«Δουλεύουμε με τη μεσαία τάξη που περνάει δύσκολα σε όλη τη βόρεια Ευρώπη, από όπου αντλούμε τους πελάτες μας»- τονίζει ο Αντιπρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού και Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης
«Έχουν αυξηθεί όλα τα λειτουργικά κόστη» – τονίζει ο Αντιπρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού και Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης (ACCTA) Μιχάλης Βλατάκης. Μιλώντας στην «Πρωινή Ζώνη» για την πορεία του τουρισμού τη φετινή σεζόν.
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αναμένεται να «σπάσει» οριακά το περυσινό ρεκόρ των 40 εκατομμυρίων τουριστών – φέτος εκτιμώνται περίπου 42 εκατομμύρια επισκέπτες σε όλη τη χώρα – τα τουριστικά έσοδα δεν ακολουθούν ανοδική πορεία. Η πραγματικότητα για πολλούς επαγγελματίες του τουρισμού είναι αντίθετη από την εικόνα που δίνουν οι αριθμοί των αφίξεων: τα ταμεία είναι φτωχότερα, τα πακέτα φθηνότερα, και οι πελάτες πιο συγκρατημένοι από ποτέ.
Παρά την αισιοδοξία που προέκυψε από τις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, οι προειδοποιήσεις είχαν ήδη φανεί από τον περασμένο Δεκέμβριο. Όπως τόνισε ο κ.Βλατάκης, από τον Δεκέμβριο παρακολουθώντας τα “πακέτα” που πωλούνταν έκρουε “καμπανάκι” για μια δύσκολη σεζόν, σημειώνοντας ότι η αγοραστική δύναμη των επισκεπτών, φέτος, θα είναι περιορισμένη.
«Έβλεπα τα πακέτα που δίνονταν και έλεγα ότι θα είναι δύσκολη η σεζόν. Οι πελάτες δεν έχουν χρήματα να ξοδέψουν. Μένουν λιγότερο και ξοδεύουν λιγότερο» – λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Υψηλές τιμές, περιορισμένο κοινό
Οι λειτουργικές δαπάνες έχουν εκτιναχθεί: ρεύμα, καύσιμα, πρώτες ύλες, μισθοδοσία. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνονται τα περιθώρια κέρδους, ακόμη και σε περιόδους υψηλής πληρότητας. «Τα ξενοδοχεία ανοίγουν από 1η Απριλίου και κλείνουν μέσα Νοεμβρίου. Όμως τα κόστη είναι πια δυσβάσταχτα», σχολιάζει ο Μ.Βλατάκης.
Την ίδια ώρα, η στρατηγική κάποιων ξενοδόχων να διατηρούν υψηλές τιμές – ακόμα και 600 ή 700 ευρώ τη βραδιά – έχει οδηγήσει σε περιορισμένη ζήτηση για αυτό το τμήμα της αγοράς. «Η αγορά τιμωρεί. Το φωνάζω εδώ και χρόνια. Δεν υπάρχουν πια αυτοί οι πελάτες» – σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι οι επιχειρήσεις του Τουρισμού έχουν αναβαθμιστεί και με ανακαινίσεις, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να “μεταφραστεί” σε αυξημένα έσοδα, με δεδομένες και τις αγορές και το target group στο οποίο απευθύνεται η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός. «Δουλεύουμε με τη μεσαία τάξη που περνάει δύσκολα σε όλη τη βόρεια Ευρώπη, από όπου αντλούμε τους πελάτες μας» – εξηγεί ο κ.Βλατάκης, προσθέτοντας πως οι επισκέπτες περιορίζουν τον αριθμό των διανυκτερεύσεών τους και κάνουν πιο οικονομικές επιλογές.
Το φαινόμενο Airbnb και η βραχυχρόνια μίσθωση
Η άνθηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb, Booking κ.λπ.) έχει δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στην τουριστική διαμονή. Χιλιάδες επιλογές προσφέρονται σε κάθε προορισμό, πολλές φορές σε πολύ πιο ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με τα ξενοδοχεία. «Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι ένα προϊόν σε όλο τον κόσμο και δεν πρέπει να το δαιμονοποιούμε» – τονίζει ο Πρόεδρος της ACCTA.
Μέσα σε αυτή την εικόνα, οι Έλληνες τουρίστες παραμένουν σταθερή αξία για τις επιχειρήσεις φιλοξενίας, παρά το γεγονός ότι οι διακοπές τους είναι συντομότερες και περιορίζονται κυρίως μεταξύ 15 Ιουλίου και 15 Αυγούστου, με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.https://www.cretalive.gr/