σε Ναγκόρνο Καραραμπάχ, Συρία και Λιβύη και βεβαίως τις συνεχείς παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο κρατών – μελών, της Ελλάδας και Κύπρου, ο κ. Ανδρουλάκης ρώτησε τον Ύπατο Εκπρόσωπο κ. Τζοζέπ Μπορέλ γιατί «να συνεχίζονται οι πωλήσεις όπλων από Ευρωπαϊκά κράτη προς την Τουρκία, όταν ακόμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες σταματούν;». Υπενθυμίζοντας μία παλαιότερη παρέμβαση του κ. Μπορέλ ο οποίος είχε δηλώσει στο Κοινοβούλιο, ότι δεν μπορεί να γίνει ο Πάπας Πίος ο ΙΙ που είχε καλέσει σε Σταυροφορία κατά των Οθωμανών, ο Ευρωβουλευτής του απάντησε ότι ποτέ δεν του ζητήθηκε κάτι τέτοιο από το Κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να εξελιχθεί και σε Πόντιο Πιλάτο, αποφεύγοντας να δει τον ελέφαντα στο δωμάτιο.

Σημείωσε τέλος ότι η προϋπόθεση ομοφωνίας υπονομεύει την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, τονίζοντας ότι ζητήματα υψίστης γεωπολιτικής σημασίας απαιτούν καθαρές και γρήγορες αποφάσεις και όχι να μπαίνουν «κάτω από το χαλί της αναβλητικότητας» μόνο και μόνο επειδή δυσαρεστούν ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Ν. Ανδρουλάκη:

Η Κοινή Εξωτερική και Αμυντική πολιτική υπονομεύεται από τον κανόνα της ομοφωνίας, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σε μία αέναη προσπάθεια εξεύρεσης ενός ελάχιστου κοινού παρονομαστή. Ζητήματα υψίστης γεωπολιτικής σημασίας απαιτούν καθαρές και γρήγορες αποφάσεις και όχι να βάζουμε κάτω από το χαλί της αναβλητικότητας ό,τι δυσαρεστεί ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Ευρωτουρκικές σχέσεις. Παρά την αποσταθεροποίηση που προκαλεί η Τουρκία σε Ναγκόρνο Καραραμπάχ, Συρία και Λιβύη και βεβαίως τις συνεχείς παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, οι αποφάσεις μετατίθενται συνεχώς από τον Αύγουστο για τον Οκτώβριο, μετά για το Δεκέμβριο και τώρα για τον Μάρτιο.

Κ. Μπορέλ, στηρίζουμε τη θετική ατζέντα που προωθείτε, όμως εκτός του καρότου, στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου πρέπει να καθορίσετε και το μαστίγιο. Γιατί να συνεχίζονται οι πωλήσεις όπλων από Ευρωπαϊκά κράτη προς την Τουρκία, όταν ακόμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες σταματούν;

Πριν από μερικούς μήνες είχατε πει στην Ολομέλεια ότι δεν θα γίνετε ο Πάπας Πίος ο Β’. Το Κοινοβούλιο δεν σας ζήτησε ποτέ κάτι τέτοιο. Δεν θέλουμε όμως να εξελιχθείτε και σε Πόντιο Πιλάτο, κάνοντας ότι δεν βλέπετε τον ελέφαντα στο δωμάτιο.

https://youtu.be/6eR4sR-cLdo

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Στις Κορακές Χανίων ο Κ. Μητσοτάκης –...

Θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου...

Γάζα: Ελλάδα, Βρετανία, Γαλλία, Σλοβενία, Δανία καταδικάζουν...

Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΣΑ, μεταξύ των οποίων...

Στις Κορακές Χανίων ο Κ. Μητσοτάκης –...

Θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου...

Γάζα: Ελλάδα, Βρετανία, Γαλλία, Σλοβενία, Δανία καταδικάζουν...

Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΣΑ, μεταξύ των οποίων...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο

ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΣΤΟ ΒΕΡΜΙΟ 14 Αυγούστου 2025 Το απόγευμα της...

Η Κοίμηση της Θεοτόκου

Θεομητορική εορτή της Χριστιανοσύνης. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15...