AtmoHub απευθείας από την Σαχάρα: Ποιες περιοχές της Ελλάδας θα «χτυπήσει» το κύμα αφρικανικής σκόνης

Ημερομηνία:

Νέο κύμα αφρικανικής σκόνης αναμένεται στη χώρα, ξεκινώντας από τα δυτικά και σταδιακά επηρεάζοντας και τα ανατολικά. Έντονη μεταφορά σκόνης προβλέπεται στις 5 Φεβρουαρίου, κυρίως σε Πελοπόννησο και Κρήτη.

Ένα νέο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης προς την Ελλάδα αναμένεται τις επόμενες ημέρες, με αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα αρχικά στα δυτικά και σταδιακά στα ανατολικά τμήματα της χώρας.

Η σύγκλιση ανέμων, που οφείλεται στο συνδυασμό ενός υψηλού βαρομετρικού συστήματος στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και ενός βαρομετρικού χαμηλού στη δυτική Μεσόγειο, ευνοεί την εκπομπή σκόνης από τη Σαχάρα (Μαρόκο και Λιβύη) και τη μεταφορά της προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τον κόμβο πληροφόρησης AtmoHub.

Το φαινόμενο θα ενισχυθεί εκ νέου στις 5 Φεβρουαρίου, επηρεάζοντας περισσότερο τη νότια Ελλάδα, ειδικά την Πελοπόννησο και την Κρήτη.
Ένα νέο κύμα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να επηρεάσει την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες, προκαλώντας αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τον κόμβο πληροφόρησης για την ατμοσφαιρική σύσταση στη χώρα, AtmoHub, η σύγκλιση των ανέμων, που οφείλεται στον συνδυασμό ενός υψηλού βαρομετρικού στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και ενός χαμηλού στη δυτική Μεσόγειο, ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από περιοχές της Σαχάρας, κυρίως από το Μαρόκο και τη Λιβύη, προς την Ελλάδα.

Από σήμερα, αρχικά στα δυτικά τμήματα και σταδιακά και στα ανατολικά, προβλέπεται αύξηση στις συγκεντρώσεις σκόνης. Το φαινόμενο θα ενταθεί εκ νέου στις 5 Φεβρουαρίου, επηρεάζοντας περισσότερο τη νότια χώρα, με επίκεντρο την Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Όπως επισημαίνει το AtmoHub, οι βροχοπτώσεις που θα συνοδεύσουν το φαινόμενο ενδέχεται να μειώσουν προσωρινά τα επίπεδα σκόνης, καθώς θα προκαλέσουν εναπόθεση στο έδαφος.

Το AtmoHub συντονίζεται από την ομάδα NOA – ReACT του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Συνεργασίας της Υπηρεσίας Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus CAMS. Ως εθνικός κόμβος πληροφόρησης για την ατμοσφαιρική σύσταση, έχει στόχο να καθιστά προσιτή την παρακολούθηση και πρόγνωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας σε εθνικό επίπεδο, εξυπηρετώντας την ακαδημαϊκή κοινότητα, τη βιομηχανία, τους θεσμικούς φορείς και το κοινό.

Καλλιάνος: Βροχοπτώσεις κατά κύματα το επόμενο 10ημερο

Λασποβροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι θα κυριαρχήσουν στον καιρό των επόμενων ημερών, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου.

Σε ανάρτησή του, ο μετεωρολόγος αναφέρει ότι διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά από τα δυτικά θα προκαλέσουν εκτεταμένες βροχοπτώσεις, τοπικές καταιγίδες και ενισχυμένους ανέμους στα πελάγη. Παράλληλα, η μεταφορά αφρικανικής σκόνης θα αυξήσει την πιθανότητα για λασποβροχές σε πολλές περιοχές.

Η επιδείνωση θα ξεκινήσει το βράδυ της Τετάρτης από τα δυτικά και βορειοδυτικά, ενώ η Πέμπτη αναμένεται η πιο δύσκολη ημέρα, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες που θα φτάνουν έως και τα 9 μποφόρ.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Από την Κρήτη στη Σαχάρα: Το απίστευτο...

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Κρήτη βρίσκεται πλέον ο...

Κρήτη: Πολύωρες διακοπές ρεύματος την Κυριακή –...

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στην Κρήτη θα πραγματοποιηθούν αύριο, Κυριακή...

Από την Κρήτη στη Σαχάρα: Το απίστευτο...

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Κρήτη βρίσκεται πλέον ο...

Κρήτη: Πολύωρες διακοπές ρεύματος την Κυριακή –...

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στην Κρήτη θα πραγματοποιηθούν αύριο, Κυριακή...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Από την Κρήτη στη Σαχάρα: Το απίστευτο ταξίδι του σφηκιάρη που παρακολουθείται μέσω πομπού!

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Κρήτη βρίσκεται πλέον ο...

Κρήτη: Πολύωρες διακοπές ρεύματος την Κυριακή – Οι περιοχές και οι ώρες

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στην Κρήτη θα πραγματοποιηθούν αύριο, Κυριακή...

Έρχονται μεγάλες αλλαγές για τα μετρητά – Η νέα εποχή περνάει από την Ευρώπη, τι θα ισχύει για τα ATM

Τέσσερις μεγάλες γαλλικές τράπεζες ενώνουν τα δίκτυά τους και...

Ποιος δολοφονεί το Ιντερνετ;

Η θεωρία του «Νεκρού Διαδικτύου» επιστρέφει δυναμικά στον δημόσιο...