Δήμος Χανίων: Πώς θα δημοπρατηθούν οι «χρυσές» καντίνες στις παραλίες μετά τους εκβιασμούς και την προφυλάκιση του προέδρου των αστυνομικών

Δήμος Χανίων: Πώς θα δημοπρατηθούν οι «χρυσές» καντίνες στις παραλίες μετά τους εκβιασμούς και την προφυλάκιση του προέδρου των αστυνομικών

Σε τροχιά δημοπράτησης μπαίνουν και φέτος τα δημοτικά αναψυκτήρια σε Χρυσή Ακτή και Αγ. Αποστόλους, στη σκιά της υπόθεσης διαφθοράς που οδήγησε σε διαθεσιμότητα και προφυλάκιση Χανιώτη διοικητή τμήματος τροχαίας.

Δυστυχώς, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών, Τάσο Αλόγλου, παρά το σκάνδαλο δεν έχουν αλλάξει και πολλά για την φετινή χρονιά, καθώς τα επανειλημμένα αιτήματα του Δήμου Χανίων προς το Υπουργείο για κατάργηση των δια ζώσης διαγωνισμών, δεν έχουν εισακουστεί.

«Πάμε σε δημοπράτηση με δια ζώσης παρουσία» τόνισε ο κ. Αλόγλου στην σχετική του εισήγηση προς την δημοτική επιτροπή του Δήμου Χανίων που ενέκρινε το θέμα: «Ζητάμε σε κάθε αλληλογραφία να ενταχθούν και αυτά στις πλατφόρμες ηλεκτρονικών διαγωνισμών που ήδη υπάρχουν για τις παραλίες. Δυστυχώς το προεδρικό διάταγμα δεν έχει αλλάξει. Ο διαγωνισμός θα γίνει δια ζώσης» εξήγησε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «μετά τα περυσινα έχουμε λάβει κάποια μέτρα. Ελπίζουμε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα.»

Από την παράταξη «Όνειρο είναι τα Χανιά» ο Μηνάς Βουλγαρίδης, σχολίασε τις ιδιαίτερες χαμηλές τιμές έναρξης που κυμαίνονται περίπου στις 22.000 ευρώ ενώ όπως παρατήρησε «πέρυσι, κάποια από αυτά, κατακυρώθηκαν στα 48 χιλιαδες ευρώ. Οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές» τόνισε με τον κ. Αλόγλου να απαντά ότι το ζητούμενο είναι να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. «Δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός με τις δια ζώσης παρουσίες» συμπλήρωσε, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι εντός του δημοτικού καταστήματος δεν λαμβάνουν χώρα παράνομες πράξεις.

‘Οσο για τις τιμές, ο κ. Βουλγαρίδης διερωτήθηκε αν αυτές οι καντίνες μπορούν να πωλούν οσο θέλουν . « Δεν έπρεπε να υπάρχει ένα πλαφόν, μια ανώτατη τιμή;» τόνισε με τον κ. Αλόγλου να απαντά ότι αρμόδια είναι τα τμήματα εμπορίου.

«Βλέπω στη σύμβαση ότι δεν επιτρέπεται η κατάληψη περιβάλλοντος χωρου, δεν επιτρέπονται τραπεζοκαθισματα» σημείωσε από την «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Χαράλαμπος Λουτσέτης, συμπληρώνοντας ότι «θελω να μου πείτε πόσους ελέγχους κάνατε, πόσες συμβάσεις καταγγείλατε».

«Δεν έγινε κάτι τέτοιο, δεν είχαμε καταγγελιες» απάντησε ο κ. Αλόγλου, προσθέτοντας ότι «θεωρω ότι πρέπει να υπάρχει μια ελαστικότητα. Οι συγκεκριμένες παραλίες σε Χρυσή Ακτη και Αγ. Αποστόλους έχουν πολύ ελευθερο χώρο για τους λουόμενους. Τραπεζοκαθίσματα δεν μπορούμε να προβλέψουμε έτσι όπως είχαν χωροθετηθεί τότε από τον δήμο Νέας Κυδωνίας. Προχωράμε σε φιξ κατασκευές, με πέργκολα κλπ που θα είναι τροχήλατες, δεν θα είναι μόνιμες και θα τα ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα. Αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμο αυτό» τόνισε εξηγώντας πάντως ότι «όταν διαπιστώσαμε οτι μια καντίνα ανάβει ψησταριά τους είπαμε να προσαρμοστούν και το έκαναν. Όταν είδαμε ότι κάνει βραδιές το ίδιο. Γιατί δημιουργούσαν αθέμιτο ανταγωνισμό. Εστιάζουμε δηλαδή εκεί και όχι στα τραπεζάκια που εξάλλου εξυπηρετούν τον κόσμο που επισκέπτεται την παραλία.

