Grecotel: Xρέη 103 εκατ. ευρώ και ντόμινο ζημιών για το γίγαντα με τα πήλινα πόδια

Γίγαντας με πήλινα πόδια αποδεικνύεται η πάλαι ποτέ κραταιά Grecotel, καθώς η εταιρεία όχι μόνο χρωστάει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές, τράπεζες, εφορία και ταμεία, αλλά έχει πληγεί – ενδεχομένως και ανεπανόρθωτα – από την πτώση του τουρισμού.

Τα πράγματα για την Μαρί Δασκαλαντωνάκη, την Αντιπρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο του Ομίλου, μόνο εύκολα δεν είναι. Τα χρέη συσσωρεύονται, οι ζημιές να πολλαπλασιάζονται και ο τζίρος κατακρυμνίζεται.

Και, όπως σχολιάζουν πρόσωπα που γνωρίζουν τα εσωτερικά της εταιρείας, αν δεν υπήρχε το μορατόριουμ των δανείων και οφειλών προς το δημόσιο λόγω της πανδημίας, είναι πιθανό τα διάσημα ξενοδοχεία της Grecotel να είχαν ήδη βγει στο σφυρί το ένα μετά το άλλο…

Για την Μαρί Δασκαλαντωνάκη, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και – αυτοί τουλάχιστον – δεν ψεύδονται. Τι και αν στην εταιρική ιστοσελίδα οι ισολογισμοί είναι… εξαφανισμένοι, με τον τελευταίο να αφορά το 2014. Τα στοιχεία υπάρχουν και καταδεικνύουν την εξαιρετικά δυσμενή θέση της εταιρείας. Και μπορεί η Grecotel να μην έχει δημοσιεύσει καν τα οικονομικά στοιχεία του 2019 (πόσω μάλλον του 2020), τα δεδομένα του 2018 δεν είναι διόλου αισιόδοξα ούτε για την εταιρεία ούτε για τη διαχείριση που ασκεί η κυρία Δασκαλαντωνάκη.

Χρέη σε όποιον μιλάει ελληνικά (και όχι μόνο)

Πώς θα μπορούσαν να είναι άλλωστε, όταν μόνο οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας σε προμηθευτές, τράπεζες, εφορία και δημόσιο ανέρχονται σε 103.548.234 ευρώ! Και το ποσό αυτό είναι μόνο ένα ψήγμα των πραγματικών χρεών, καθώς το κάθε ξενοδοχείο του ομίλου κουβαλά τα δικά του τραπεζικά χρέη – και αντίστοιχα υποθήκες – ανεβάζοντας τον πραγματικό λογαριασμό σε ακόμη πιο δυσθεώρητα ύψη. Τόσο, που οι τραπεζίτες τρέμουν το σενάριο μιας άτακτης χρεοκοπίας που θα δημιουργούσε μια τρύπα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στους ισολογισμούς τους.

Αντίστοιχη, αλλά και πιο «σκοτεινή», είναι η εικόνα σε σχέση με τα χρέη προς το δημόσιο. Στο τέλος του 2018 η εταιρεία πλήρωνε ήδη ρυθμισμένες οφειλές ύψους 965.752 ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο ενώ αντίστοιχα οι υποχρεώσεις προς ασφαλιστικούς οργανισμούς ανέρχονταν στα 652.364 ευρώ. Και βέβαια, μιλάμε μόνο για τη μητρική εταιρεία που συνολικά απασχολούσε 180 άτομα, εκ των οποίων 85 μόνιμα και 95 εποχιακά. Κάνοντας την αναγωγή στο σύνολο των εργαζομένων του ομίλου, μπορεί κανείς να αποκτήσει σαφώς καλύτερη εικόνα της πραγματικής κατάστασης.

Η πραγματική «βόμβα» όμως βρίσκεται στο σχόλιο των ορκωτών ελεγκτών αναφορικά με τους φορολογικούς ελέγχους: «Οι φορολογικές δηλώσεις της Εταιρείας για τις χρήσεις 2013-2018 δεν έχουν εξετασθεί από τις φορολογικές αρχές, με συνέπεια να υπάρχει το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων κατά το χρόνο που θα εξετασθούν και οριστικοποιηθούν οι χρήσεις αυτές» αναφέρουν χαρακτηριστικά, αφήνοντας ορθάνοικτο το παράθυρο για επιβολή προστίμων.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι, διαβάζοντας προσεκτικά τον ισολογισμό της εταιρείας αλλά και τα σχόλια των ελεγκτών θα διαπιστώσει κανείς ότι ένα τεράστιο ποσό χρημάτων αφορά απαιτήσεις αλλά και υποχρεώσεις μεταξύ της εταιρείας και άλλων εταιρειών της οικογενείας. Οι απαιτήσεις έφτασαν τα 67.164.354 ευρώ και οι υποχρεώσεις τα 21.700.541 ευρώ. Μαρί πίνει, Μαρί κερνάει δηλαδή, σε μια σειρά από δαιδαλώδεις συναλλαγές που έχουν προκαλέσει εύλογα ερωτήματα ακόμα και από τους ίδιους τους ελεγκτές που υπογράφουν τον ισολογισμό… Και βέβαια, παραμένουν ανέλεγκτες για σχεδόν μια δεκαετία.

