Μ.Κεφαλογιάννης:«Η Τουρκία στέλνει μολυσμένες σταφίδες – δηλητήριο στην Ευρώπη.»

Ημερομηνία:

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται στον πρόσφατο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από την Ολλανδικά Αρχή Ελέγχου Τροφίμων σε εισαγόμενες σταφίδες από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι σταφίδες που αναλύθηκαν βρέθηκε ότι περιέχουν απαγορευμένο κοκτέιλ φυτοφαρμάκων που είναι επιβλαβείς για τη δημόσια υγεία.

Με την ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά τη λήψη μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναστολή των εισαγωγών σταφίδας από την Τουρκία που δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα αλλά και τη λήψη μέτρων για την προστασία και την ενίσχυση των Ευρωπαίων παραγωγών ώστε να καταστεί ο κλάδος της σταφίδας και πάλι ανταγωνιστικός έναντι των εισαγωγών από τρίτες χώρες που δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Σάλο στην αγορά της Ολλανδίας αλλά και όλης της Ευρώπης έχουν προκαλέσει πρόσφατες αναλύσεις της Ολλανδικής Αρχής Ελέγχου Τροφίμων, σε σταφίδες που πωλούνται σε πολυεθνικές αλυσίδες σουπερμάρκετς και έχουν εισαχθεί στην ΕΕ από την Τουρκία.

Οι σταφίδες που αναλύθηκαν βρέθηκε ότι περιέχουν κοκτέιλ απαγορευμένων στην ΕΕ φυτοφαρμάκων και ειδικότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που είναι γνωστοί ενδοκρινείς διαταράκτες, που προκαλούν αναπαραγωγικές διαταραχές και που είναι πιθανώς καρκινογόνα ή μεταλλαξιογόνα.

Μάλιστα, την περίοδο 2018-2020, ο αριθμός των φυτοφαρμάκων στις εισαγόμενες σταφίδες από την Τουρκία σχεδόν διπλασιάστηκε.

Τα παραπάνω προκαλούν τεράστια ανησυχία για την υγεία των καταναλωτών, ενός superfood όπως η σταφίδα και αναδεικνύουν τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στη διαχείριση των τουρκικών εξαγωγών.

Δεδομένου ότι η σταφίδα της Τουρκίας κυριαρχεί στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Σκοπεύει να λάβει μέτρα για την αναστολή των εισαγωγών σταφίδας από την Τουρκία;
Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να καταστήσει τον κλάδο της Ευρωπαϊκής σταφίδας και πάλι ανταγωνιστικό έναντι των εισαγωγών από τρίτες χώρες που δεν συμμορφώνονται στο ελάχιστο με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις;»

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Επανεκλογή Κουτσούμπα και νέα Κεντρική Επιτροπή: Ολοκληρώθηκε...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΚΛΟΓΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ...

Τι προβλέπει το Σχέδιο Νόμου για την...

Για να εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις του στις επόμενες βουλευτικές...

Επανεκλογή Κουτσούμπα και νέα Κεντρική Επιτροπή: Ολοκληρώθηκε...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΚΛΟΓΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ...

Τι προβλέπει το Σχέδιο Νόμου για την...

Για να εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις του στις επόμενες βουλευτικές...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Λασίθι:Σε κλίμα ενότητας η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της “Ενωτικής Κίνησης Πολιτών”

Κοπή βασιλόπιτας Δημοτικού Συνδυασμού Μανώλης Μενεγάκης: Απέναντι στον λαϊκισμό και...

Επανεκλογή Κουτσούμπα και νέα Κεντρική Επιτροπή: Ολοκληρώθηκε το 22ο Συνέδριο του ΚΚΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΚΛΟΓΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ...

Εορτολόγιο 1 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Κυριακή 1 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του...