Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Τελετουργικές πράξεις στην αρχαιοελληνική ποίηση της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου»

Ημερομηνία:

Από την Παρασκευή 27 Μαρτίου έως την Κυριακή 29 Μαρτίου 2026 στην αίθουσα του Φοιτητικού Πολιτιστικού Κέντρου ‘Ξενία’ στο Ρέθυμνο.

Σημαντικό διεθνές επιστημονικό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τo απόγευμα της Παρασκευής 27 Μαρτίου έως την Κυριακή 29 Μαρτίου 2026 στην αίθουσα του Φοιτητικού Πολιτιστικού Κέντρου ‘Ξενία’ στο Ρέθυμνο με θέμα ‘Τελετουργικές πράξεις στην αρχαιοελληνική ποίηση της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου’ (Ritual Acts in Archaic and Classical Greek Poetry).

Το συνέδριο διοργανώνεται με πρωτοβουλία υποψηφίων διδακτόρων του Τομέα Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (σε συνεργασία με μέλη του Τομέα) και θα συγκεντρώσει ερευνητές και ερευνήτριες (υποψήφιους/ες διδάκτορες, μεταδιδάκτορες, διακεκριμένους καθηγητές και διακεκριμένες καθηγήτριες) από Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Κατά τις εργασίες του συνεδρίου θα διερευνηθεί η αναπαράσταση τελετουργικών πρακτικών και πράξεων σε αρχαιοελληνικά ποιητικά κείμενα της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου, ένα θέμα που απασχολεί έντονα τη διεθνή κοινότητα των μελετητών της αρχαιότητας, καθώς οι τελετουργίες αποτελούν ένα δυναμικό και πολύπλευρο πεδίο έρευνας, συγκεντρώνοντας μια ποικιλία διεπιστημονικών προσεγγίσεων, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπολογίας, των θρησκευτικών σπουδών, της ψυχολογίας, της φιλοσοφίας, της γλωσσολογίας και των σπουδών φύλου. Στην αρχαία ελληνική κοινωνία, οι τελετουργίες —όπως οι θυσίες, οι πομπές, τα συμπόσια και τα γεύματα, οι θεωρίαι, οι τελετές μετάβασης, οι επιτελεστικές εκφορές— ήταν βαθιά συνυφασμένες με σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής, όπως αντικατοπτρίζεται στην ποίηση (επική, λυρική και δραματική) της Αρχαϊκής και Κλασικής περιόδου, και η κατανόησή τους αποτελεί βασική συνισταμένη της σφαιρικότερης ερμηνείας του αρχαίου κόσμου. Στο συνέδριο θα συζητηθούν κείμενα από τον Όμηρο ως τον Πλάτωνα και θα αναδειχτούν νέες και ενδιαφέρουσες όψεις ενός σύνθετου και γοητευτικού φαινομένου.

Οι εργασίες του συνεδρίου είναι ανοιχτές σε κάθε ενδιαφερόμενο/νη και η παρακολούθηση είναι δυνατή και διαδικτυακά.

Για το πλήρες πρόγραμμα και άλλες πληροφορίες βλ.

https://www.philology.uoc.gr/nea/international-conference-ritual-acts-in-archaic-and-classical-greek-poetry

Σύνδεσμος για εξ αποστάσεως παρακολούθηση:

https://us06web.zoom.us/meeting/register/bDeWx6f8THOf5UHJhKnLYw#/registration


 

ΠΗΓΗ: ΠΑΤΡΙΣ

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Fitspiration: Η νέα τάση των σόσιαλ μίντια...

To «fitspiration», η νέα τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,...

Από Ουκρανική βάση στη δυτική Λιβύη μεταφέρθηκε...

Ερευνα του γαλλικού Radio France International (RFI) αποκάλυψε πρόσφατα...

Fitspiration: Η νέα τάση των σόσιαλ μίντια...

To «fitspiration», η νέα τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,...

Από Ουκρανική βάση στη δυτική Λιβύη μεταφέρθηκε...

Ερευνα του γαλλικού Radio France International (RFI) αποκάλυψε πρόσφατα...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Βοιωτία: Άγνωστοι ανατίναξαν ATM και ξέφυγαν με λεία 100.00 ευρώ

Πίσω τους άφησαν μερικές εκατοντάδες καμένα χαρτονομίσματα, αξίας περίπου...

Fitspiration: Η νέα τάση των σόσιαλ μίντια που απειλεί την υγεία των νεαρών ενηλίκων

To «fitspiration», η νέα τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,...

Από Ουκρανική βάση στη δυτική Λιβύη μεταφέρθηκε το drone στη Λευκάδα

Ερευνα του γαλλικού Radio France International (RFI) αποκάλυψε πρόσφατα...

Δίπλωμα οδήγησης: Τι αλλάζει μετά τα 65 – Όλη η διαδικασία ανανέωσης βήμα-βήμα

Ειδικό καθεστώς ισχύει στην Ελλάδα για τους οδηγούς που...