Μηνύματα και τηλεφωνήματα από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας σε Ανδρουλάκη, Φάμελλο, Κουτσούμπα και Χαρίτση, ευγενικές αρνήσεις σε Συμβούλιο Αντιπολίτευσης και με την ακροδεξιά μέσα.
Από το Σάββατο η Ζωή Κωνσταντοπούλου άρχισε να στέλνει μηνύματα και να επικοινωνεί με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς με κύριο αντικείμενο της πρωτοβουλίας να συγκληθεί ένα Συμβούλιο της Αντιπολίτευσης για το θέμα των Τεμπών και της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Mεταφορών Κώστα Καραμανλή.
Μάταιος κόπος
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας με τον αέρα της δεύτερης θέσης στις μετρήσεις επιχειρεί να αξιοποιήσει το μομέντουμ και να κεφαλαιοποιήσει το ρόλο της επικεφαλής της αντιπολίτευσης.
Όχι μόνο της αντιπολίτευσης του λεγόμενου προοδευτικού τόξου αλλά και της αντιπολίτευσης στα δεξιά της ΝΔ με την πρότασή της για σύγκληση Συμβουλίου Αντιπολίτευσης να περιλαμβάνει και τον κ. Βελόπουλο και τη Νίκη.
Η κα Κωνσταντοπούλου έστειλε μήνυμα στον Νίκο Ανδρουλάκη και σύμφωνα ε τις ίδιες πληροφορίες θα υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα.
Με δεδομένη την επίσημη τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει μόνο του πρόταση για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Καραμανλή καθώς είναι το μόνο κόμμα που διαθέτει τους 30 βουλευτές για να πάει η πρόταση στην Ολομέλεια της Βουλής η προσπάθειά της να ηγηθεί μιας τέτοιας πρωτοβουλίας είναι ουσιαστικά προδιαγεγραμμένη να ναυαγήσει.
Ευγενικό όχι
Μετά τα μηνύματα ακολούθησαν και τηλεφωνικές επικοινωνίες κατά τις οποίες η κα Κωνσταντοπούλου εισέπραξε τις ευγενικές αρνήσεις του Σωκράτη Φάμελλου και του Αλέξη Χαρίτση.
Πέρα το γραπτό μήνυμα που έλαβε ο γραμματέας του ΚΚΕ άλλη επικοινωνία δεν υπήρξε μέσα στο Σαββατοκύριακο της κας Κωνσταντοπούλου με τον Δημήτρη Κουτσούμπα ο οποίος την Κυριακή κινούνταν σε ρυθμούς προετοιμασίας της ομιλίας και της μεγάλης συναυλίας στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής για τα 80 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.
Ο Σωκράτης Φάμελλος έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους υπερ των συνεργασιών και της λογικής των μετώπων και σύμφωνα με πληροφορίες στη συνομιλία που είχε με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας έβαλε αυτό το πλαίσιο.
Σε κάθε περίπτωση σημειώνουν από την Κουμουνδούρου δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις καθώς η ορκγωδέστατη δικογραφία θα χρειαστεί λίγο καιρό ακόμη για να μελετηθεί και νομικά να στοιχειοθετηθεί ένα στέρεο νομικά σκεπτικό που θα περιγράφει κακουργήματα για τον κ. Καραμανλή.
Ωστόσο τα όσα έχουν ειπωθεί το τελευταίο διάστημα από την κα Κωνσταντοπούλου σε σχέση με το κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά για τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έχουν επιβαρύνει πάρα πολύ το κλίμα στην Κουμουνδούρου και στα στελέχη του κόμματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου έχει περισσότερο στραμμένο το βλέμμα του στους πρώην συντρόφους της Νέας Αριστεράς και ιδίως στον πρόεδρο του κόμματος και τα ηγετικά στελέχη που συντάχθηκαν μαζί του υπερ της συνεργασίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ως αφετηρία της μεγάλης προσπάθειας να συγκροτηθεί το «λαϊκό μέτωπο».
«Όχι με την ακροδεξιά»
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Χαρίτσης μίλησε με την κα Κωνσταντοπούλου το Σάββατο και όπως και ο κ. Φάμελλος επικαλέστηκε και εκείνος την ανάγκη να μελετηθεί πιο λεπτομερώς η δικογραφία.
Ωστόσο εκείνο που σύμφωνα με πληροφορίες κατέστησε σαφές και ουσιαστικά αποτελεί και λόγω κάθετης άρνησης είναι ο ίδιος αλλά και το κόμμα του δεν θα κάθονταν για κανένα λόγο μαζί στο ίδιο τραπέζι με την ακροδεξιά.
Ο κ. Χαρίτσης φέρεται να εξέθεσε στην πρόεδρο της Πλεύσης την άποψή του υπερ της συνεννόησης των κομμάτων ωστόσο της ξεκαθάρισε σύμφωνα με πληροφορίες «δεν με ενδιαφέρει με την ακροδεξιά».
Εξάλλου την πρόταση για Συμβούλιο Αντιπολίτευσης είχε προταθεί πρώτη φορά πριν από λίγους μόλις μήνες από τον κ. Χαρίτση, αλλά όπως θυμίζουν από τη Νέα Αριστερά αυτό το μέτωπο δεν περιλάμβανε ούτε ως σκέψη τα ακροδεξιά κόμματα, αλλά τις προοδευτικές δυνάμεις.
Δεν παραιτείται
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς πάντως φαίνεται να ανακάμπτει πιο δυναμικά μετά από ένα διάστημα ενδοσκόπησης.
Στο κυριακάτικο μήνυμά του ο κ. Χαρίτσης φρόντισε να στείλε ένα σαφές μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος με αποδέκτες τον γραμματέα του κόμματος Γαβριήλ Σακελλαρίδη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
«Δεν με αφορούν φήμες και σενάρια» έγραψε για να προσθέσει ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική συγκυρία που απαιτεί από όλους μας να υπερβούμε τον εαυτό μας, τις αγκυλώσεις μας, τις περιχαρακώσεις, την ασφάλεια των έτοιμων λύσεων».
Ο Αλέξης Χαρίτσης τις ημέρες των εορτών ζύγισε τα δεδομένα με κυριότερο όπως περιέγραψε και στο σημείωμά του να φύγει «το καθεστώς Μητσοτάκη».
Μαζί με την Έφη Αχτσιόγλου και πάνω από τους μισούς βουλευτές της Νέας Αριστεράς δίνει τώρα ραντεβού στο Συνέδριο του κόμματος στα τέλη του Ιουνίου.
Η μάχη θα δοθεί με όσους θέλουν να σωθεί η κατάσταση όχι μόνο για τη Νέα Αριστερά αλλά και για τον ευρύτερο χώρο ξεκαθαρίζουν τα στελέχη που θέλουν να τρέξουν οι διαδικασίες ευρύτερων συνεργασιών.
Χαρίτσης: Δεν με αφορούν φήμες και σενάρια – Να υπάρξει απάντηση στην κυβέρνηση της καταστροφής