Γυναίκα αστυνομικός μηνύει το τμήμα της για διαρροή γυμνής φωτογραφίας

Αστυνομικός της Νέας Υόρκης μηνύει το τμήμα της για διαρροή γυμνής φωτογραφίας και γιατί δεν πήρε μέτρα να την προστατέψει από το να κυκλοφορούν σε ομαδικές συνομιλίες της αστυνομίας.

Τα σώματα ασφαλείας στις ΗΠΑ έχουν μακρά ιστορία σεξισμού και κακοποίησης των γυναικών στρατιωτών και αστυνομικών (σ.σ. Με τα χειρότερα περιστατικά στον στρατό). Η αστυνομία της Νέας Υόρκης δεν μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Στην περίπτωσή μας θα ασχοληθούμε με μια μορφή revenge porn, μπούλινγκ και εργασιακού μπούλινγκ ή αλλιώς mobbing.

Μια αξιωματικός τηγς Αστυνομίας της Νέας Υόρκης που κάποτε τέθηκε σε διαθεσιμότητα επειδή παρενέβη σε τροχονομικό έλεγχο του φερόμενου ως εμπόρου ναρκωτικών φίλου της, βάζει τώρα στο στόχαστρο το τμήμα, υποστηρίζοντας ότι η καριέρα της εκτροχιάστηκε, αφού η γυμνόστηθη φωτογραφία της μοιράστηκε επανειλημμένα μεταξύ των συναδέλφων, σύμφωνα με τη μήνυση που κατέθεσε και τα μέσα της Νέας Υόρκης που ανήρτησαν την είδηση.

Ο Ριβέρα φέρεται να μοιράστηκε τη φωτογραφία σε μια ομαδική συνομιλία (σ.σ. group chat) με άλλους αστυνομικούς και η φωτογραφία διαδόθηκε αμέσως

Η Αλίσα Μπαϊρακτάρεβιτς, 34 ετών, εντάχθηκε στο τμήμα το 2012 και έστειλε μια τόπλες φωτογραφία στον υπαστυνόμο Μαρκ Ριβέρα, ο οποίος ήταν ο τότε φίλος της, όπως αναφέρει στην αγωγή της στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μανχάταν.

Ο Ριβέρα φέρεται να μοιράστηκε τη φωτογραφία σε μια ομαδική συνομιλία (σ.σ. group chat) με άλλους αστυνομικούς και η φωτογραφία διαδόθηκε αμέσως, αλλά η Μπαϊρακτάρεβιτς δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι του συνδικάτου την προέτρεψαν να μην υποβάλει καταγγελία. «Δεν είσαι η πρώτη ή η τελευταία γυναίκα στην οποία συνέβη ή θα συνέβαινε αυτό», της απάντησαν.

Μόλις διαδόθηκε η είδηση της έρευνας, διαδόθηκε και η γυμνόστηθη φωτογραφία, η οποία μοιράστηκε σε ομαδικές συνομιλίες και thread της αστυνομίας.

Όμως η φωτογραφία επανεμφανίστηκε

Τον Απρίλιο, η Μπαϊρακτάρεβιτς κατηγορήθηκε ότι παρενέβη σε αστυνομικούς που εμφανίστηκαν ενώ έκανε παρέα με τον τότε φίλο της, τον Κέλβιν Χερνάντεζ, 33 ετών, στο Μπρονξ. Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών περικύκλωσαν τότε το αυτοκίνητό της, με αποτέλεσμα τόσο η Μπαϊρακτάρεβιτς όσο και ο Χερνάντεζνα ρωτήσουν τι συμβαίνει.

