Νίκος Αντωνακάκης : Τα επόμενα βήματα για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Ημερομηνία:

Προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ως αποτρεπτική πολιτική για την εισροή νέων μεταναστών.

Τα σύνορα είναι μία κοινωνική κατασκευή που εξυπηρετεί τα διπλωματικά (αν όχι και οικονομικά) παιχνίδια εξουσίας μεταξύ των επικεφαλής του εκάστοτε πεδίου.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, τους τελευταίους μήνες η Κρήτη έχει μετατραπεί σε αρένα άσκησης ισχύος, και ωμού εκβιασμού της Λιβύης προς τη Χώρα μας αλλά και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω των ασφυκτικά πιεστικών μεταναστευτικών ροών αλλά και της αδίστακτης τακτικής γεωπολιτικής εργαλειοποίησης της ακριβοπληρωμένης ελπίδας αναζήτησης συνθηκών καλύτερης ζωής.

Παράλληλα, εξαιτίας αυτής της κατάστασης, η τοπική κοινωνία, μοιραία συσπειρώνεται σε αμυντικές ξενοφοβικές τακτικές «εμείς εναντίων των άλλων», ενώ στη συνείδηση των πολιτών επικρατεί η μικροπολιτική της ανομίας, στην οποία ο παράνομος μετανάστης αντικατοπτρίζεται ως ένας αόρατος παραβάτης, πυροδοτώντας τη συναισθηματική έκφραση του φόβου.

Κάτι που βεβαίως δημιουργεί επιπλέον σύγχυση, και είναι γενικά λάθος οι μικτές μεταναστευτικές εισροές να συγχωνεύονται σε μια γενική κατηγορία και στη συνέχεια να χαρακτηρίζονται ως απειλή.

Παρ’ όλ’ αυτά στην Κρήτη, το πρόβλημα σήμερα είναι υπαρκτό. Μιλάμε για μία πραγματική κατάσταση που βράζει μέσα στην τοπική μας κοινωνία και που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, γιατί οι συμπολίτες μας, πολύ δικαιολογημένα, ανησυχούν και νοιώθουν ανασφαλείς .

Καταρχάς, η πρόσφατη παρέμβαση του Πρωθυπουργού μας ικανοποιεί, είναι στη σωστή κατεύθυνση και δίνει τα κατάλληλα μηνύματα, απαντώντας στρατηγικά και αποφασιστικά στην υβριδική επίθεση που δέχεται η Χώρα μας.

Η κίνηση του Πρωθυπουργού μετατοπίζει το πρόβλημα από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην κανονική διαδικασία διαπραγμάτευσης της, ως μια post hoc κίνηση, αποδίδοντας δικαίως στα γεγονότα τις διαστάσεις crimigration που τους αναλογούν, με σκοπό την ανθεκτικότητα και την τυποποίηση της προσαρμογής εν όψει της εξωγενούς κρίσης με παράλληλη εφαρμογή εργαλείων για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Είναι βέβαιον ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά προς τους παράτυπους μετανάστες και σύντομα η συνθήκη που βιώνουμε θα αποφορτιστεί σημαντικά, οπότε πιστεύουμε ότι, δεν θα έχει νόημα η ύπαρξη μόνιμης δομής μεταναστών, ο οποία πολύ έξυπνα ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό ως τρόπος αναχαίτισης των μεταναστευτικών εισροών στη Χώρα.

Από σήμερα, πλέον, ξεκινάει η συζήτηση τόσο για την άμεση επίλυση των προβλημάτων διαχείρισης των μεταναστευτικών εισροών στην Κρήτη, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η μόνιμη δομή, όσο για τα οικονομο-τεχνικά – κοινωνικά ζητήματα της χωροθέτησης και λειτουργίας της μόνιμης δομής.

Σε σχέση με τα άμεσα προβλήματα προς επίλυση :
Είναι γεγονός ότι, κάθε μέρα καταφτάνουν «καραβιές» μεταναστών σε παραλίες της Νότιας Κρήτης και μάλιστα σε σημεία που κολυμπάει κόσμος.

Το θέαμα αυτό και μάλιστα στην αιχμή της τουριστικής σεζόν προκαλεί αλγεινή εντύπωση στους συμπολίτες μας αλλά και τους επισκέπτες του νησιού.

