Κώστας Σκρέκας: «Η Ευρώπη πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα για τη στήριξη των πολιτών»

Στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος η πρόταση της Κυβέρνησης για τη δημιουργία μηχανισμού προστασίας των Ευρωπαίων καταναλωτών από τη διεθνή ενεργειακή κρίση

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών, κυρίως των πιο ευάλωτων, από την αύξηση του κόστους ενέργειας, στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Ο Έλληνας Υπουργός τόνισε ότι η μεγάλη άνοδος στο ενεργειακό κόστος, ειδικά στην τιμή του φυσικού αερίου, έχει σοβαρές επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο, κυρίως στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται, όπως επισήμανε, για ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα και επομένως θα πρέπει να ληφθούν κοινά αποδεκτές αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε..

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε εκτενώς και στις επιπτώσεις από την εκρηκτική άνοδο των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, οι οποίες καταδεικνύουν τη σημασία που έχει σε αυτό το αρχικό στάδιο της ενεργειακής μετάβασης και στην πορεία προς την απανθρακοποίηση της οικονομίας. Όπως είπε, η αύξηση του κόστους καταδεικνύει επίσης την ανάγκη να επιταχυνθεί η υλοποίηση επενδύσεων σε υποδομές ενέργειας, ιδίως στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που θα συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων και στην ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάλεσε τους ομολόγους του να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις προκειμένου να μην υπονομευθεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία από λαϊκιστικές προσεγγίσεις που υποστηρίζουν ότι το παγκόσμιο φαινόμενο της αύξησης των τιμών ενέργειας οφείλεται στην ευρωπαϊκή στρατηγική. Επιπρόσθετα τόνισε ότι η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ θα σταθεροποιήσει τις τιμές και θα περιορίσει τα επίπεδα ενεργειακής φτώχειας.

Η ελληνική Κυβέρνηση έχει υποβάλει συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση για την άμεση αντιστάθμιση των επιπτώσεων από το αυξημένο κόστος ενέργειας, όπως υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός, η οποία προβλέπει τον πλειστηριασμό μελλοντικών δικαιωμάτων εκπομπών για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Απευθυνόμενος στους ομολόγους του, πρότεινε τις εξής παρεμβάσεις:

– Να ενεργοποιηθεί άμεσα το Αποθεματικό Σταθεροποίησης της Αγοράς, στο πλαίσιο του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS). Με την ενεργοποίηση του αποθεματικού, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να αντλήσουν επιπλέον έσοδα για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων την επόμενη χειμερινή περίοδο.

– Να δημιουργηθεί μία εργαλειοθήκη την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κράτη-μέλη για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την υφιστάμενη κατάσταση, προστατεύοντας τους πολίτες και θωρακίζοντας τις οικονομίες τους από αντίστοιχες καταστάσεις στο μέλλον.

– Να αξιολογηθούν και να ληφθούν μέτρα για τις διαρθρωτικές αδυναμίες και ελλείψεις στις υποδομές ενέργειας, το ρυθμιστικό πλαίσιο και την οργάνωση της αγοράς, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα ανατιμήσεων. Στον πυρήνα της ευρωπαϊκής πολιτικής θα πρέπει να είναι η αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης με τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης των κρατών-μελών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.