Η Μπαϊρακτάρεβιτς αρνήθηκε ότι ο σύντροφός της πουλούσε ναρκωτικά, ενώ ο Χερνάντεζ κατηγορήθηκε για αντίσταση κατά της σύλληψης (σ.σ. Αντίστοιχο με την «Αντίσταση κατά της Αρχής»), σύμφωνα με τη δική του εν εξελίξει αγωγή κατά του τμήματος. Μόλις διαδόθηκε η είδηση της έρευνας, διαδόθηκε και η γυμνόστηθη φωτογραφία, η οποία μοιράστηκε σε ομαδικές συνομιλίες και thread της αστυνομίας (σ.σ. συνεχόμενες συνομιλίες) της Νέας Υόρκης μαζί με προσωπικές πληροφορίες, όπως η διεύθυνση των γονέων της, είπε.

«Κάνεις πράγματα με εμπιστοσύνη προς τους δικούς σου ανθρώπους. Αυτό δεν δικαιολογεί να σου φέρονται σαν να είσαι σκουπίδι. Για 12 χρόνια αποφάσισαν να το κρατήσουν αυτό στο τηλέφωνό τους; Έγινε viral». Ειδοποιήθηκε για τη φωτογραφία που επανεμφανίστηκε από έναν αντιπρόσωπο του συνδικάτου, ο οποίος της είπε ότι ένας συνταξιούχος αξιωματικός την έστειλε σε μια ομαδική συνομιλία και στη συνέχεια έλαβε σχεδόν καθημερινά μηνύματα από συναδέλφους που την είδαν ή άκουσαν γι’ αυτήν.

«Το κομμάτι για το οποίο κανείς δεν μιλάει είναι το πώς εκφοβίζουμε ο ένας τον άλλον – είναι αηδιαστικό», είπε.

Αυτό είναι μπούλινγκ

«Πρόκειται για εκφοβισμό.Δεν είμαι η πρώτη και σίγουρα δεν είμαι η τελευταία, αλλά, πότε θα είναι αρκετό;» είπε κλαίγοντας. «Γιατί κάποιος σίγουρα θα κάνει κακό στον εαυτό του γι’ αυτό. Αισθάνομαι ότι το έχουν κουκουλώσει». Η Μπαϊρακτάρεβιτς επέμεινε στη δικαστική διαμάχη ότι ο Χερνάντεζ δεν είναι έμπορος ναρκωτικών, αλλά τέθηκε σε διαθεσιμότητα 30 ημερών χωρίς αποδοχές και διατάχθηκε να σταματήσει να συναναστρέφεται μαζί του μετά από έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ωστόσο, η αστυνομία της Νέας Υόρκης δεν διερεύνησε όσους διέδωσαν την γυμνόστηθη εικόνα της Μπαϊρακτάρεβιτς χωρίς τη συγκατάθεσή της, μια πράξη που πλέον είναι παράνομη. Η «παράνομη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής» αναδεικνύει την «αδιαφορία της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης για τη μεταχείριση των γυναικών αξιωματικών του», δήλωσε ο δικηγόρος της, Τζον Σκόλα. Η Μπαϊρακτάρεβιτς, η οποία ζητά απροσδιόριστη αποζημίωση από την πόλη, τη Ριβέρα και έναν άλλο προϊστάμενο που ισχυρίζεται ότι την παρενόχλησε σεξουαλικά το 2022, δήλωσε ότι πάντα ήθελε να γίνει αστυνομικός – και θέλει οι συνάδελφοί της να καταλάβουν τον αντίκτυπο των πράξεών τους.

«Το κομμάτι για το οποίο κανείς δεν μιλάει είναι το πώς εκφοβίζουμε ο ένας τον άλλον – είναι αηδιαστικό», είπε. Το νομικό τμήμα της πόλης δήλωσε ότι θα εξετάσει την αγωγή. Η Αστυνομία της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι «δεν ανέχεται διακρίσεις ή σεξουαλική παρενόχληση σε καμία μορφή και έχει δεσμευτεί για ένα περιβάλλον εργασίας με σεβασμό για το ποικιλόμορφο εργατικό δυναμικό μας».

Οι «κλίκες» και ο σεξισμός που βίωσε η Βίκυ Χατζηβασιλείου στην τηλεόραση 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.