Αρμόδιοι για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, το οποίο είναι ήδη τραγικά υποστελεχωμένο και δεν επαρκεί για την κάλυψη των λοιπών καθηκόντων του, με αποτέλεσμα την ελλιπή αστυνόμευση στις περιοχές ευθύνης του (λιμάνια, μαρίνες, παραλίες) εν μέσω τουριστικής περιόδου. Το κενό ασφάλειας που υπάρχει στην παρούσα φάση είναι πολύ σοβαρό.

Επίσης, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο στοιχειώδεις χώροι για την προσωρινή παραμονή των μεταναστών. Ειδικά στο Ηράκλειο έχει βρεθεί η προσωρινή λύση παραμονής τους στο ψυγείο του Λιμένα Ηρακλείου, χώρος που είναι στη δικαιοδοσία του ιδιώτη παραχωρησιούχου, ο οποίος ευλόγως διαμαρτύρεται και ασκεί οχλήσεις προς το Ελληνικό Δημόσιο. Συνεπώς ο χώρος αυτός δεν μπορεί να χρησιμοποιείται, ούτε βραχυπρόθεσμα.

Επιπλέον, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος έχουν επιφορτιστεί με τεράστιες και δυσανάλογες ευθύνες, για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των μεταναστών.

Επιπροσθέτως, δεν υπάρχει σχεδιασμός για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης μεταφοράς των μεταναστών προς την ηπειρωτική Χώρα. Για να αντιμετωπιστεί προσωρινά αυτή η δυσλειτουργική κατάσταση θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα αξιοποίησης αρματαγωγών του Πολεμικού Ναυτικού για την προσωρινή παραμονή αλλά και η διάθεση στρατιωτικών οχημάτων για τη συνδυασμένη μεταφορά των μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα είτε ακόμη και η μίσθωση λεωφορείων από το Κράτος για ορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε το Λιμενικό να έχει στη διάθεσή του τα στοιχειώδη μέσα για να εκτελεί την αποστολή του σε αυτό το τόσο κρίσιμο ζήτημα για τον τόπο μας.

Τέλος, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία μόλις εντοπίζουν αντίστοιχο περιστατικό εντός συγκεκριμένης ζώνης ελέγχου θα στέλνουν μήνυμα στις κατά τόπον αρμόδιες Λιμενικές Αρχές, που θα οδηγούν τα παραβατικά πλωτά μέσα σε συγκεκριμένα σημεία πρόσδεσης, πλησίον του σημείου προσωρινής παραμονής μεταναστών. Όχι όπου να ναι. Για να γίνει αυτό βεβαίως απαιτείται ενίσχυση των λιμενικών αρχών της Νότιας Κρήτης με τεχνικά μέσα και προσωπικό.

Η έλλειψη κατάλληλων δομών, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Κρήτη, κάνοντας πλέον ορατή μία νέα «ανθρωπιστική κρίση» έξω από τις πόρτες των σπιτιών μας. Αυτά τα θέματα περιμένουμε να συζητηθούν στην επικείμενη συνάντηση των φορέων της Κρήτης με τον Υπουργό Μετανάστευσης, αν και θα έπρεπε να συμμετέχουν τουλάχιστον το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Πιστεύουμε ότι, ο συντονισμός αυτής της συνάντησης, μετά μάλιστα από τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού θα φέρει λύσεις με ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα, και δεν αποτελεί μία ακόμη επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης με στερεοτυπικά στιγμιότυπα γύρω από στρογγυλά τραπέζια, στη λογική του «πάμε κι όπου βγει».

Σε σχέση με τη χωροθέτηση της μόνιμης δομής :

Είναι αυτονόητο ότι, η χωροθέτηση της μόνιμης δομής στην Κρήτη, ο νομός που θα επιλεγεί, ο χώρος που θα επιλεγεί, κάθε θέμα που θα αφορά τη λειτουργία της και τις επιπτώσεις στην ευημερία των συμπολιτών μας καθώς και οι εγγυήσεις για αντισταθμιστικά μέτρα, αναμένεται να στηρίζονται σε τεχνοκρατική τεκμηρίωση, εγκεκριμένες μελέτες χωροθέτησης, μελέτες σκοπιμότητας, μελέτες κόστους οφέλους, σύγκριση εναλλακτικών προτάσεων και βεβαίως θα έχει προηγηθεί η δημόσια διαβούλευση και η «εκ των ουκ άνευ» συναίνεση της τοπικής κοινωνίας δια των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχει καμία ανοχή για πλημμελείς διαδικασίες και μικροπολιτικές επιπολαιότητες σε μία φάση ειδικά, που η Χώρα μας ελέγχεται από τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα.