Η υπόθεση του αστυνομικού

Ο αστυνομικός, που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, αποκαλύφθηκε μετά την καταγγελία ζευγαριού που λειτουργεί καντίνα και το οποίο, με βάση την καταγγελία, αναγκάστηκε να του δώσει αρχικά 16.500 ευρώ για να μην μπλοκάρει την άδειά τους σε επικείμενο διαγωνισμό του δήμου. Στη συνέχεια τους ζήτησε ακόμη 7.900 ευρώ.

Οι αστυνομικοί του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. τον παρακολούθησαν, κατέγραψαν συνομιλίες και προσημείωσαν τα χαρτονομίσματα. Τα χρήματα, τα οποία ήταν προσημειωμένα, τα παρέλαβε ο γιος του αξιωματικού στο σπίτι τους. Τότε βρήκαν την ευκαιρία οι αστυνομικοί να κάνουν έφοδο. Πατέρας και γιος άρχιζαν να απειλούν και να βρίζουν. «Θα έρθω στο σπίτι σου μ…….α και θα σε γ…….ω και σένα και τα παιδιά σου. Δεν ξέρεις με ποιον τα έβαλες. Σου ετοιμάζω την κάσα», ανέφεραν σύμφωνα με μαρτυρίες.

Οι δημοπρασίες και οι βαλίτσες με τα λεφτά

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ, μια καταγγελία ήταν αυτή που άνοιξε τα μάτια των «Αδιάφθορων» και σήμανε την έναρξη της μεγάλης έρευνας, που οδήγησε τον διεφθαρμένο συνάδελφό τους στο πιάτο των αρχών.

Όπως επισημαίνεται, το «βαθύ λαρύγγι» που επικοινώνησε με τους συναδέλφους του επίορκου αστυνομικού, τους είπε ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ κυκλοφορούσε σε δημοπρασίες της περιοχής των Χανίων, «φορτωμένος» με βαλίτσες που είχαν μεγάλα χρηματικά ποσά, ενώ τα «τσέπωνε» σβήνοντας και κλήσεις.

«Απογευματινές ώρες της 20/08/2023 τηλεφώνησε στην Υπηρεσία μας άγνωστος άνδρας, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του και κατήγγειλε ότι, αστυνομικός, ο οποίος υπηρετεί στα Χανιά προβαίνει στον εκβιασμό καταστηματαρχών της περιοχής. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στον τρόπο δράσης του, ο καταγγέλλων ανέφερε ότι, κάθε χρόνο, εμφανίζεται στις δημοπρασίες του Δήμου Χανίων κι επιδεικνύοντας μια βαλίτσα με λεφτά, απαιτεί από τους συμμετέχοντες χρηματικά ποσά, προκειμένου να μην συμμετάσχουν εκείνοι στη διαδικασία της δημοπρασίας, που αφορά στην ενοικίαση αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Εν τω μεταξύ, για τον ως άνω αναφερόμενο αστυνομικό, είχε περιέλθει στην Υπηρεσία μας μέσω ταχυδρομείου η από 16/05/2023 έγγραφη καταγγελία, κατά την οποία, ο αστυνομικός προβαίνει σε εκβιάσεις ατόμων που ενοικιάζουν καντίνες, σύμφωνα με τον ανωτέρω περιγραφόμενο τρόπο.

Ο καταγγέλλων ανέφερε ότι, ο αξιωματικός έχει ήδη λάβει μεγάλο χρηματικό ποσό από ζευγάρι που λειτουργεί καντίνα στην περιοχή των Χανίων, ενώ όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, προβαίνει στον εκβιασμό και στη λήψη χρημάτων και από άλλα καταστήματα της περιοχής. Τέλος, στην ίδια ως άνω καταγγελία ο αξιωματικός φέρεται να προβαίνει στη διαγραφή τροχονομικών παραβάσεων, λαμβάνοντας για το σκοπό αυτό χρηματικά ποσά. Από την Υπηρεσία μας εξακριβώθηκαν τα πλήρη στοιχεία του καταγγελλόμενου Αστυνομικού».

Τον «καλωδίωσαν»

Οι αστυνομικοί της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, ξεκίνησαν την έρευνα τους, «καλωδιώνοντας» τον επίορκο συνάδελφό τους για να καταφέρουν να τον …βάλουν στο χέρι.