Όλα αυτά, ενώ οι ζημιές αυξάνουν. Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα για τη χρήση του 2018 οι ζημιές ήταν της τάξης του 1,6 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 171.000 ευρώ το 2017. Δηλαδή, μόλις η Μαρί Δασκαλαντωνάκη τελείωσε με τις ενδοοικογενειακές δικαστικές διαμάχες, η εταιρεία πέρασε στο «κόκκινο». Αυτό βέβαια δεν την απέτρεψε από το να δώσει αύξηση στον εαυτό της, μια και οι αμοιβές διοίκησης το 2018 αυξήθηκαν σε 180.000 ευρώ έναντι 134.762 ευρώ το 2017!

Κρύβοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί

Αν τα οικονομικά στοιχεία αυτά προκαλούν τουλάχιστον ανησυχία για τον τρόπο που η Μαρί Δασκαλαντωνάκη διοικεί την εταιρεία, η αλήθεια που κρύβεται κάτω από το χαλί είναι ακόμη πιο τρομακτική. Αλήθεια που – έστω και με μισόλογα – περιγράφουν οι ορκωτοί στην πρώτη κιόλας σελίδας της έκθεσής τους:

«Στις απαιτήσεις μας περιλαμβάνονται απαιτήσεις από συνδεδεμένα μέρη 62.608.000 ευρώ και από πρακτορεία 9.518.000 ευρώ και στις υποχρεώσεις περιλαμβάνονται υποχρεώσεις προς συνδεδεμένα μέρη 46.622.000 και προς πρακτορεία 32.078.000 οι οποίες δεν έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα. Από την εκκαθάρισή τους δεν γνωρίζουμε αν θα προκύψει επιβάρυνση των αποτελεσμάτων και της Καθαρής Θέσης. Τα αντίστοιχα ποσά στην προηγούμενη χρήση (σ.σ. του 2017) ήταν απαιτήσεις από συνδεδεμένα μέρη 45.517.000 και από πρακτορεία 9.810.000 και υποχρεώσεις προς συνδεδεμένα μέρη 47.967.000 και προς πρακτορεία 9.461.000»

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι ο ισολογισμός – και άρα τα πραγματικά μεγέθη στην εταιρεία – είναι όλα στον αέρα. Γιατί όταν χρωστάς στον εαυτό σου κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και απλά τα έχεις εγγράψει λογιστικά, σίγουρα δεν μιλάμε για κανονική εικόνα και χρηστή διοίκηση από την κυρία Δασκαλαντωνάκη. Βέβαια, όταν η εφορία δεν έχει χτυπήσει την πόρτα από το 2013, βρίσκεις και τα κάνεις.

Και βέβαια, τον τελευταίο χρόνο η Grecotel παρουσιάζει «μαγική εικόνα»: Ο τζίρος έχει κατακρημνιστεί, μαζί με τις αφίξεις των τουριστών, τα περισσότερα ξενοδοχεία υπολειτούργησαν ή δεν λειτούργησαν καθόλου ενώ τα χρέη πολλαπλασιάστηκαν. Και αν το 2018 έφερε ζημιές στον όμιλο, μπορεί κανείς να καταλάβει τι συνέβη το 2020, ακόμα και αν οι οικονομικές καταστάσεις παραμένουν «επτασφράγιστο μυστικό».

Και όμως, η σιδηρά κυρία Μαρί Δασκαλαντωνάκη συνεχίζει συμπεριφέρεται σαν να μην συμβαίνει τίποτε, με πολλούς από όσους τη γνωρίζουν να κάνουν λόγο για έναν εξαιρετικά δύστροπο άνθρωπο. Ο λόγος είναι απλός: το μορατόριουμ των τραπεζών στα δάνεια του τουριστικού κλάδου και το πάγωμα των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σημαίνει ότι τα χρέη δεν μπορούν να καταστούν ληξιπρόθεσμα, όσο υψηλά και αν είναι.

Όμως, γνώστες της αγοράς τονίζουν με νόημα ότι ο λογαριασμός αργά ή γρήγορα θα έρθει. Και τότε ο θόρυβος από την πτώση του γίγαντα με τα πήλινα πόδια θα είναι εκκωφαντικός.https://www.newsbomb.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.