Οι 15 ενεργοί πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ουκρανίας – Τι θα συμβεί εάν…

Ημερομηνία:

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης τα πυρηνικά που είχε η Ουκρανία παρέμειναν στην επικράτεια της. Πυρηνικοί αντιδραστήρες, η ζώνη του Τσέρνομπιλ, δεξαμενές αμμωνίας, πύραυλοι…

Αυτά είναι μερικά από τα τοξικά συστατικά της κλιμακούμενης σύγκρουσης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Η Ρωσία εκτοξεύει πυραύλους τύπου κρουζ σε μια χώρα γεμάτη με πυρηνικούς αντιδραστήρες, αγωγούς αμμωνίας και εκτάσεις ραδιενεργού εδάφους.

15 πυρηνικοί αντιδραστήρες

Πρόκειται για τον πρώτο πόλεμο στην ιστορία της ανθρωπότητας που το θέατρο του είναι διάσπαρτο με πυρηνικά. Αυτή τη στιγμή στο έδαφος της Ουκρανίας υπάρχουν 15 ενεργοί πυρηνικοί αντιδραστήρες που παρέχουν στη χώρα περισσότερο από το μισό της ηλεκτροδότησης της.

Και το ερώτημα των αναλυτών είναι; Εάν κάτι πάει στραβά; Εάν μια βόμβα πέσει εκεί που δεν πρέπει και χτυπήσει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα. Τότε χωρίς να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, θα μιλάμε για έναν πυρηνικό πόλεμο ο οποίος δεν θα σταματήσει σε κανένα γεωπολιτικό σύνορο.

Τι θα συμβεί εάν…

Όπως αναφέρει ο Στίβεν Έρλανγκερ των New York Times, «Μια αδέσποτη οβίδα κινδυνεύει να χτυπήσει ένα εργοστάσιο χημικών περίπου έξι μίλια μακριά, σε εδάφη που ελέγχονται από τους αυτονομιστές. Το εργοστάσιο, ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια λιπασμάτων της Ευρώπης, έχει δεξαμενές υπό πίεση και περισσότερα από 12 μίλια αγωγών που περιέχουν δηλητηριώδες αέριο αμμωνίας».

Από τη σύγκρουση της πρώτης μέρας έχει καταστραφεί ήδη μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και μια μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία και όπως λένε ουκρανικές πηγές, έχει διαρρεύσει αέριο αμμωνίας.

Μάλιστα η Αμυντική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ουκρανίας αναφέρει για τον ακραίο περιβαλλοντικό κίνδυνο: «Οι πληροφορίες μας, αναφέρουν ότι τα δοχεία αερίου αμμωνίας στην τοποθεσία του πρώην εργοστασίου Stirol (Styrene) έχουν αποσυμπιεστεί, οδηγώντας σε διαρροή αερίου, συνιστώντας απειλή για το περιβάλλον. Η χημική ρύπανση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιβαλλοντική καταστροφή στα ανατολικά της χώρας μας».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

«Οδύσσεια»: Κυκλοφόρησε το τρέιλερ της ταινίας του...

Η ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, πλαισιώνεται με ένα φαντασμαγορικό...

Τουρκία: Χάθηκε από τα ραντάρ αεροσκάφος που...

Θρίλερ στην Τουρκία. Χάθηκε από τα ραντάρ μετά την απογείωσή...

«Οδύσσεια»: Κυκλοφόρησε το τρέιλερ της ταινίας του...

Η ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, πλαισιώνεται με ένα φαντασμαγορικό...

Τουρκία: Χάθηκε από τα ραντάρ αεροσκάφος που...

Θρίλερ στην Τουρκία. Χάθηκε από τα ραντάρ μετά την απογείωσή...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

«Οδύσσεια»: Κυκλοφόρησε το τρέιλερ της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν

Η ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, πλαισιώνεται με ένα φαντασμαγορικό...

Πώς θα αλλάξετε πλακάκια και υδραυλικά με επιδότηση έως 36.000 ευρώ το 2026

Η μεγάλη διαφορά του προγράμματος σε σχέση με τα...

Τουρκία: Χάθηκε από τα ραντάρ αεροσκάφος που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης

Θρίλερ στην Τουρκία. Χάθηκε από τα ραντάρ μετά την απογείωσή...

Βραβεία ΠΣΑΤ: Κορυφαίοι Καραλής, Πλευρίτου και Εθνική πόλο γυναικών

Οι νικητές των φετινών βραβείων. Ο Εμμανουήλ Καραλής αναδείχθηκε κορυφαίος...