«Κατόπιν των ανωτέρω, στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργούνταν από την Υπηρεσία μας, προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της εν λόγω υπόθεσης και να καταστεί δυνατή η διακρίβωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων, εφαρμόστηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και καταγραφής της δραστηριότητας εκτός κατοικίας, με συσκευές ήχου και εικόνας, κατόπιν σχετικού Βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών. Από την ακρόαση των καταγραφουσών επικοινωνιών, προέκυψαν συνομιλίες οι οποίες έχρηζαν περαιτέρω διερεύνησης και γι’ αυτό άμεσα κλιμάκιο της Υπηρεσίας μας μετέβη στα Χανιά Κρήτης, για τον εντοπισμό πιθανών θυμάτων εκβίασης».

«Θα σας πάρω την καντίνα!» – Οι συνομιλίες που τον «καίνε»

Από την παρακολούθηση που έκαναν οι «Αδιάφθοροι» προέκυψε ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός απαιτούσε εκβιαστικά χρήματα, όντας μάλιστα και πολύ κυνικός απέναντι στα θύματά του. Μάλιστα, σε μία περίπτωση όταν ζευγάρι τον παρακαλούσε για τα ποσά που αυτός απαιτούσε, τους έλεγε δίχως ίχνος ανθρωπιάς: «θα σας πάρω την καντίνα!»

«Χαρακτηριστική, ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία του με πρώην δικηγόρο, στο πλαίσιο της οποίας, ελέχθησαν ενδεικτικά τα παρακάτω: «Δευτέρα πρωί εννιά η ώρα θα είμαι στο σπίτι σας με αυτό που μου γράψατε να μην τα λέμε από το τηλέφωνο ……… Κύριε μου αν είχα λεφτά θα είχα έρθει το πρωί ξέρω τι πρέπει να κάνω » με τον αξιωματικό να του επισημαίνει: «πρόσεξε πάλι μην τα αλλάξεις πρόσεξε, ξέρεις» και το θύμα να του ανταπαντάει: «Κύριε έχω καταστραφεί για να φέρνω χρήματα.………

Έχω δανειστεί από όποιον μιλάει ελληνικά ……… Κύριε είχαμε συμφωνήσει 52.000 και έχω φέρει κύριε παραπάνω από τα διπλά από αυτά ……… Όχι όχι δεν λέω μόνο για την (αναφέρεται σε γυναικείο όνομα) σας λέω και για τα παραπάνω από τα 52 χιλιάρικα έχω φέρει σε εσάς δεν λέω τα τελευταία για την…. κύριε. Ε σκεφτείτε ότι ένας άνθρωπος πουλάει το σπίτι του και το αυτοκίνητό του σκεφτείτε την απελπισία του».

Εν τω μεταξύ, από το κλιμάκιο της Υπηρεσίας μας στα Χανιά, εντοπίστηκε γυναίκα επιχειρηματίας που μαζί με τον σύζυγό της διατηρεί καντίνα οι οποίοι είχαν υποκύψει στις πιέσεις και στις απειλές του αξιωματικού, λέγοντάς τους χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια σχετικής δημοπρασίας, στο Δήμο Χανίων, τον μήνα Μάρτιο, του τρέχοντος έτους: «Από Δευτέρα ψάξε για δουλειά», «θα σας την πάρω την καντίνα»,. Ειδικότερα, ο ανωτέρω αστυνομικός εμφανίστηκε στην εν λόγω δημοπρασία, και απαίτησε το χρηματικό ποσό των 30.000€ ετησίως από το ζευγάρι, προκειμένου να μην συμμετάσχει σε αυτή, όπως κι έγινε.

Η επιχειρηματίας και ο σύζυγός της μέχρι την προσέγγισή τους από αστυνομικούς της Υπηρεσίας μας, είχαν ήδη καταβάλει στον αξιωματικό το χρηματικό ποσό περίπου των 16.620-16.670 ευρώ, ενώ υπολειπόταν το χρηματικό ποσό των 7.900€, σύμφωνα με την αρχική παράνομη απαίτησή του, ποσό το οποίο εξακολουθούσε να απαιτεί».

Η επίθεση στους «Αδιάφθορους» – Θα έρθω στο σπίτι σου και θα σε γ@@@ και σένα και τα παιδιά σου. Σου ετοιμάζω την κάσα» – Επέδειξε τα γεννητικά του όργανα στη δικαστική λειτουργό!

