Εκλογές 2023: Πότε «πιάνει δουλειά» η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Εκλογές 2023: Πότε «πιάνει δουλειά» η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Άκαρπη ήταν όπως αναμενόταν η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο για σχηματισμό κυβέρνησης, και πλέον μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο για νέες κάλπες στις 25 Ιουνίου και υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Η σύσκεψη διήρκησε περίπου μισή ώρα και οι πολιτικοί αρχηγοί αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στη διενέργεια των εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Είχαν προηγηθεί οι συναντήσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τους αρχηγούς των τριών πρώτων κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία με τις διερευνητικές εντολές, μία διαδικασία που ήταν καθαρά τυπική καθώς ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά ούτε και ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπάθησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας καθώς όπως είπαν δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις.

Οι πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν με την ΠτΔ για τα επόμενα βήματα μέχρι τις εκλογές και τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Όπως έγινε γνωστό, η θέση που διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ήταν πως οι διερευνητικές εντολές έδειξαν ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να τους παράσχουν πλήρη ενημέρωση, τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης κατά την τοποθέτηση του σημείωσε ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν, πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση των εν λόγω κρίσιμων χαρτοφυλακίων και υπογράμμισε περαιτέρω ότι και ο υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Τέλος ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι δεν είναι τα αναλογικότερα εκλογικά συστήματα, που εμποδίζουν τον σχηματισμό κυβερνήσεων, όπως άλλωστε υποδηλώνει και η ευρωπαϊκή εμπειρία.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σημερινής σύσκεψης υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έγινε γνωστό ότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα δεχθεί σήμερα στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, για να του αναθέσει, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

Όπως έχει γράψει το in, έχουν δρομολογηθεί ο εξελίξεις για επίσπευση των θεσμικών διαδικασιών και τη συντομότερη προσφυγή σε νέα εκλογική διαδικασία, στις 25 Ιουνίου.

Ενδεικτική είναι η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο ορίζει ότι η νέα Βουλή, όπως αναδείχθηκε στις κάλπες της 21ης Μαΐου θα συγκληθεί την Κυριακή 28 Μαΐου (στις 18:00 το απόγευμα), αντί της 1ης Ιουνίου που αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Υπηρεσιακή κυβέρνηση
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση αναμένεται να έχει ορκιστεί μέχρι την Παρασκευή, ενώ έπειτα από την ορκωμοσία της νέας Βουλής την Κυριακή, οι βουλευτές θα εκλέξουν το προεδρείο της Βουλής την Δευτέρα 29 Μαΐου και το απόγευμα της ίδιας μέρας θα θυροκολληθεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εθνικών εκλογών.

Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου είναι η ημέρα δημοσίευσης του προεδρικού διατάγματος, οπότε και τίθενται σε ισχύ, σύμφωνα με τον νόμο, μια σειρά από διαδικασίες και προθεσμίες στον δρόμο προς τις νέες κάλπες.

Τα ονόματα που ακούγονται
Εκτός από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό ο οποίος θα είναι Ιωάννης Σαρμάς, έχουν αρχίσει να ακούγονται κάποια ονόματα για τους υπηρεσιακούς υπουργούς της κυβέρνησης που οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Πέραν των ονομάτων που έχουν ακουστεί για τις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Εθνικής Άμυνας που είναι των διπλωματών Βασίλη Κασκαρέλη και Παύλου Αποστολίδη, ακούγεται για τη θέση της υπηρεσιακής υπουργού Υγείας το όνομα της καθηγήτριας Αναστασίας Κοτανίδου.

Για το υπουργείο Παιδείας έχει ακουστεί το όνομα της Καθηγήτριας στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Μαρίας Νικολαΐδου.

Αναφορικά με το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, που θεωρείται κρίσιμο καθώς το επόμενο διάστημα λόγω και της ανόδου της θερμοκρασίας θα υπάρχει ο φόβος των πυρκαγιών, αναμένεται να αναλάβει υπηρεσιακός υπουργός ο σημερινός υφυπουργός κλιματικής Αλλαγής που προάγεται σε υπουργό πτέραρχος ε.α. Ευάγγελος Τουρνάς.

Τα σχόλια είναι κλειστά.