Δήμος Πλατανιά:Ανοίγει ξανά τις πύλες της στο κοινό η Ροτόντα Επισκοπής

Ημερομηνία:

Ανοίγει ξανά τις πύλες της στο κοινό η Ροτόντα Επισκοπής στα Χανιά
Επισκέψιμο καθίσταται ξανά ένα σπάνιο και εξαιρετικά διατηρημένο μνημείο, το μοναδικό στο είδος του στην Κρήτη. Ο λόγος για τον Ιερό Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα) Επισκοπής, στον Δήμο Πλατανιά Χανίων.

Ο χώρος θα παραμένει ανοιχτός καθημερινά από τις 9:30 έως και τις 16:30 από Δευτέρα έως και Κυριακή (εκτός Τρίτης), για διάρκεια επτά μηνών.

Η δυνατότητα αυτή δίνεται και πάλι μετά από την συνεργασία του Ναού με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων για την τοποθέτηση εποχιακού υπαλλήλου της Αρχαιολογίας, που αποτελούσε προϋπόθεση για να είναι επισκέψιμος, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

«Πρόκειται για ένα μνημείο μοναδικό που υπάρχει στην περιοχή μας. Στόχος μας σε συνεργασία με την αρχαιολογία, είναι να το αναδείξουμε και να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους επισκέπτονται την Κρήτη μεμονωμένα και οργανωμένα αλλά και στους μονίμους κατοίκους, να το επισκεφθούν», σημειώνει ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης .

Θρησκευτική και πολιτιστική διαδρομή
Παράλληλα, δημιουργείται μια θρησκευτική και πολιτιστική διαδρομή στην περιοχή με τη σύνδεση της Ροτόντας με τη μνημειακή ελιά των Βουβών, από την οποία κόβονται κλαδιά για τα στεφάνια των νικητών των Ολυμπιακών αγώνων και αποτελεί μνημείο της φύσης και του πολιτισμού.

Ναός του 6ου αιώνα
Ο παλαιοχριστιανικός ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου – βαπτιστήριο του 6ου αιώνα μ.Χ., είναι χτισμένος σε επικλινές έδαφος έξω από τον οικισμό Κάτω Επισκοπή Κισάμου του Δήμου Πλατανιά.

Πρόκειται για περίκεντρο, ορθογώνιο κτίσμα, που αναπτύσσεται γύρω από μεγάλο, βαθμιδωτό εξωτερικά και μαστοειδή εσωτερικά τρούλο.

Ο ναός έχει ψηφιδωτά δάπεδα με διάκοσμο από φολίδες, κληματίδες, κισσόφυλλα, ψάρια και πλαίσιο από τεμνόμενα ημικύκλια, που μπορούν να χρονολογηθούν στο δεύτερο μισό του 6ου αιώνα, εποχή κατά την οποία κατασκευάστηκε ολόκληρο το συγκρότημα.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο τοιχογραφικός διάκοσμος που διασώζεται αποσπασματικά σε τέσσερα ή πέντε στρώματα. Από αυτά, το αρχικό με την παράσταση της Ανάληψης και αγίων σε στηθάρια στον τρούλο, του Ευαγγελιστή Ματθαίου στο νάρθηκα, του Αγίου Γεωργίου με αφιερωτή στο νότιο παστοφόριο και αρχαγγέλου στο τεταρτοσφαίριο της κόγχης του ιερού, χρονολογούνται κατά τον 7ο αιώνα.

Η ευλογία των καρπών της γης
Στη Ροτόντα την πρώτη Κυριακή κάθε Αυγούστου πραγματοποιείται η ευλογία των καρπών. Την εορτή καθιέρωσε ο μακαριστός μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης.

Στον ναό της Ροτόντας συγκεντρώνουν τα προϊόντα τους οι παραγωγοί της περιοχής προκειμένου να ευλογηθούν.https://www.amna.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Δήμος Χανίων:Σε εξέλιξη οι εργασίες μόνωσης της...

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες μόνωσης της στέγης του...

Ολοκληρώθηκε η Εθελοντική Αιμοδοσία, στο Δήμο Πλατανιά

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε ...

Δήμος Χανίων:Σε εξέλιξη οι εργασίες μόνωσης της...

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες μόνωσης της στέγης του...

Ολοκληρώθηκε η Εθελοντική Αιμοδοσία, στο Δήμο Πλατανιά

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε ...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ολυμπιακός: Προσφορά και αγάπη στην Ιερά Μητρόπολη του Πειραιά

Στο πλευρό της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς η ΠΑΕ Ολυμπιακός...

Ηράκλειο: Ξεκινάει η δίκη του εμπρησμού σε καφετέρια – Οι δράστριες κόντεψαν να καούν ζωντανές

Ο εμπρησμός στην καφετέρια στο Ηράκλειο Κρήτης είχε καταγραφεί...

Από τη Σητεία ως το Μαρόκο – Αυτοί είναι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί των γιορτών στην Aegean

Υψηλές πληρότητες για πολλούς προορισμούς εσωτερικού και εξωτερικού της...

ΚΚΕ:Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου Για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών (18 Δεκεμβρίου)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών το ΚΚΕ στέλνει...