Έπεσαν 40% λιγότερες βροχές το 2023 στα Χανιά – Ανησυχητικά δεδομένα για την ξηρασία σε όλη την Κρήτη

Το 2023 σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο αποτελεί το πιο ξηρό έτος

Σε μια ανησυχητική αποκάλυψη προχώρησε μέσα από μια ανάρτηση του ο διευθυντής Eρευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και επικεφαλής του συστήματος meteo Κώστας Λαγουβάρδος.

Συγκεκριμένα ο κ. Λαβουβάρδος αναφέρει στην ανάρτηση του ότι το 2023 αποτελεί το πιο ξηρό έτος για την χώρα ενώ αποκαλύπτει ότι στην Κρήτη έπεσαν 40% λιγότερες βροχές από τις κανονικές τιμές.

Όπως σημειώνει στην ανάρτηση του «το 2023 ήταν από τα σχετικά ξηρά έτη των τελευταίων 30 ετών. Υπενθυμίζουμε ότι 2000 ήταν το πιο ξηρό έτος και το 2009 το πιο υγρό έτος της τριακονταετίας 1991-2020.

Το ύψος βροχής στην Ελλάδα το 2023 ήταν σε αρκετές περιοχές της χώρας χαμηλότερο από εκείνο που είχε καταγραφεί ως μέση τιμή κατά την κλιματική περίοδο 1991-2020.

Οι περιοχές όπου σημειώθηκαν λιγότερες βροχές σχετικά με την κανονική τιμή ήταν η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, πολλά τμήματα της ανατολικής χώρας (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), τα νησιά και η Κρήτη. Σε περιοχές της Κρήτης εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές (έως -40% μείωση των βροχών).

Οι περιοχές όπου σημειώθηκαν περισσότερες βροχές σχετικά με την κανονική τιμή ήταν κυρίως η Θεσσαλία (με πολύ μεγάλη απόκλιση λόγω των ακραίων βροχοπτώσεων του Σεπτεμβρίου), και μεγάλα τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.

Χάρτες ανά μήνα δίνονται στο State of the Climate 2023 του Climatebook, στο σύνδεσμο https://climatebook.gr/statistics/klimatiki-apotimisi-2023/»https://flashnews.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.