Ιστορική αλλαγή ΠΟΥ κατά της παχυσαρκίας: Θα στηρίξει για πρώτη φορά φάρμακα αδυνατίσματος

Ημερομηνία:

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από παχυσαρκία, με το 70% να ζει σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ετοιμάζεται να στηρίξει επίσημα τη χρήση φαρμάκων αδυνατίσματος για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε ενήλικες — για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα που είδε το Reuters, η νέα σύσταση θα περιλαμβάνεται στις επίσημες οδηγίες που θα δημοσιευτούν τον Αύγουστο. Παράλληλα, ο Οργανισμός εξετάζει την ένταξη των φαρμάκων αυτών στη «Λίστα Βασικών Φαρμάκων», γεγονός που θα μπορούσε να διευκολύνει την πρόσβασή τους σε φτωχότερες χώρες.

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από παχυσαρκία, με το 70% να ζει σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα.

Τα δημοφιλή φάρμακα Wegovy (της Novo Nordisk) και Zepbound (της Eli Lilly), γνωστά ως αγωνιστές GLP-1, έχουν δείξει θεαματικά αποτελέσματα — με απώλεια 15%-20% του σωματικού βάρους σε κλινικές δοκιμές. Ωστόσο, το κόστος τους μπορεί να ξεπεράσει τα 1.000 δολάρια τον μήνα, και ενδέχεται να απαιτείται δια βίου χρήση για διατήρηση του αποτελέσματος.

Ο ΠΟΥ καλεί για:

  • Στρατηγικές πρόσβασης σε χώρες χαμηλού εισοδήματος (όπως κλιμακωτή τιμολόγηση)

  • Περισσότερα δεδομένα για το κόστος-όφελος σε βάθος χρόνου

  • Προσβασιμότητα μέσω γενόσημων, καθώς η δραστική ουσία semaglutide βγαίνει εκτός πατέντας το 2026 σε ορισμένες αγορές.

Η σύσταση του ΠΟΥ φέρνει ελπίδα για μαζική πρόσβαση σε θεραπείες κατά της παχυσαρκίας, ειδικά σε χώρες που έως τώρα δεν είχαν τα μέσα.

 

PATRIS.GR

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Πού «μαζεύεται» το πιο επικίνδυνο λίπος για...

Το σημείο όπου αποθηκεύεται το λίπος στο σώμα αποδεικνύεται...

Aμύγδαλα: Το σνακ που που έχει πολλά...

Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα αμύγδαλα είναι το...

Πού «μαζεύεται» το πιο επικίνδυνο λίπος για...

Το σημείο όπου αποθηκεύεται το λίπος στο σώμα αποδεικνύεται...

Aμύγδαλα: Το σνακ που που έχει πολλά...

Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα αμύγδαλα είναι το...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Καταγγελία για Φαλάσαρνα: Μουσική στη διαπασών, ξαπλώστρες στο νερό και νεκρά χελωνάκια στην παραλία

Τι αναφέρεται στην καταγγελία. Σε μια σοβαρή δημόσια καταγγελία προχώρησε...

H καρδιά του πολιτισμού “χτυπά” στο Αμάρι – Ξεκινά το 10ο φεστιβάλ

Το 10ο Amari Green Festival ξεκινά στο Αμάρι Ρεθύμνου,...

Σημαντική ανακάλυψη: Συστατικό του ελαιολάδου ανοίγει το δρόμο για θεραπεία σοβαρών ασθενειών

Εξαιρετικά σοβαρά τα ευρήματα έρευνας Ελλήνων και Τούρκων επιστημόνων. Μια...

Γιατί είναι περισσότερα τα διαζύγια το καλοκαίρι;

Πώς θα προστατεύσετε τη σχέση σας. Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει,...