Χανιά:Άποψη Παπαδογιάννη Για Δασικούς Χάρτες

Ημερομηνία:

Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει προκύψει ένα εξόχως σημαντικό ζήτημα, στο οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο των Χανίων, έχει χρέος όχι μόνο να πάρει θέση, αλλά με υπεύθυνη στάση, να σταθεί αρωγός, προκειμένου να δρομολογηθούν οι εξελίξεις, που δεν θα επιτρέψουν σε μια αδιαμφισβήτητή αναγκαιότητα όπως είναι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά τις «Δασικές Εκτάσεις και την Προστασία του Περιβάλλοντος», να μετατραπεί σε «απειλή», για ένα σημαντικό μέρος του παραγωγικού ιστού, στην πιο κρίσιμη χρονικά συγκυρία, τώρα δηλαδή που η οικονομία, «παλεύει για να κρατηθεί ζωντανή», για άλλους λόγους.

Η προστασία του περιβάλλοντος, του δασικού πλούτου της χώρας και η επιβολή «κανόνων» που θα «θωρακίζει» πραγματικά αυτόν τον «χώρο», αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια, μια αναγκαιότητα, απέναντι στην οποία οι κυβερνήσεις, δεν έδειξαν ουσιαστικό ενδιαφέρον, για ν’ αντιμετωπίσουν το «φαινόμενο» και τα «απότοκα» του, αποτελεσματικά. Η σημερινή κυβέρνηση, «κληρονομώντας» μια συγκεκριμένη – δύσκολη κατάσταση και υπό την ασφυκτική πίεση του «χρόνου», ανέλαβε ν’ αλλάξει το νομικό πλαίσιο, «πατώντας» σε δεδομένα που επιδέχονται συζήτηση, σε ότι αφορά το αν μπορούν ή όχι να αξιοποιηθούν ως «εργαλεία» του νομοθέτη.

Οι αεροφωτογραφίες του 1945, σε καμία περίπτωση – όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό – δεν μπορούν να αποτυπώσουν μια «αντικειμενική» πραγματικότητα. Τα λάθη που ήδη καταγράφονται είναι πρόδηλα και οι στρεβλώσεις που δείχνουν να δρομολογούνται, είναι πιθανό και επιστημονικά παραδεκτό ότι μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα και ακόμη πιο σύνθετες καταστάσεις από εκείνες που το νομοθέτημα επιχειρεί ν’ αντιμετωπίσει. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ίδιος ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς, σε τηλεδιάσκεψη με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Κρήτης, παραδέχθηκε την ύπαρξη αυτών των λαθών, άρα η διόρθωση τους κρίνεται επιβεβλημένη, και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα και συντονισμένα.

 Η εφαρμογή των νέων «Δασικών Χαρτών», δεν πρέπει ν’ απειλεί την βιωσιμότητα επιχειρήσεων που νομότυπα στήθηκαν με το πρότερο καθεστώς τα προηγούμενα χρόνια και επιβραβεύθηκαν μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (επιδοτήσεις κτλ).

 Η εφαρμογή των νέων «Δασικών Χαρτών», απαιτεί τολμηρές παρεμβάσεις, διαβούλευση αλλά και ρεαλισμό.

Η θέση της «Παράταξης» μας, ταυτίζεται με τον βασικότερο πυρήνα των όσων «παρατηρήσεων» περιέγραψε πρόσφατα για το ίδιο θέμα – κατόπιν σχετικής συνεδρίασης της – η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης, οι οποίες συνοψίζονται ακολούθως:

• Η τρίμηνη προθεσμία για υποβολή αντιρρήσεων, εξαιτίας του COVID 19 αλλά και των τεχνικών ενεργειών που απαιτούνται κρίνεται ανεπαρκής και πρέπει να παραταθεί.
• Το κόστος για την υποβολή αντιρρήσεων (ειδικό τέλος) κρίνεται υπερβολικά υψηλό μιας και θα απαιτηθεί και τεχνική υποστήριξη των ενδιαφερομένων.
• Προτείνεται η κατάργησή του η έστω η σημαντική μείωση του τέλους αυτού.
• Να μην επηρεαστούν οι γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, καθώς επίσης και το σύστημα των ενισχύσεων (επιδοτήσεις) ή άλλα ζητήματα όπως η δακοκτονία.
• Τίθεται η πρόταση για συσχετισμό του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (σύστημα επιδοτήσεων) με τους αναρτημένους δασικούς χάρτες, καθώς έχουν καθορισθεί εδώ και χρόνια οι χρήσεις γης και βάσει αυτών δίνονται οι επιδοτήσεις. Έτσι θα αποφευχθεί η υποβολή σωρείας ενστάσεων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες αρχές και υπηρεσίες, πρέπει να «διεκδικήσει», την δρομολόγηση όλων των παραπάνω παρατηρήσεων. Το νομικό πλαίσιο στα δάση, επιβάλλεται ν’ αλλάξει, με διαδικασίες που θα διασφαλίσουν την επιτυχία του νομοθετικού εγχειρήματος.

Άρης Παπαδογιάννης
Δημ. Σύμβουλος,
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης “Η Απάντηση… Τα Χανιά μας”

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ενεργειακή αναβάθμιση του 9ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων...

Την ένταξη του έργου «Ενεργειακή Αναβάθμιση 9ου Δημοτικού Σχολείου...

Ε Π.Κ.Κρητης : “Τοπική επιχείρηση, ηλεκτρικών ειδών,δείχνει...

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, από την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών...

Ενεργειακή αναβάθμιση του 9ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων...

Την ένταξη του έργου «Ενεργειακή Αναβάθμιση 9ου Δημοτικού Σχολείου...

Ε Π.Κ.Κρητης : “Τοπική επιχείρηση, ηλεκτρικών ειδών,δείχνει...

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, από την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

H Eορτή του Αγίου Αποστόλου Σίλα στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΙΛΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ 29...

Πράσινο φως για έξι μη κρατικά ΑΕΙ – Απορρίφθηκαν πέντε και ένα αποσύρθηκε

Εξι μη κρατικά ΑΕΙ θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα από...

Φωτιά στο Βάθυ Λασιθίου – Μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Βαθύ στον...

Λειτουργία 13 Νέων Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) στην Κρήτη Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε την ένταξη στο...