«Μοντέλο Έβρου» στην Κρήτη μετά το ευρωπαϊκό φιάσκο με τον Χαφτάρ

Ημερομηνία:

Της Έλλης Τριανταφύλλου

Υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το χθεσινό (8/7) πρωτοφανές «κάζο» του στρατηγού Χαφτάρ στην ευρωπαϊκή αποστολή, με τη συμμετοχή του επίτροπου Μετανάστευσης της ΕΕ Μάγκνους Μπρούνερ και των αρμοδίων υπουργών της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας, θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι η προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Θάνο Πλεύρη.

Ο υπουργός Μετανάστευσης επρόκειτο να ενημερώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα αποτελέσματα των επαφών της αντιπροσωπείας στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη. Πλέον, ωστόσο, οι δύο άνδρες καλούνται να ερευνήσουν τα περιθώρια κινήσεων της Αθήνας για την αντιμετώπιση της εξαιρετικά εκρηκτικής κατάστασης στην Κρήτη, με τις ορδές των μεταναστευτικών καραβανιών από τη Λιβύη και μάλιστα στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Η χώρα μας, όπως επίσης η Ρώμη, η Ιταλία, αλλά και η ΕΕ πιάστηκαν… κυριολεκτικά στον ύπνο και αιφνιδιάστηκαν πλήρως από τον ωμό εκβιασμό που επιχείρησε ο στρατηγός Χαφτάρ, θέλοντας να εξαναγκάσει την αποστολή να συναντηθεί, εκτός του ιδίου και με το Υπουργικό του Συμβούλιο. Κάτι που θα συνιστούσε έμμεση, αλλά σαφή αναγνώριση της κυβέρνησης της Βεγγάζης, την οποία ως γνωστόν η Ευρώπη δεν αναγνωρίζει.

Όταν ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης κ. Μπρούνερ σημείωσε ότι είναι εξουσιοδοτημένος μόνο για συνάντηση με τον ίδιον, ο κ. Χαφτάρ, ζήτησε από την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία να αναχωρήσει άμεσα ως persona non grata από τη Βεγγάζη, στην οποία σημειωτέον, μόλις είχε προσγειωθεί η αποστολή. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μία σοβαρή διπλωματική κρίση και κλιμάκωση εκ μέρους του Χαφτάρ, η οποία ανεβάζει τον βαθμό δυσκολίας της Αθήνας στη διαχείριση των νέων μεταναστευτικών ροών.

Από χθες το απόγευμα, οπότε έγινε γνωστή η πρωτοφανής διπλωματικά κίνηση του Χαφτάρ, το Μέγαρο επιχειρεί να «ζυγίσει» τις συνέπειες. Αρμόδιες πηγές, αποδίδουν τη στάση του Λίβυου στρατηγού σε «παζάρι» προς την ΕΕ, προκειμένου αφενός να αναγνωρίσει την κυβέρνησή του και αφετέρου να λάβει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρηματοδότηση, προκειμένου να βάλει φρένο στις μεταναστευτικές ροές από τις ανατολικές ακτές της Λιβύης προς την Κρήτη και τη Γαύδο.

Οι ίδιες πηγές εκπέμπουν μία δυσαρέσκεια για το επιτελείο του Ευρωπαίου επιτρόπου Μετανάστευσης, χαρακτηρίζοντας άστοχη την επιλογή Μπρούνερ να προηγηθεί επίσκεψη της αντιπροσωπείας στην Τρίπολη, όταν το βασικό θέμα ήταν το μεταναστευτικό και τα πλοιάρια των λαθρεμπόρων ξεκινούν από το λιμάνι του Τομπρούκ -στα ανατολικά παράλια της Λιβύης, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο- στην περιοχή επιρροής, δηλαδή του Χαφτάρ.

«Η κυβέρνηση της Τρίπολης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να συνεισφέρει στο μεταναστευτικό πρόβλημα», τονίζουν οι παραπάνω πηγές, προσθέτοντας ότι η χώρα που κυρίως θα πληρώσει την τωρινή διπλωματική κρίση με τον Χαφτάρ, θα είναι η Ελλάδα.

