Ο Δήμος Ρεθύμνης με σταθερή προσήλωση στην ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας, προχωρά στην υλοποίηση μιας σημαντικής πρωτοβουλίας, προκειμένου να διερευνηθεί η επικινδυνότητα δέντρων που φύονται στην πόλη και στους οικισμούς του Δήμου μας.
Για το σκοπό αυτό ο Δήμαρχος κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης και ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας, Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ΕΛΚΕ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Καθηγητής Αθανάσιος Μαλάμος υπέγραψαν σήμερα προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος, με τίτλο «Εκτίμηση της ασφάλειας επιλεγμένων αστικών δένδρων του Δήμου Ρεθύμνης μέσω οπτικής αξιολόγησης των μορφολογικών τους χαρακτηριστικών».
Παρευρέθηκαν ο Καθηγητής της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του ΕΛΜΕΠΑ Παναγιώτης Νεκτάριος, ο Γεωπόνος – Ερευνητής MSc της ίδιας σχολής κ. Δημήτρης Χαρκούτσης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πρασίνου του Δήμου Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Παπαδόσηφος και η Αν. Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Ρεθύμνης κ. Νικολέτα Γκολφινοπούλου.
Μέσω του συγκεκριμένου καινοτόμου ερευνητικού έργου, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ, θα γίνει καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης σε επιλεγμένα 250 αστικά δένδρα στην πόλη και στους οικισμούς του δήμου μας αναφορικά με την ασφάλειά τους, με βάση την οπτική εξέταση των μορφολογικών τους χαρακτηριστικών. Η επιλογή των δένδρων θα γίνει μετά από υποδείξεις της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Ρεθύμνης μέσω έγγραφης και πρωτοκολλημένης αλληλογραφίας με το ΕΛΜΕΠΑ.
Η καταγραφή θα γίνει με βάση διεθνή πρότυπα τα οποία λαμβάνουν υπόψη τη γενικότερη φυτοϋγιεινή κατάσταση των δέντρων, το μέγεθος και την ανάπτυξη της κόμης, τους βραχίονες και ιδιαιτέρως τις συμφύσεις τους με τον κορμό των δέντρων, τον κορμό των δένδρων, την οπτική αξιολόγηση της ανάπτυξης του ριζικού συστήματος σε όσες περιπτώσεις είναι εφικτό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των στοιχείων της θέσης φύτευσης. Από τη διενέργεια της καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης των αστικών δένδρων κατά τη διεξαγωγή του πρώτου επιπέδου, θα προκύψουν τα τέσσερα παρακάτω αποτελέσματα:
α) η βαθμονόμηση της ασφάλειας των δένδρων ώστε να προσδιοριστούν εκείνα τα οποία εκτιμώνται ως επισφαλή,
β) εισαγωγή των στοιχείων των δέντρων σε ειδική βάση δεδομένων δηλαδή δενδρολόγιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τον ατομικό φάκελο της κατάστασης του εκάστοτε δένδρου στο οποίο θα έχει δοθεί μονοσήμαντος αριθμός ταυτότητας,
γ) σήμανση των δένδρων που θα ελεγχθούν με ειδικές ταυτότητες οι οποίες θα περιλαμβάνουν τον μονοσήμαντο αριθμό ταυτότητας,
δ) σύσταση της καταλληλότερης ή των καταλληλότερων ενόργανων αναλύσεων που θα πρέπει να συμπληρώσουν την οπτική αξιολόγηση λαμβάνοντας υπόψη το είδος του δέντρου, τη θέση του και τα γενικότερα χαρακτηριστικά αυτής, το είδος του ελαττώματος που έχει εντοπιστεί, τα περιβάλλοντα εμπόδια, φραγμοί και επιδράσεις από τυχόν αστικές υποδομές και τις τυχόν ιδιαίτερες συνθήκες του τοπίου που γειτνιάζει με αυτά.
Μετά την διαδικασία της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης, οι επιστήμονες του ΕΛΜΕΠΑ συνοδευόμενοι από τον κ. Παπαδόσηφο και την κ. Γκολφινοπούλου επισκέφθηκαν τον Δημοτικό Κήπο όπου ξεκίνησαν την διαδικασία σύνταξης του δενδρολογίου, τοποθετώντας τον πρώτο μονοσήμαντο αριθμό ταυτότητας σε δέντρο, όπως ακριβώς θα γίνει για όλα τα δέντρα που θα εξεταστούν.
Να σημειωθεί, ότι ο Δήμος Ρεθύμνης είναι ο πρώτος στην Περιφέρεια Κρήτης που υλοποιεί ένα τέτοιο ερευνητικό πρόγραμμα.