Οι «Αδιάφθοροι», σε συνεργασία με τη γυναίκα επιχειρηματία που είχε πέσει θύμα του επίορκου αξιωματικού, έβαλαν σε ένα φάκελο προσημειωμένα χαρτονομίσματα προκειμένου να τον τσακώσουν επ’ αυτοφώρω.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των αρχών στην οικία του αξιωματικού, ο θρασύτατος επίορκος, όχι μόνο αντιστεκόταν αλλά έβριζε και απειλούσε τους συναδέλφους του, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής αδιανόητα: Θα έρθω στο σπίτι σου μ@@@@ και θα σε γ@@@@ και σένα και τα παιδιά σου. Δεν ξέρεις με ποιον τα έβαλες. Σου ετοιμάζω την κάσα». Μάλιστα, ήταν τέτοιο το θράσος του που απευθύνθηκε απαξιωτικά στην δικαστική λειτουργό, επιδεικνύοντας τα γεννητικά του όργανα!

«Η παθούσα σε συνεργασία με την Υπηρεσία μας, παρέλαβε το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 7.900€, προκειμένου να το παραδώσει στον αστυνομικό μεσημβρινές ώρες της 27/08/2023, όπου ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία τους της υπέδειξε και το άφησε, στο γραμματοκιβώτιο της οικίας του. Μετά από λίγο, το χρηματικό ποσό παρελήφθη από τον υιό του Ειδικό Φρουρό ο οποίος εισήλθε αμέσως εντός της πολυκατοικίας.

Άμεσα αστυνομικοί της Υπηρεσίας μας, που επιτηρούσαν την είσοδο της πολυκατοικίας μετέβησαν έξωθεν αυτής κι αφού δήλωσαν την ιδιότητά τους, επίμονα προέτρεπαν τους ενοίκους να ανοίξουν τη θύρα. Επειδή αυτοί δεν ανταποκρίνονταν και λόγω του άμεσου κινδύνου να χαθούν τα επίμαχα αποδεικτικά στοιχεία, σχετιζόμενα με την υπό έρευνα υπόθεση, προβήκανε στη διάνοιξη της θύρας.

Κατά την είσοδο των αστυνομικών, στο κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας, εντοπίστηκε πεταμένος ο λευκός φάκελος με το προσημειωμένο χρηματικό ποσό, στα πρώτα σκαλιά της κλίμακας, δεξιά της εισόδου της οικίας του αστυνομικού οποίος περισυνελλέγη με το περιεχόμενό του και κατασχέθηκε.

Ακολούθως, προσεγγίστηκε η είσοδος της οικίας όπου και πάλι, αστυνομικοί της Υπηρεσίας μας, δηλώνοντας την ιδιότητά τους κάλεσαν τους ενοίκους να ανοίξουν τη θύρα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί νομότυπη έρευνα, παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής.

Μετά από επίμονες εκκλήσεις των αστυνομικών, οι οποίοι δήλωναν συνεχώς την ιδιότητά τους, ο αξιωματικός άνοιξε την πόρτα κι αφού του επιδείχθηκαν οι υπηρεσιακές ταυτότητες, του ζητήθηκε να συνεργασθεί προκειμένου να πραγματοποιηθεί η έρευνα.

Εκείνος, σε έξαλλη κατάσταση, άρχισε να φωνάζει, να υβρίζει τους υπεύθυνους αξιωματικούς αλλά και όλους του αστυνομικούς που ήταν παρόντες, απειλώντας τους ότι θα μπλέξουν κι ότι δεν ξέρουν με ποιον τα έχουν βάλει, φτάνοντας στο σημείο να απωθήσει βίαια αξιωματικό, λέγοντάς του χαρακτηριστικά: «Θα έρθω στο σπίτι σου μ@@@ και θα σε γ@@@ και σένα και τα παιδιά σου. Δεν ξέρεις με ποιον τα έβαλες. Σου ετοιμάζω την κάσα».

Επίσης, απευθύνθηκε υποτιμητικά και στην Δικαστικό Λειτουργό που παρίστατο κατά την έρευνα, λέγοντάς της: «Άμα εσύ είσαι δικαστικός, εγώ είμαι …», επιδεικνύοντας τα γεννητικά του όργανα. Με αυτή τη συμπεριφορά του, παρεμπόδιζε τη διενέργεια της έρευνας, ενώ μετά από πολλές παροτρύνσεις, κατέστη δυνατή η πραγματοποίησή της.

Κατά την έρευνα στο εσωτερικό της οικίας του βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 9.910€ κι ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ κατά τις έρευνες στο γραφείο του, και σε χρηματοκιβώτιο ιδιοκτησίας του ουδέν ανευρέθη».

zarpanews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.