Τι δείχνουν οι πρώτες δορυφορικές εικόνες και πού εστιάζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις με φόντο τις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες.
«Είναι η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά του φετινού καλοκαιριού και ακόμα και αν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες δεν είναι καθολικά για όλη τη χώρα κακές, τοπικά γίνονται εξαιρετικά δύσκολες, όπως συνέβη χθες με τη Χίο η οποία βρισκόταν σε επίπεδο συναγερμού 4». Με αυτά τα λόγια σκιαγραφεί το προφίλ των πυρκαγιών που κατακαίνε τη Χίο από χθες νωρίς το μεσημέρι, ο Γιώργος Παπαβασιλείου, πυρομετεωρολόγος και μέλος της ομάδας FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ο ίδιος προσθέτει πως το μεγαλύτερο κομμάτι των διαφορετικών δασικών πυρκαγιών που ξέσπασαν, έχουν ενωθεί σε ένα μέτωπο. «Οι πρώτες δορυφορικές εικόνες τις οποίες επεξεργαζόμαστε δείχνουν πως έχει καεί μια αρκετά σημαντική έκταση», προσθέτει.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, τις πρώτες πρωινές και μεσημβρινές ώρες, χθες, Κυριακή, 22 Ιουνίου 2025, εκδηλώθηκαν τρεις διαφορετικές δασικές πυρκαγιές στο νησί της Χίου και συγκεκριμένα στις περιοχές, Κοφινά, Αγία Αννα και Αγιος Μακάριος Βροντάδων. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκε τέταρτη πυρκαγιά στην περιοχή Αγιος Μάρκος, ενώ τις πρωινές ώρες σήμερα, 23 Ιουνίου 2025, εκδηλώθηκε και πέμπτη πυρκαγιά στην περιοχή Αγιάσματα.
Το προφίλ της πυρκαγιάς
Ο κ. Παπαβασιλείου χαρακτηρίζει την πυρκαγιά, «μια κλασική, τυπική πυρκαγιά για αυτή την περίοδο, καθοδηγούμενη από βόρειους ανέμους ενώ παράλληλα επικρατεί χαμηλή υγρασία, στα νεκρά και λεπτά δασικά καύσιμα, κάτω του 10%».
Η χαμηλή υγρασία δικαιολογεί σύμφωνα με τον κ. Παπαβασιλείου και τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς, κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.
Οπως εξηγεί ο πυρομετεωρολόγος «αν και ο άνεμος εξασθενεί μερικώς το βράδυ, ωστόσο η πολύ χαμηλή υγρασία στα δάση “βοηθά” στο να διατηρείται η ένταση στα πύρινα μέτωπα».
Ο τύπος βλάστησης δικαιολογεί τη δράση της φωτιάς. Πρόκειται για ανάμεικτες δασικές εκτάσεις, κυρίως θαμνώδεις, πεύκα αλλά και χαμηλή βλάστηση.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί
Σύμφωνα με τον κ. Παπαβασιλείου, έτσι όπως έχει «ανοίξει» το μέτωπο είναι δύσκολο να ελεγχθεί εντός της ημέρας.
Ενας βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι και λόγω δύσκολης τοπογραφίας, η οποία παίζει νευραλγικό ρόλο στην εξέλιξη της πυρκαγιάς.
Οπως περιγράφει: «Η πυρκαγιά κινείται σε πιο ορεινά τμήματα. Ανά διαστήματα σε ορισμένες περιοχές ευθυγραμμίζεται ο άνεμος με την τοπογραφία. Δηλαδή οι βόρειοι άνεμοι συναντούν πλευρές ορεινών όγκων που “κοιτάζουν” προς τα βόρεια. Εν ολίγοις, αυτή τη στιγμή, η πυρκαγιά ευνοείται στο να “σκαρφαλώνει” γρήγορα σε υψηλότερα σημεία. Ουσιαστικά, προθερμαίνονται τα δασικά καύσιμα από τα θερμά αέρια που παράγονται από την καύση και αναφλέγονται πολύ πιο γρήγορα αυτά που βρίσκονται στα ανάντη, δηλαδή στα μεγάλα υψόμετρα».
Ο κ. Παπαβασιλείου εκτιμά πως η συνέχεια θα είναι δύσκολη ενώ τόσο τα Μαστιχοχώρια όσο και η Βόρεια Χίος, είναι δύο μεγάλα στοιχήματα, αφού στόχος είναι να μην επηρεαστούν από την πυρκαγιά.
«Σε αυτή τη φάση, η Βόρεια Χίος έχει βγει εκτός κάδρου, όμως είναι μια περιοχή που θέλει πάντα προσοχή, μιας και έχει περισσότερη βλάστηση. Οι συνθήκες είναι πάντως τώρα εκεί πιο ήπιες με την καύσιμη ύλη να έχει μεγαλύτερη υγρασία. Αντιθέτως, η πυρκαγιά στην Κεντρική Χίο συνεχίζει να εξαπλώνεται».
Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες σήμερα και αύριο
Οσον αφορά το κρίσιμο θέμα των πυρομετεωρολογικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί, σύμφωνα με τον κ. Παπαβασιλείου, σήμερα, οι άνεμοι στην Κεντρική Χίο είναι 5 μποφόρ και τοπικά θα φτάνουν και τα 6 μποφόρ ενώ θα συνεχίσει να διατηρείται χαμηλή η υγρασία της καύσιμης ύλης, κάτω του 10%.
«Οι συνθήκες για εξάπλωση της πυρκαγιάς είναι ευνοϊκές και σήμερα και με βάση τον πυρομετεωρολογικό δείκτη “Ηot- Dry-Windy” η επικυνδυνότητα είναι μέση προς υψηλή».
Στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Χίου, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα χαρακτηρίζονται από:
βόρειους ανέμους με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ
πρόσκαιρα χαμηλή περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων τις πρώτες απογευματινές ώρες της Δευτέρας (13:00-14:00), με γρήγορη βελτίωση μετά τις 16:00 της Δευτέρας και περαιτέρω ανάκαμψη της υγρασίας τις βραδινές ώρες και πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 24/06.
Φωτογραφίες: INTIME
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