Την αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου, αρχικά για τρεις μήνες, για όσους μετανάστες καταφτάνουν στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα, αλλά και τη δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη (ενδεχομένως και δεύτερης, όπως είπε) ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, με φόντο την έκρηξη των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη προς την Κρήτη και τη Γαύδο τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι «οι συζητήσεις της Ελλάδας με τη Λιβύη -τόσο με τη νόμιμα, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Δυτικής Λιβύης όσο και με εκείνη της Ανατολικής- συνεχίζονται» και ότι «οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τις αρχές της Λιβύης ώστε να αποτρέψουμε την αναχώρηση των βαρκών από τις ακτές της».
«Ας είμαστε όλοι ξεκάθαροι η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας: η δίοδος στην Ελλάδα κλείνει και αυτό είναι μήνυμα και προς τους διακινητές και στους δυνητικούς πελάτες τους. Η αντίδρασή μας και η στάση μας θα είναι νόμιμη και πολύ αυστηρή. Θα ενημερώσουμε σχετικά την εθνική αντιπροσωπεία».
Των ανακοινώσεων Μητσοτάκη στη Βουλή είχε προηγηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη, η οποία πραγματοποιήθηκε μια ημέρα μετά το χθεσινό «μπλόκο» της κυβέρνησης της Ανατολικής Λιβύης, που ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, στη διπλωματική αποστολή της Ε.Ε., στην οποία συμμετείχε και ο κ. Πλεύρης
Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού:
Σύντομα θα υπάρξει αντίδραση και από τις Βρυξέλλες
Πριν από λίγο στη σύσκεψη λήφθηκαν αποφάσεις
Η έκτακτη κατάσταση στην Κρήτη, απαιτεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης
Ενημερώσαμε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Προχωράμε στην αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου αρχικά για τρεις μήνες για όσους καταφτάνουν στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα.
Είναι μια απαραίτητα αντίδραση που στηρίζεται ακριβώς στη νομική επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης τον Μάρτιο του 2020.
Οσοι μετανάστες εισέρχονται παράνομα στη χώρα θα συλλάμβανονται και θα κρατούνται.
Χτες, στα διεθνή ύδατα νοτίως της Κρήτης, έγινε επιχείρηση διάσωσης
Οι διασωθέντες δεν θα αποβιβαστούν στην Κρήτη, θα κατευθυνθούν στο Λαύριο και από εκεί σε δομές του υπ. Μετανάστευσης.
Η δεύτερη απόφαση αφορά τη δημιουργία μίας ή ενδεχομένως και δεύτερης μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη ώστε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο και τοπικά.
Τρίτον, οι συζητήσεις μας με τη Λιβύη -τόσο με τη νόμιμα, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Δυτικής Λιβύης όσο και με εκείνη της Ανατολικής- συνεχίζονται.
Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τις αρχές της Λιβύης ώστε να αποτρέψουμε την αναχώρηση των βαρκών από τις ακτές της Λιβύης. Οταν συμβαίνει αυτό -σε συνεργασία με τις αρχές της Λιβύης- να επιστρέφουν οι βάρκες πίσω από εκεί που ξεκίνησαν πριν εισέλθουν στα διεθνή ύδατα. Και η οποιαδήποτε σωτηρία τους να μετατρέπεται σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει.
Η στάση μας θα είναι νόμιμη, αλλά και απολύτως αυστηρή. https://www.kathimerini.gr/