Φεγγάρι της Φράουλας: Απόψε η τελευταία υπερπανσέληνος του χρόνου

Ημερομηνία:

Μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο
Ητελευταία υπερπανσέληνος για το 2021 θα κάνει την εμφάνισή της το βράδυ της Πέμπτης 24 Ιουνίου στον ουρανό. Για ακόμα μια φορά το φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η πανσέληνος θα φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως.

Η συγκεκριμένη πανσέληνος ήταν παραδοσιακά γνωστή και ως «Φεγγάρι της Φράουλας» στους Ινδιάνους της Αμερικής, επειδή πέφτει σε μια εποχή που μαζεύονται οι ώριμες πια φράουλες.

Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο). Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.

Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.

Πότε έχει πανσέληνο το 2021

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
24 Ιουλίου 2021 – Πανσέληνος του Κόκκινου Ελαφιού,

22 Αυγούστου 2021 – Πανσέληνος του Οξύρρυγχου,

21 Σεπτεμβρίου 2021 – Πανσέληνος του Καλαμποκιού,

20 Οκτωβρίου 2021 – Πανσέληνος της Συγκομιδής,

19 Νοεμβρίου 2021 – Πανσέληνος του Κάστορα,

19 Δεκεμβρίου 2021 – Ψυχρή Πανσέληνος ή Πανσέληνος της Μεγάλης Νύχτας.https://www.ethnos.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του 27χρονου...

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τον 27χρονο που...

Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: «Ήταν ένα...

«Ένα παιδί 27 χρονών, ένας λεβέντης που έφαγε 9...

Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του 27χρονου...

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τον 27χρονο που...

Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: «Ήταν ένα...

«Ένα παιδί 27 χρονών, ένας λεβέντης που έφαγε 9...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related