Ανασφάλιστοι – Συνταγές τέλος από ιδιώτες γιατρούς

Ημερομηνία:

Αλλάζουν τα πάντα στη συνταγογράφηση όσων είναι ανασφάλιστοι. Από την 1η Ιανουαρίου δεν θα μπορούν να πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς για να τους συνταγογραφούν.

Η συνταγογράφηση τους θα γίνεται μόνον από γιατρούς νοσοκομείων αλλά και του λοιπού τομέα Υγείας. Το μέτρο αφορά σε συνταγές για φάρμακα, καθώς και θεραπευτικές και διαγνωστικές πράξεις.
Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Με την τροπολογία καταργείται -από την 1η Ιανουαρίου 2022- διάταξη του νόμου 4368/16, σύμφωνα με την οποία δικαίωμα χορήγησης συνταγής είχαν και πιστοποιημένοι από τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατροί.

Πλέον: «Ανασφάλιστοι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως προσδιορίζονται στην παράγραφο 2 του παρόντος, έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στις δημόσιες δομές Υγείας και δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η νοσηλευτική περίθαλψη παρέχεται μέσω των νοσοκομείων του ν.δ. 2592/1953 (Α’ 254), των εποπτευόμενων και επιχορηγούμενων από το υπουργείο Υγείας νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των εποπτευόμενων και επιχορηγούμενων από το υπουργείο Υγείας ΝΠΙΔ, των μονάδων Ψυχικής Υγείας του ν. 2716/1999 (Α’ 96), όλων των δημόσιων μονάδων παροχής υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΣΥ, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 του ν. 4486/2017 και των εποπτευόμενων και επιχορηγούμενων από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων νοσοκομείων, των Δημοτικών Ιατρείων, καθώς και μέσω των εποπτευόμενων από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ιδρυμάτων αποκατάστασης και κοινωνικής φροντίδας.

Η φαρμακευτική περίθαλψη παρέχεται από τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά φαρμακεία. Φάρμακα υψηλού κόστους, που εμπίπτουν στο πλαίσιο της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 3816/2010 (Α΄6), παρέχονται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.

Οι ιατροί των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), καθώς και οι απασχολούμενοι στις δομές της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 4375/2016 (Α’ 51), έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις στους ανασφάλιστους και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως αυτές ορίζονται ανωτέρω.
Οι ως άνω θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις πραγματοποιούνται σε δημόσιες δομές Υγείας».

Τι αναφέρει η αιτιολογική έκθεση

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η κατάργηση του άρθρου κρίθηκε αναγκαία για τη συγκράτηση της δαπάνης του ελληνικού Δημοσίου, που προκαλείται από τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων σε ανασφάλιστους πολίτες.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων: Γιατί βγήκαν εκτός ελληνικής...

Διευκρινίσεις από τον ΕΟΦ για τον κατάλογο με τα...

Μακροζωία: Με μόλις 5′ περπάτημα παραπάνω την...

Λίγα λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας μπορούν να μας βοηθήσουν...

Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων: Γιατί βγήκαν εκτός ελληνικής...

Διευκρινίσεις από τον ΕΟΦ για τον κατάλογο με τα...

Μακροζωία: Με μόλις 5′ περπάτημα παραπάνω την...

Λίγα λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας μπορούν να μας βοηθήσουν...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Στην Κρήτη αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Υπογραφή συμφωνίας για το αεροδρόμιο Καστελίου

Στην Κρήτη αναμένεται αύριο, Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός...

Κρήτη: «Εκρήγνυται» τουριστικά και είναι ανέτοιμη να μπει στη εποχή του διεθνούς αεροδρομίου Καστελίου

Η απόσταση μεταξύ ιδιωτικών επενδύσεων, πολυτελών resort, boutique ξενοδοχείων...

Ανακαλύφθηκε σπάνιος σφραγισμένος μεσαιωνικός σταυρός-λειψανοθήκη σε βιβλική πόλη που ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε 3 φορές

Στην αρχαία πόλη Λύστρα στην κεντρική Τουρκία. Αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν...

Συναυλία με τον Γιώργο Χατζηνάσιο στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2026, στις 21:00, στην Αίθουσα «Ανδρέας...