Αυτό, βεβαίως, που θα πρέπει να απαντηθεί, είναι γιατί δεν υπήρξε μία συνεννόηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Μετανάστευσης πριν το ταξίδι της ευρωπαϊκής αποστολής, καθώς ο κ. Γεραπετρίτης, για ευνόητους λόγους, επέλεξε να μεταβεί πρώτα στη Βεγγάζη και να προγραμματίσει σε δεύτερο χρόνο την επίσκεψή του στην Τρίπολη. «Είναι δυνατόν να μην υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων; Αν υπήρχε, και ο κ. Πλεύρης δεν είχε συναινέσει στο πρόγραμμα του Ευρωπαίου επιτρόπου, μπορεί και να είχε αποφευχθεί το χθεσινό φιάσκο», λένε κυβερνητικά στελέχη.

Επισήμως, το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο χθες (8/7), παραπέμποντας στην επίσημη αντίδραση της ΕΕ, με το επιχείρημα ότι επρόκειτο για αποστολή της Κομισιόν με επικεφαλής τον Ευρωπαίο επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ, τον οποίο συνόδευαν τρεις υπουργοί κρατών-μελών της ΕΕ.

Είναι σαφές, ωστόσο, ότι μετά τη χθεσινή, αιφνιδιαστική εξέλιξη, η αγωνία του κυβερνητικού επιτελείου έχει κορυφωθεί, αφού αν είμαστε ακόμα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, η κατάσταση στην Κρήτη είναι ήδη εκρηκτική και το ευρωπαϊκό σχέδιο για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, μέσω μίας πιθανής συμφωνίας με τον Χαφτάρ για οικονομική ενίσχυση, με αντάλλαγμα τη δημιουργία campus για την υποδοχή μεταναστών, έχει τιναχθεί στον αέρα και ουδείς μπορεί να γνωρίζει τη συνέχεια.

«Γαλάζια» στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι υπό τις νέες εξελίξεις, το μόνο «όπλο» στα χέρια της Αθήνας είναι να υιοθετήσει το «μοντέλο Έβρου» και για τα παράλια της Κρήτης. Με πλήρη κατάργηση της δυνατότητας αίτησης για άσυλο, αλλά και κλειστά κέντρα υποδοχής.

Το μήνυμα ότι ο δρόμος για την όποια οικονομική στήριξη της Λιβύης περνάει και από την Αθήνα έστειλε χθες το βράδυ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης. Σε συνέντευξή του, και κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή εξέλιξη, σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι η ΕΕ προσπαθεί μέσα σε αυτή την εξαιρετικά περίεργη κατάσταση που υπάρχει στη Λιβύη να βρει μία λύση, όπως έχει επιχειρήσει και με άλλους γείτονες στα νότια και στα ανατολικά, σε ένα περίπλοκο θέμα όπως το μεταναστευτικό. «Η Λιβύη πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.


 

https://www.ieidiseis.gr/politiki/533517/montelo-evroy-stin-kriti-meta-to-eyropaiko-fiasko-me-ton-chaftar/ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

ΒΟΑΚ: «Μπερδέματα» με το Ταμείο Ανάκαμψης σε...

Μπαίνουν στο κάδρο των ελέγχων μαζί με άλλα 106...

Μόνιμη κλειστή δομή στην Κρήτη για παράτυπους...

Έκτακτα μέτρα για το μεταναστευτικό – Τρίμηνη αναστολή εξέτασης...

ΒΟΑΚ: «Μπερδέματα» με το Ταμείο Ανάκαμψης σε...

Μπαίνουν στο κάδρο των ελέγχων μαζί με άλλα 106...

Μόνιμη κλειστή δομή στην Κρήτη για παράτυπους...

Έκτακτα μέτρα για το μεταναστευτικό – Τρίμηνη αναστολή εξέτασης...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

ΒΟΑΚ: «Μπερδέματα» με το Ταμείο Ανάκαμψης σε δύο τμήματα

Μπαίνουν στο κάδρο των ελέγχων μαζί με άλλα 106...

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έδειξε (ξανά) το μέλλον: Τα επόμενα βήματα για το ποδόσφαιρο

Ο πρόεδρος της Super League αναφέρθηκε στα βήματα που...

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ο Ποστέκογλου έκανε υπερήφανη την Ελλάδα»

Ύμνους για τον πρώην τεχνικό της Τότεναμ από τον...

Ρίχνει τους τόνους η πλευρά του Χαφτάρ μετά το διπλωματικό επεισόδιο

Ο γιος του Χαφτάρ επισκέφθηκε πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας...