Χανιά:Εκβιασμοί και συστηματικές απειλές – Οι πρακτικές «μαφίας» του αστυνομικού που συνελήφθη

Ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που συνελήφθη από τους «αδιάφθορους» είχε προχωρήσει σε αρκετούς εκβιασμούς, με τα θύματα να καταγγέλλουν τις έντονες απειλές που δέχονταν.
Μια καθημερινότητα – κόλαση, με τους εκβιασμούς να διαδέχονται οι συστηματικές απειλές, φαίνεται να είχε δημιουργήσει για τα θύματά του ο αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας που συνελήφθη στα Χανιά από τους «αδιάφθορους» για εκβιασμούς και άλλες παραβάσεις.

Την ίδια ώρα, τα θύματά του παραδέχονται ότι οι απειλές ήταν έντονες, με τον αστυνομικό να βρίσκει πάντα τρόπους να κερδίζει αυτό που ήθελε, είτε ο εκβιασμός αφορούσε σβήσιμο κλήσεων ή προστασία ατόμων ή ακόμα και άδειες για καντίνες σε παραλίες της Κρήτης.

Πώς κατάφεραν να τον πιάσουν
Οι αστυνομικοί έλαβαν νέες καταγγελίες για την παράνομη δράση του αξιωματικού και αποφάσισαν να προχωρήσουν στην παρακολούθηση του στόχου τους.

«Από την ακρόαση των καταγραφουσών επικοινωνιών, προέκυψαν συνομιλίες οι οποίες έχρηζαν περαιτέρω διερεύνησης και γι’ αυτό άμεσα κλιμάκιο της Υπηρεσίας μας μετέβη στα Χανιά Κρήτης, για τον εντοπισμό πιθανών θυμάτων εκβίασης», αναφέρεται στην έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με το MEGA.

Από τις συνομιλίες που έχουν καταγράψει οι αστυνομικοί φαίνεται ότι ο αξιωματικός άκουγε τα θύματά του να τον εκλιπαρούν, με τον ίδιο να μην κάνει βήμα πίσω.

«Από Δευτέρα ψάξε για δουλειά. Θα σας την πάρω την καντίνα» φέρεται να λέει ο αστυνομικός σε πολίτη που ήθελε να ανανεώσει την άδεια καντίνας σε παραλία του νησιού και από τους οποίους ζητούσε να του καταβάλουν 30.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή που ζητούσε χιλιάδες ευρώ για διάφορες «εξυπηρετήσεις», ο συγκεκριμένος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να έβγαζε το «μεροκάματο» με μικρότερα ποσά που αφορούσαν σε σβήσιμο κλήσεων, για τα οποία ζητούσε 300-400 ευρώ ανάλογα με την παράβαση.

Όπως αποκάλυψε το Live News, ο συγκεκριμένος αστυνομικός προσπαθούσε με κάθε τρόπο να εμποδίσει την επισκευή ενός σπιτιού μιας γυναίκας, με σκοπό να το αγοράσει σε χαμηλότερη τιμή ο ίδιος.

«O αξιωματικός, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την εν λόγω συγκυρία και να αγοράσει το ακίνητο στην μισή τιμή της αξίας του, κατάφερε με κάθε δυνατό τρόπο να καθυστερήσει μέχρι και σήμερα την επισκευή του, με συνεχείς καταγγελίες περί δήθεν παράνομων οικοδομικών εργασιών», αναφέρεται στην έρευνα.

Τέθηκαν σε διαθεσιμότητα
Την Τρίτη, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έλαβε την απόφαση να θέσει σε διαθεσιμότητα τον αξιωματικό και τον γιο του, προτού να αποφανθεί η Δικαιοσύνη για την υπόθεση.

Παράλληλα, με την επιβολή της διαθεσιμότητας, η Ελληνική Αστυνομία θα διεξάγη Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τα περιστατικά που καταγγέλονται, προκειμένου να εντοπιστούν πειθαρχικά παραπτώματα εντός της υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο αξιωματικός συνελήφθη την περασμένη Κυριακή έχοντας στην κατοχή του προσημειωμένα χαρτονομίσματα, λίγη ώρα αφότου είχε αποσπάσει εκβιαστικά χρηματικό ποσό από επιχειρηματία στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων.

Παράλληλα, οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. έχουν πάρει τις ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά, laptop και ηλεκτρονικούς υπολογιστές) του του διοικητή Α’ τμ. ΒΟΑΚ Χανίων και του γιου του, προκειμένου να αναζητήσουν στοιχεία που θα αποδείξουν την παράνομη δράση τους.

Απολογούνται την Τετάρτη
Οι δύο κατηγορούμενοι άκουσαν τον εισαγγελέα να τους απαγγέλλει τις κατηγορίες της εκβίασης κατ’ επάγγελμα (σε βαθμό κακουργήματος), της δωροληψίας και της παράβασης καθήκοντος στον αξιωματικό, αλλά και της συνέργειας στην εκβίαση στον γιο του.

Οι δύο αστυνομικοί ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν το πρωί της Τετάρτης στην ανακρίτρια Χανίων.

Η επεισοδιακή σύλληψη
Ακόμη και απειλές προς τους συναδέλφους του, εκτόξευσε ο αστυνομικός στα Χανιά που συνελήφθη για χρηματισμό και εκβιασμό.

Η σύλληψη του διοικητή Α’ τμ. ΒΟΑΚ Χανίων και του γιου του – επίσης αστυνομικού, που κατηγορείται για απλή συνέργεια, ήταν επεισοδιακή, με τον διοικητή, να απειλεί τους αδιάφθορους: «θα έρθω στο σπίτι σου μ… και θα σε … και σένα και τα παιδιά σου. Δεν ξέρεις με ποιον τα έβαλες. Σου ετοιμάζω την κάσα».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, «οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν να συνεργαστούν, με τον αξιωματικό να απευθύνει υβριστικές και υποτιμητικές εκφράσεις στους αστυνομικούς και στον δικαστικό λειτουργό, ενώ ο φάκελος με προσημειωμένα χαρτονομίσματα βρέθηκε πλησίον της εισόδου της οικίας τους».

«Σου ετοιμάζω την κάσα…»
Το επεισόδιο έγινε όταν οι αστυνομικοί του Εσωτερικών Υποθέσεων έφτασαν στο σπίτι του αστυνομικού για να τον συλλάβουν, αφού πρώτα το θύμα εκβιασμού του είχε αφήσει «στο γραμματοκιβώτιο της οικίας του», προσημειωμένα χαρτονομίσματα, τα οποία «παρέλαβε το συγγενικό του πρόσωπο (σ.σ ο γιος του)», σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.

Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση με τους άντρες της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων να μεταβαίνουν στο σπίτι του κατηγορούμενου και δηλώνοντας την ιδιότητά τους, ζήτησαν από τον αξιωματικό και τον γιο του να ανοίξουν την πόρτα της πολυκατοικίας. Κάτι που δεν έγινε. Όταν οι αδιάφθοροι μπήκαν στην πολυκατοικία εντόπισαν σε χώρο κοντά στο σπίτι του, πεταμένο το λευκό φάκελο με τα προσημειωμένα χρήματα που είχε δώσει το θύμα εκβιασμού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.