Μικρά καθημερινά λάθη: Πώς τα ξεπερνάμε;

Πρακτικές που δεν θα επιτρέψουν στα λάθη να γυρνούν ξανά και ξανά στο μυαλό σας.

Μικρά καθημερινά λάθη: Πώς τα ξεπερνάμε;

Όλοι κάνουμε λάθη. Και το συναίσθημα που τα συνοδεύει είναι απογοητευτικό, είτε είναι μεγάλα είτε μικρά. Ακόμα κι εκείνα που προκύπτουν χωρίς να έχουμε εμείς την ευθύνη, είναι ικανά να μας χαλάσουν την ημέρα, ειδικά αν ήδη είμαστε κουρασμένοι και κακόκεφοι.

Πώς προχωράμε παρακάτω;

Για να ανακτήσετε την ηρεμία σας

#1 Δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο

Αντί να βιαστείτε να αλλάξετε αμέσως την κακή διάθεση που φέρνει από μια ατυχής στιγμή με διάφορους τρόπους που πιστεύετε πως θα λειτουργήσουν, προτιμήστε να μην κάνετε τίποτα και να περιμένετε μια-δυο ώρες μετά το περιστατικό. Σε αυτό το διάστημα, πιθανότατα η πολλή ένταση θα φύγει φυσικά και θα σας είναι πιο εύκολο να προχωρήσετε στην εξάλειψη του οποιουδήποτε άσχημου συναισθήματος έχει απομείνει.

#2 Αντί να «κολλάτε» στο λάθος, αντιμετωπίστε την αιτία

Ό,τι έγινε, έγινε. Τι νόημα έχει να αναπαράγετε στο μυαλό σας σαν ταινία ξανά και ξανά το περιστατικό; Δοκιμάστε τον γόνιμο προβληματισμό. Μήπως υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια που αγνοήσατε και επομένως θα πρέπει να τα έχετε κατά νου την επόμενη φορά; Μήπως βιάζεστε πολύ; Μήπως χρειάζεστε περισσότερη ξεκούραση; Μήπως είστε κακοδιάθετοι και έχετε ανάγκη κάποια άλλη αλλαγή στην καθημερινότητά σας που θα σας ανεβάσει συνολικά ψυχολογικά; Πώς αλλιώς θα μπορούσατε να διαμορφώσετε τη ρουτίνα σας;

Με άλλα λόγια, σκεφτείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε από εδώ και πέρα αντί για το τι συνέβη.

Το να αναγκάσετε τον εαυτό σας να σκεφτεί θετικά αμέσως μετά το λάθος μπορεί να είναι, όπως είπαμε, συνταγή αποτυχίας… Από την άλλη, όταν μιλάμε για μικρές αναποδιές, όντως, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα μικροατύχημα. Ναι, δεν ήταν ευχάριστο. Το ότι τουλάχιστον όμως δεν τραυματίστηκε κανείς, είναι πολύ σημαντικό. Αν πάλι η σκέψη αυτή δεν σας βοηθά, μπορείτε να συνομιλήσετε με έναν καλό φίλο που ξέρετε πως είναι εκεί για εσάς ό,τι κι αν συμβεί για να σας στηρίξει και να σας ανεβάσει.

#4 Δεν κάνετε μονάχα λάθη, ώρα να θυμηθείτε και τα… σωστά

Δεν μπορούμε πάντα να διορθώσουμε ένα συγκεκριμένο λάθος, αλλά μπορούμε να κάνουμε σκόπιμες ενέργειες για να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι είμαστε ικανοί και υπάρχουν τόσες άλλες στιγμές που μας αξίζουν μπράβο αλλά τις προσπερνάμε.

Δεν υπάρχει ζωντανός οργανισμός που να μην έχει πράξει λανθασμένα

Τα λάθη μπορούν να προκύψουν εκατομμύρια φορές στην καθημερινότητά μας και δεν έχει νόημα να τιμωρούμε τους εαυτούς μας γι’ αυτά. Το σημαντικό είναι να τα αναγνωρίζουμε και να προσπαθούμε να τα διορθώσουμε.

Τι κι αν ξεχάσατε ένα σημαντικό deadline στη δουλειά; Δείτε το σαν μάθημα, μια ευκαιρία για εξέλιξη, ένα γεγονός που αν και δυσάρεστο, θα σας ωριμάσει περισσότερο και θα σας κάνει ακόμα καλύτερους σε κάθε επίπεδο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.