Βρέθηκε σαν σήμερα το 1908 στο υπόγειο του ανακτόρου.
Ηράκλειο, 3 Ιουλίου 1908 — Ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, που προορίζεται να ταράξει τα νερά της επιστημονικής κοινότητας, ήρθε στο φως στο υπόγειο ανάκτορο της Φαιστού, στη νότια Κρήτη. Ο Ιταλός αρχαιολόγος Λουίτζι Περνιέ, επικεφαλής της ιταλικής αποστολής, ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός δίσκου από ψημένο πηλό, καλυμμένου με άγνωστα σημεία και παραστάσεις, τα οποία φέρουν όλες τις ενδείξεις μιας άγνωστης γραφής.
Ο λεγόμενος πλέον «Δίσκος της Φαιστού» βρέθηκε σε υπόγειο χώρο του ανακτόρου, σε στρώμα που χρονολογείται γύρω στο 1700 π.Χ., και αποτελείται από δύο κυκλικές όψεις, στις οποίες έχουν αποτυπωθεί συνολικά 241 σύμβολα, κατανεμημένα σε σπείρα, χτυπημένα με σφραγίδες — μια μέθοδος μοναδική για την εποχή.
Τα σύμβολα, που απεικονίζουν ανθρώπινες μορφές, ζώα, εργαλεία και φυτά, θυμίζουν εικονογράμματα, όμως κανένα γνωστό σύστημα γραφής —ούτε η Γραμμική Α ούτε η Γραμμική Β— δεν φαίνεται να ταυτίζεται με αυτά. Το εύρημα έχει ήδη χαρακτηριστεί από ειδικούς ως ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά αινίγματα της Μινωικής Κρήτης.
Ο Περνιέ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για τεχνούργημα που ενδεχομένως αλλάζει όσα γνωρίζουμε για την πρώιμη γραφή και επικοινωνία στον αιγαιακό κόσμο. Αν ο δίσκος αποκρυπτογραφηθεί, θα ανοίξει δρόμους προς κατανόηση μιας νέας, ίσως μέχρι σήμερα άγνωστης, κουλτούρας».
ΠΗΓΗ: ΠΑΤΡΙΣ