Ηρακλειώτης ζωγράφος εκθέτει τα έργα του στη Φλόριντα

Ημερομηνία:

Ο Δημήτριος (Jim) Γιγουρτσής παρουσιάζει δέκα τρίπτυχα στην έκθεση «Materiality».

Ένας ζωγράφος γεννημένος στο Ηράκλειο, με μια διαδρομή που διασχίζει το Λονδίνο και καταλήγει στη Φλόριντα, εκθέτει αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Δημήτριος (Jim) Γιγουρτσής παρουσιάζει δέκα τρίπτυχα στην έκθεση «Materiality», μαζί με τον κεραμίστα Mike Cannata, στην Gamble Family Gallery, στο Dunedin Fine Art Center, έως τις 16 Αυγούστου 2026.

Ο Γιγουρτσής ζωγραφίζει με λάδι σε καμβά, πάντα σε τρίπτυχα ή μεμονωμένες μελέτες. Το έργο του δεν απεικονίζει πώς μοιάζει ο πόνος, αλλά πώς είναι να ζεις με αυτόν. Από κοντά, το χρώμα είναι παχύ και απόλυτο, χωρίς να ζητά συγχώρεση. Από απόσταση, η φιγούρα γίνεται καθαρή, μόνο για να διαλυθεί ξανά στην επιφάνεια.

Στα πορτρέτα του δανείζεται τη μορφή της θρησκευτικής εικόνας και τη δίνει σε απλούς ανθρώπους: τρία φύλλα, το αριστερό και το δεξί στραμμένα προς τα μέσα, το μεσαίο στραμμένο προς τα εμπρός, το καθένα με επίγνωση των άλλων δύο. Στα δύο μεγάλα φιγουρατίβα έργα της έκθεσης, «Τρεις Μελέτες της Pietà II» και «Τρεις Μελέτες του Pas De Deux», κινείται σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Το ένα δανείζεται θρησκευτικά θέματα για να μιλήσει για μετανάστευση, πόλεμο και διωγμούς. Το άλλο αφορά την αντίληψη και την προκατάληψη, το πώς αποφασίζουν άλλοι τι είσαι, και την αντίσταση σε αυτό.

Ο επιμελητής του Dunedin Fine Art Center, Danny Olda, γράφει για το έργο του: «Σε λάδι σε καμβά, ο Γιγουρτσής αφήνει το χρώμα να παραμένει παρόν και αμετανόητο. Οι μορφές υλοποιούνται ανάμεσα στην αναπαράσταση και την αφαίρεση. Οι φιγούρες αναδύονται μόνο για να διαλυθούν ξανά.»

Ο Γιγουρτσής μεγάλωσε στο Ηράκλειο και παρακολούθησε ένα θερινό πρόγραμμα στη Σχολή Καλών Τεχνών Slade στο Λονδίνο, πριν μετακομίσει στη Φλόριντα το 2016. Ζει στο Σεμινόλ, κοντά στην Τάμπα. Τα έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία, την Ελλάδα, τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Έχει κερδίσει το βραβείο Best of Show στην κομητεία Pinellas (2022) και επιχορήγηση Ανερχόμενου Καλλιτέχνη από το Creative Pinellas (2019).


ΠΗΓΗ: ΠΑΤΡΙΣ

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Αλκοόλ χωρίς «φρένο» για τους ανηλίκους στην...

Τέσσερις στους δέκα 16χρονους καταναλώνουν πέντε ή περισσότερα ποτά...

Αγωνία για 14χρονο ΑμεΑ στο Ηράκλειο: Φέρεται...

Σοβαρά ερωτήματα γύρω από τις συνθήκες μεταφοράς μαθητών ΑμεΑ...

Αλκοόλ χωρίς «φρένο» για τους ανηλίκους στην...

Τέσσερις στους δέκα 16χρονους καταναλώνουν πέντε ή περισσότερα ποτά...

Αγωνία για 14χρονο ΑμεΑ στο Ηράκλειο: Φέρεται...

Σοβαρά ερωτήματα γύρω από τις συνθήκες μεταφοράς μαθητών ΑμεΑ...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Αλκοόλ χωρίς «φρένο» για τους ανηλίκους στην Κρήτη – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τέσσερις στους δέκα 16χρονους καταναλώνουν πέντε ή περισσότερα ποτά...

Ο «αόρατος» εχθρός της όρασης

Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος και καταρράκτη. Η ατμοσφαιρική...

Αγωνία για 14χρονο ΑμεΑ στο Ηράκλειο: Φέρεται να κατάπιε κάλτσα κατά τη διαδρομή προς το σχολείο

Σοβαρά ερωτήματα γύρω από τις συνθήκες μεταφοράς μαθητών ΑμεΑ...

Άγχος πριν από ομιλία σε κόσμο; 5 τρόποι να το «γυρίσετε» υπέρ σας

Μια παρουσίαση στη δουλειά, μια ομιλία σε μια εκδήλωση...