Με… «βραχιολάκι» οι ασθενείς στο ΕΣΥ – Τι προβλέπει η εγκύκλιος Γκάγκα

Ημερομηνία:

Μια καινοτομία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εισάγεται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, βάσει εγκυκλίου που απέστειλε στις διοικήσεις τους η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Πρόκεται για το «βραχιολάκι» ταυτοποίησης ασθενών, το οποίο εξασφαλίζει και τη μείωση των πιθανοτήτων λάθους λόγω συνωνυμίας, αλλά και την ασφαλή χορήγηση φαρμάκων υψηλού κινδύνου.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, η διασφάλιση της ταυτοποίησης του ασθενούς θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία των νοσοκομείων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και ως εκ τούτου απαιτείται η άμεση συμμόρφωση με τους διεθνείς στόχους για την ασφάλεια των ασθενών.

Ειδικότερα, ο κάθε ασθενής θα πρέπει να φέρει στο καρπό του χεριού του βραχιόλι ταυτοποίησης, το οποίο θα τοποθετείται σε αυτόν μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, είτε για μακρόχρονη νοσηλεία, είτε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ή ακόμη και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία.

Το βραχιόλι, που είναι ίδιο με αυτό που τοποθετείται στα νεογέννητα, θα αποτελείται από εύκαμπτο πλαστικό υλικό, πάνω στο οποίο θα αναγράφονται όλα τα στοιχεία ταυτοποίησης του χρήστη.

Επίσης, θα τοποθετείται και σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, λαμβάνουν μακροχρόνια αγωγή, υποβάλλονται σε επέμβαση μίας ημέρας ή σε αιμοκάθαρση.

Η ταυτότητα ασθενούς επιτρέπει την χωρίς πιθανότητα λάθους επιβεβαίωση της ταυτότητας του χρήστη υπηρεσιών Υγείας.

Τα στοιχεία στο βραχιόλι ταυτοποίησης ασθενούς

Με την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο, στο βραχιόλι ταυτοποίησης θα αναγράφονται τα εξής στοιχεία:

– Για ενηλίκους και παιδιατρικούς ασθενείς: Τρία ολόκληρα ονόματα, δηλαδή όνομα, πατρώνυμο, επώνυμο (όχι υποκοριστικά), με το πατρώνυμο πάντα στη μέση.

Τα τρία ονόματα πρέπει να είναι τα ίδια με αυτά που αναφέρονται στο φύλλο εισαγωγής του ασθενή και, εφόσον είναι προσανατολισμένος σωστά, συνεργάζεται και μπορεί να απαντήσει προφορικά, οι νοσηλευτές οφείλουν να τον ρωτήσουν πριν τοποθετήσει το βραχιολάκι, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία του.

– Θα πρέπει να αναγράφεται ο Αριθμός Μητρώου Ασθενούς του νοσοκομείου με καθαρή γραφή, αφού ληφθεί από τον ατομικό φάκελο εισαγωγής και ελεγχθεί με αντιπαραβολή.

– Στο βραχιολάκι θα πρέπει να φαίνεται η ημερομηνία γέννησης του ασθενούς, όπως αυτή προκύπτει από το φύλλο εισαγωγής του στο νοσοκομείο (πάντα σε σχέση με την ημερομηνία γέννησης που αναγράφεται στην αστυνομική ταυτότητα ή στο διαβατήριό του).

Εάν η κατάσταση του/της ασθενούς δεν επιτρέπει την τοποθέτηση του βραχιολιού στον καρπό του (δεξί ή αριστερό), μπορεί να τοποθετηθεί στον αστράγαλο και, αν και αυτό είναι αδύνατο, στα κάγκελα του κρεβατιού.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Απιαστες οι τιμές στα ακίνητα: Ανέφικτη η...

Τι προτείνουν παράγοντες της κτηματαγοράς για την αντιμετώπιση της...

Cora Hotel & Spa : Το καλοκαίρι...

Στην καρδιά της Κασσάνδρας, εκεί που το μπλε της...

Απιαστες οι τιμές στα ακίνητα: Ανέφικτη η...

Τι προτείνουν παράγοντες της κτηματαγοράς για την αντιμετώπιση της...

Cora Hotel & Spa : Το καλοκαίρι...

Στην καρδιά της Κασσάνδρας, εκεί που το μπλε της...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

ΒΟΑΚ: LIVE η ομιλία Μητσοτάκη στην υπογραφή της σύμβασης του τμήματος Ηράκλειο – Χανιά

Σε εξέλιξη η εκδήλωση στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου Δείτε...

Δήμος Μυλοποτάμου : Εκδήλωση Τιμής στον Σταύρο Καλλέργη στο Μπραχίμο Περάματος

📣Εκδήλωση Τιμής στον Σταύρο Καλλέργη Μπραχίμο Περάματος, 10 Μαΐου 2025🕊 Ο...

Ηράκλειο : Προσωρινές Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω τέλεσης αγώνα «46ου ΡΑΛΛΥ ΚΡΗΤΗΣ»

Ανακοινώνεται, με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, λόγω τέλεσης...