Παραπέρα, αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι, όλες οι ροές δεν αποτελούν

απαραίτητα μια ενιαία κατηγορία. Μέσα στο σύνολο των όσων εισέρχονται υπάρχουν τελείως ξεχωριστές και διακριτές ομάδες προσώπων, που κάθε μια έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, διαφορετικές ανάγκες, διαφορετικά δικαιώματα και, συνεπώς, δημιουργούνται διαφορετικές προοπτικές ή υποχρεώσεις για την Χώρα μας αναφορικά με τη μεταχείρισή τους.

Κρίσιμο εξάλλου για τη δημόσια υγεία, είναι η καταγραφή και ο εντοπισμός των ατόμων με ειδικές ανάγκες περίθαλψης, καθώς και η διεξαγωγή του απαραίτητου ιατρικού ελέγχου για τους παράτυπα νεοεισερχόμενους αλλοδαπούς κατά τη στιγμή της άφιξής τους στην Ελλάδα.

Οι πολιτικές σαφώς και δεν θα πρέπει να στοχεύουν στον εγκλωβισμό των εισερχομένων ροών ούτε στην Κρήτη, αλλά ούτε στη Χώρα μας. Μια ολιστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος προϋποθέτει, καταρχήν, αναγνώριση της συνθετότητας των προβλημάτων και παραδοχή ότι δεν υπάρχουν εύκολες και γρήγορες λύσεις. Κανένα μέτρο από μόνο του δεν μπορεί να αποτελέσει

«λύση». Αυτό που χρειάζεται είναι μια δέσμη αλληλοσυμπληρούμενων μέτρων, που θα προσεγγίζουν διαφορετικά θέματα και θα απευθύνονται σε διαφορετικές κατηγορίες υπηκόων τρίτων χωρών, ανάλογα με την πραγματική τους κατάσταση, όπως για
παράδειγμα:

 Παροχή ασύλου στους πρόσφυγες και στους λοιπούς δικαιούχους διεθνούς
προστασίας, μέσω της απρόσκοπτης πρόσβασης στο άσυλο και μιας δίκαιης
και αποτελεσματικής διαδικασίας.
 Λήψη μέτρων για τη διευκόλυνση της ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών που
διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.

 Εφαρμογή των σχετικών εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών νομοθετικών
διατάξεων για εξέταση του ενδεχόμενου τακτοποίησης της παραμονής στις
περιπτώσεις των μη απελάσιμων (για λόγους νομικούς ή πρακτικούς)
υπηκόων τρίτων χωρών, καθώς και αυτών που έχουν δημιουργήσει
εργασιακούς ή άλλους βιοτικούς δεσμούς με την Ελλάδα.

 Υλοποίηση αναγκαστικών επιστροφών, για όσους
αλλοδαπούς δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας ή στερούνται δυνατότητας
νόμιμης παραμονής (μόνιμης ή προσωρινής) βάσει άλλων διατάξεων,
διασφάλιση ότι δεν επιστρέφονται σε χώρα όπου κινδυνεύουν να υποστούν
βασανιστήρια, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση, καθώς και ότι δεν
ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

 Εξασφάλιση ελεύθερης μετακίνησης υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν
νόμιμα στην Ελλάδα, με ενσωμάτωση της τροποποιημένης, ως προς τους
δικαιούχους διεθνούς προστασίας, Οδηγίας της Ε.Ε. για τους «επί μακρόν
διαμένοντες», καθώς και με ταχεία χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στους
αναγνωρισμένους πρόσφυγες.

 Παράλληλα, άσκηση δυναμικής πολιτικής της Ελλάδας σε επίπεδο
Ευρωπαϊκής Ένωσης για διαπραγμάτευση μέτρων, με στόχο την αλληλεγγύη μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε. και τον καταμερισμό βαρών και ευθυνών.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι, μετά την πρώτη υποδοχή, η οποία διαρκεί κάποια 24ωρα, θα πρέπει η Πολιτεία να έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για τη διαχείριση των ψυχών αυτών, κατά περίπτωση, μέσα στο θεσμικό πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου.

Ούτε οι μαζικές απελάσεις είναι εφικτές, ούτε το «σφράγισμα» των συνόρων δεν είναι αρκετό, από μόνο του, για να ανακόψει τις μετακινήσεις φτωχών ή απελπισμένων ανθρώπων, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής ή ενός ασφαλούς καταφύγιου.

