Ίλον Μασκ: Σάλος με τις αντισημιτικές του δηλώσεις – Αποσύρονται εταιρείες από το Χ

Νέα προβλήματα για την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης

Αλυσιδωτές συνέπειες έχουν τα tweets του Ίλον Μασκ , που υποστηρίζουν αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας.

Μετά την έντονη αντίδραση του Λευκού Οίκου, αρκετές εταιρείες αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) λόγω ανησυχιών σχετικά με την εμφάνιση των καταχωρήσεών τους τους δίπλα στο φιλοναζιστικό περιεχόμενο και τη ρητορική μίσους στον ιστότοπο γενικά.
Η IBM ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να διαφημίζεται στο X, μετά από μια αναφορά ότι οι διαφημίσεις της εμφανίζονταν μαζί με υλικό που επαινούσε τους Ναζί, ενώ η Media Matters ανέφερε σε έκθεσή της την Πέμπτη ότι οι διαφημίσεις από την Apple, την Oracle, το δίκτυο Bravo της NBCUniversal και την Comcast τοποθετήθηκαν επίσης δίπλα σε αντισημιτικό υλικό στο X.

«Η IBM έχει μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους και τις διακρίσεις και έχουμε αμέσως αναστείλει όλες τις διαφημίσεις στο X ενώ ερευνούμε αυτήν την εντελώς απαράδεκτη κατάσταση», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της

Η εκτελεστική εξουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή ανέφερε επίσης ότι διακόπτει τις διαφημίσεις της στο X και σε άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εν μέρει λόγω της αύξησης της ρητορικής μίσους.
Ο Μασκ προκάλεσε κατακραυγή αυτή την εβδομάδα με τα δικά του tweets απαντώντας σε έναν χρήστη που κατηγόρησε τους Εβραίους ότι μισούν τους λευκούς και ότι δηλώνουν αδιαφορία για τον αντισημιτισμό. «Είπατε την πραγματική αλήθεια», έγραψε ο Μασκ στο Twitter σε μια απάντηση την Τετάρτη.

«Καταδικάζουμε αυτή την αποκρουστική προώθηση του αντισημιτικού και ρατσιστικού μίσους με τον πιο έντονο τρόπο, που έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές μας αξίες ως Αμερικανών», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς, απαντώντας στο tweet του Μασκ.

Η απάντηση του Χ

Η διευθύνουσα σύμβουλος της X, Linda Yaccarino, δήλωσε ότι η «άποψη του X ήταν πάντα πολύ σαφής ότι οι διακρίσεις από όλους πρέπει να ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ σε όλα τα επίπεδα».

«Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι στο οποίο μπορούμε και πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι», έγραψε στο Twitter την Πέμπτη.

Ο Yaccarino, πρώην στέλεχος της NBCUniversal, προσλήφθηκε από τον Μασκ για να ξαναχτίσει τους δεσμούς με διαφημιστές που εγκατέλειψαν το μέσο μετά την εξαγορά του από το πρόεδρο της Tesla, ανησυχώντας ότι η χαλάρωση των περιορισμών περιεχομένου επέτρεπε την άνθηση του μίσους και τοξικής ρητορικής και ότι θα έβλαπτε τις επωνυμίες τους.
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει επανειλημμένvw επικριθεί για την προώθηση περιεχομένου που επιτίθεται στους Εβραίους και τα τελευταία σχόλιά του έρχονται σε μια εποχή αυξανόμενου αντισημιτισμού και ισλαμοφοβίας σε όλο τον κόσμο εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Η Anti-Defamation League διαπίστωσε ότι ο αντισημιτισμός στο X αυξήθηκε κατά περισσότερο από 900% την εβδομάδα μετά την αρχική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.