Ανδρέας Ξανθός / Τα «σέλφ τέστ» δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες της πανδημίας

Σκανδαλώδης κίνηση, επιδημιολογικά αναποτελεσματική και επικίνδυνη γιατί μπορεί να προκαλέσει εφησυχασμό

«Το σύστημα υγείας είναι σε μπλάκ άουτ και τέτοιοι χειρισμοί προσβάλουν τη νοημοσύνη των πολιτών» είπε Στο Κόκκινο και την εκπομπή «Ξυπνήστε» ο Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να κρατηθεί η διαχείριση σε ένα στεγανό και να ευνοηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα».

«Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία αλλά και για λόγους ουσίας» ανέφερε ο τέως υπουργός, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του κ Σκέρτσου για δωρεάν τεστ από τα φαρμακεία, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή απόφαση καθώς «μέχρι τώρα οι διαγωνισμοί που αφορούσαν την προμήθεια αναγκαίων για την επιδημία υλικών, γινόταν είτε από τον ΕΟΔΥ είτε από το υπουργείο Υγείας και τώρα, αναλαμβάνει η πολιτική προστασία υποκαθιστώντας τη θεσμοθετημένη διαδικασία».

Όπως εξήγησε, αυτό γίνεται γιατί «δεν υπάρχει καμία επιδημιολογική τεκμηρίωση για την εν λόγω πρωτοβουλία, καθώς το ECDC λέει ότι τα σελφ τεστ, μόνο επικουρικό ρόλο μπορούν να παίξουν».

«Αντί η κυβέρνηση να παρέμβει με τις υπηρεσίες τις κρατικές εκεί όπου εξαπλώνεται ο ιός, με συστηματικούς και επαναλαμβανόμενους ελέγχους στους χώρους εργασίας, αντί να υπάρξει στοχευμένη παρέμβαση για να αποσυμπιέσει το σύστημα υγείας, έχουμε αποποίηση των ευθυνών από το κράτος και μεταφορά τους στους πολίτες» ανέφερε ο κ. Ξανθός, τονίζοντας ότι πρόκειται για «κίνηση σκανδαλώδης, επιδημιολογικά αναποτελεσματική που ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, γιατί τα σέλφ τέστ μπορεί να δείχνουν ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα και να δημιουργούν εφησυχασμό».

Τέλος, σημείωσε ότι «αγνοούνται οι ειδικοί αλλά και οι διαφανείς διαδικασίες στο δημόσιο σύστημα υγείας που είναι σε μπλάκ άουτ, αποδεικνύοντας γιατί δεν θέλει η κυβέρνηση μια διακομματική επιτροπή για τις προσλήψεις και την αύξηση των δαπανών στην υγεία. Είναι πολιτική επιλογή να κρατηθεί η διαχείριση σε ένα στεγανό και να ευνοηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.