Γι αυτό είναι κρίσιμες οι συμφωνίες στήριξης των χωρών που παράγουν μικτά μεταναστευτικά ρεύματα, ή οι συμφωνίες επανεισδοχής με όμορες χώρες ή χώρες προέλευσης (διμερείς ή σε επίπεδο Ε.Ε.) και όταν οι συμφωνίες δεν τηρούνται θα πρέπει η Χώρα μας να διεκδικήσει ως Κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επαναδιαπραγμάτευση των οικονομικών όρων αντίστοιχων συμφωνιών.

Γιατί δεν είναι δυνατό η Ελλάδα να έχει μόνο υποχρεώσεις, να συμμετέχει αδιαμαρτύρητα στην οικονομική στήριξη των όμορων τρίτων χωρών για την εξάλειψη της μετανάστευσης και να δέχεται παράλληλα υβριδικές απειλές από τις Χώρες που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι αυτό είναι βέβαιο ότι ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει άμεσα έλεγχο τήρησης ή άλλως επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Λιβύη.

Ως Ακρίτας της Ευρώπης εξάλλου είναι αυτονόητη η διεκδίκηση μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της μετανά¬στευσης και των εσωτερικών υποθέσεων, μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων.
Μένει να τα δούμε όλα εν καιρώ. Ο Πρωθυπουργός έδωσε ήδη την πιο εύγλωττη απάντηση.

Η κρητική κοινωνία δεν είναι ούτε ήταν ποτέ ρατσιστική. Είμαστε εκ βάθρων αντίθετοι με κάθε ρητορική μισαλλοδοξίας, φόβου και επίκλησης πολλαπλασιασμού των κινδύνων σε σχέση με τα σενάρια του χάους και της διατάραξης της τάξης. Ούτε βεβαίως ασπαζόμαστε πρακτικές που οδηγούν στην άνοδο του εξτρεμισμού, της ριζοσπαστικοποίησης και του λαϊκισμού, και που, στο τέλος της γραφής, αποτελούν συνιστώσες της πολιτικής του φόβου.

Δεν επιτρέπουμε την πολιτική χειραγώγηση του φόβου και για αυτό έχουμε το προνόμιο να κοιτάζουμε τους συμπολίτες μας κατάματα, όταν διεκδικούμε δημόσιες πολιτικές.

Όπως, επίσης, δεν πιστεύουμε σε πρακτικές επικοινωνιακής ασφαλοποίησης της κοινωνίας. Θα ήταν, για παράδειγμα, σαφώς πολύ βολική η επίφαση ασφάλειας μέσω αποστολής μηνυμάτων 112 στους λουόμενους, κάθε φορά που πλησίαζε βάρκα με λαθρομετανάστες. Αλλά αυτό δεν είναι πολιτική λύση.

H κρίση των μεταναστευτικών ροών δεν μπορεί να αποτελεί ούτε πολιτικό παιχνίδι ισχύος ούτε εργαλείο τρόμου και παροχής ασφάλειας a la carte. Περιμένουμε με την εξειδίκευση και λήψη των άμεσων μέτρων για την Κρήτη να αναδειχθεί για το καλό όλων μας μία πολιτική ευασφαλειοποίησης (Flexicuritization). Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην Κρήτη θα πρέπει να είναι σε αυτή την κατεύθυνση και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει βάλει τη σφραγίδα του σε αυτό.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ρέθυμνο : «Μισό εκατομμύριο ευρώ για το...

Καθοριστική η παρέμβαση του Υπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη - Νέα...

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου στα εγκαίνια της έκθεσης...

Αλέξης Καλοκαιρινός: Η δραστηριότητα της Σχολής Αρχιτεκτόνων και του...

Ρέθυμνο : «Μισό εκατομμύριο ευρώ για το...

Καθοριστική η παρέμβαση του Υπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη - Νέα...

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου στα εγκαίνια της έκθεσης...

Αλέξης Καλοκαιρινός: Η δραστηριότητα της Σχολής Αρχιτεκτόνων και του...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ρέθυμνο : «Μισό εκατομμύριο ευρώ για το Γήπεδο Περάματος εξασφάλισε ο Δήμος Μυλοποτάμου»

Καθοριστική η παρέμβαση του Υπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη - Νέα...

Διαδικτυακό Εργαστήριο του Πολυτεχνείου Κρήτης : Βιωσιμότητα Υλικών και Πολιτιστική Κληρονομιά

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, ως συντονιστής της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας HI-EURECA-PRO...

Χανιά:Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή με τον βουλευτή της Νέας Αριστεράς Νάσο Ηλιόπουλο

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή επισκέφθηκε σήμερα Πέμπτη 10...