Άλλο ευτυχία και άλλο επιτυχία: Τι λάθος κάνουμε και δεν μπορούμε να νιώσουμε χαρά;

Σταματήστε να πέφτετε σε αυτή την παγίδα και ίσως να αισθάνεστε χαρά πιο συχνά.

Άλλο ευτυχία και άλλο επιτυχία: Τι λάθος κάνουμε και δεν μπορούμε να νιώσουμε χαρά;

Στην πραγματικότητα, μπορούμε να καλλιεργούμε την ευτυχία κάθε μέρα και πριν από την επίτευξη των στόχων μας [επιτυχία].

Γιατί λοιπόν πιστεύουμε το αντίθετο; Γιατί βλέπουμε την ευτυχία ως έναν τελικό στόχο;

Ακολουθούν μερικοί λόγοι, σύμφωνα με τους θεραπευτές.

«To αμερικανικό όνειρο»

Αυτή η άποψη έχει εν μέρει τις ρίζες της στα πολιτιστικά και κοινωνικά πρότυπα, σύμφωνα με τη Hayli Evans, θεραπεύτρια που ειδικεύεται στο τραύμα. Πολλοί άνθρωποι σήμερα, θεωρούν ότι η παραγωγικότητα και η σκληρή δουλειά είναι ύψιστης σημασίας.

Αυτό μας οδηγεί στο να κυνηγάμε συνεχώς το άπιαστο «αμερικανικό όνειρο» – την ιδέα ότι αν είμαστε παραγωγικοί όλη την ώρα, θα είμαστε επιτυχημένοι, ευτυχισμένοι και οικονομικά σταθεροί.

«Το Χόλιγουντ μας έχει πουλήσει μια ιδέα του «ευτυχισμένου τέλους», από τα παραμύθια μέχρι τις ρομαντικές ταινίες»

«Οι άνθρωποι διδάσκονται ότι η δουλειά και η διασκέδαση πρέπει να είναι διαχωρισμένα, και συχνά, δεν δίνουμε καθόλου προτεραιότητα στην ξεκούραση», δήλωσε η Evans.

«Συνήθως ζούμε για το Σαββατοκύριακο, διαιωνίζοντας την ιδέα ότι η ευτυχία είναι κάτι που πρέπει να κυνηγήσουμε ή κάτι που κρατάμε για αργότερα».

Χάρη σε αυτή τη νοοτροπία (και χάρη στον καπιταλισμό), υπάρχει πάντα κάτι που νιώθουμε ότι πρέπει να «διορθώσουμε» πριν μας «επιτραπεί» να είμαστε ευτυχισμένοι, είτε πρόκειται για το σώμα μας, είτε για την κατάσταση της σχέσης μας, είτε για τον τίτλο εργασίας μας.

Στη συνέχεια, όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, μπορεί να αντιμετωπίσουμε την πλάνη της άφιξης, την ψευδαίσθηση ότι η επίτευξη ενός στόχου φέρνει διαρκή ευτυχία. Ή μπορεί να ανακαλύψουμε ότι η ευτυχία δεν διαρκεί.

«Η κοινωνία μας έχει μετατρέψει [την επίτευξη της ευτυχίας και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων σας] σε έναν τρόπο μέτρησης της επιτυχίας», δήλωσε η Aurisha Smolarski, ψυχολόγος με έδρα το Λος Άντζελες.

«Έτσι, μπορεί να αισθάνεστε ευτυχισμένοι για μια στιγμή όταν πετυχαίνετε ένα στόχο, αλλά στη συνέχεια μεταπηδάτε αμέσως στον επόμενο στόχο. Και η όποια ευτυχία βρήκατε εξατμίζεται».

Το «ευτυχισμένο τέλος»

Επιπλέον, έχουμε μεγαλώσει ακούγοντας ότι το «ευτυχισμένο τέλος» έρχεται κυριολεκτικά μόνο στο τέλος μιας ιστορίας.

«Ωστόσο, αν διαπιστώσουμε ότι βιώνουμε άγχος, θλίψη ή φόβο, αλλά ποτέ δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να βιώσει την ευτυχία, ίσως πρέπει να διερευνήσουμε τι συμβαίνει»

«Το Χόλιγουντ μας έχει πουλήσει μια ιδέα του «ευτυχισμένου τέλους», από τα παραμύθια μέχρι τις ρομαντικές ταινίες», δήλωσε η Jenny Maenpaa,  ψυχοθεραπεύτρια. «Έχουμε μεγαλώσει με την ιδέα ότι η ευτυχία είναι ένας προορισμός που φτάνουμε και μετά προσπαθούμε να κρατηθούμε εκεί».

Είναι ευκολότερο και πιο άνετο

Το να οραματιζόμαστε την αληθινή ευτυχία ως κάτι που έρχεται – και όχι ως κάτι που βρίσκεται ήδη στα χέρια μας – μας δίνει ελπίδα. Μας βοηθάει να ξεπεράσουμε τις λιγότερο ιδανικές στιγμές. Βασικά, είναι αυτοπροστατευτικό.

«Από πολλές απόψεις, είναι ευκολότερο να ζεις στο μέλλον, γιατί αν δεν είσαι ευτυχισμένη στην παρούσα στιγμή, τότε το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να σκέφτεσαι πώς η ζωή σου θα είναι καλύτερη όταν χάσεις βάρος, βγάλεις περισσότερα χρήματα, αποκτήσεις σύντροφο, αποκτήσεις σπίτι κ.λπ.» , δήλωσε η Tess Brigham, θεραπεύτρια.

Η συνειδητοποίηση ότι η ευτυχία μπορεί να υπάρξει σε κάθε στιγμή

Σε δύσκολους καιρούς, η ευτυχία απαιτεί περισσότερη δουλειά – αλλά είναι εφικτή.

«Η ευτυχία υπάρχει τη στιγμή που τη βιώνουμε», δήλωσε η Evans. «Η ευτυχία βιώνεται μέσω της ενσυνειδητότητας . Όταν είμαστε προσεκτικοί, είμαστε σε θέση να εναρμονιστούμε με την ευχαρίστηση, την ευγνωμοσύνη, τη χαρά – τα συστατικά που συνθέτουν την ευτυχία».

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει το να αφιερώνετε μια στιγμή για να εκτιμήσετε τη φύση ή να είστε ευγνώμονες που έχετε μια δουλειά (ακόμη και όταν είναι αγχωτική).

Η συνεχής ευτυχία δεν είναι στην πραγματικότητα ο στόχος

Τα συναισθήματα υποτίθεται ότι πρέπει να αλλάζουν και όλα έχουν έναν σκοπό. Ο θυμός, για παράδειγμα, μας λέει ότι κάτι δεν είναι εντάξει.

«Πρέπει να βιώνουμε μια πλήρη γκάμα συναισθημάτων», δήλωσε η Evans. «Ωστόσο, αν διαπιστώσουμε ότι βιώνουμε άγχος, θλίψη ή φόβο, αλλά ποτέ δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να βιώσει την ευτυχία, ίσως πρέπει να διερευνήσουμε τι συμβαίνει».

Συνέστησε να το αντιμετωπίσετε αυτό με αγαπημένα πρόσωπα και έναν έμπιστο επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Πηγή: Huffpost.com | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Miramax Films | Amelie

Τα σχόλια είναι κλειστά.