Οι 5 τροφές που προστατεύουν την όραση

Ημερομηνία:

Σολομός. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει ψάρια (άρα εξαιρετική πηγή Ω3) μειώνει το ρίσκο της εκφύλισης ωχράς κηλίδας, μία κατάσταση που οδηγεί σε θολή όραση. Αυστραλιανοί ερευνητές βρήκαν ότι όσοι καταναλώνουν μία μερίδα ψαριών την εβδομάδα, προστατεύονται περισσότερο από εκείνους που τρώνε μία φορά το μήνα. Τα ψάρια του γλυκού νερού, όπως ο σολομός και ο τόνος, διατηρούν την υγρασία των ματιών και τα κάνουν υγιή. Πιο συγκεκριμένα, τα Ω3 λιπαρά παρέχουν δομική υποστήριξη στις κυτταρικές μεμβράνες των ματιών.

Αβοκάντο. Είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και ελαττώνει το επιβλαβές φως που περνάει στο μάτι, άρα μειώνει και τον κίνδυνο για καταρράκτη. Το αβοκάντο είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C, που έχει σχετιστεί την προστασία και την υγεία των ματιών εφόσον μας προστατεύει από τις ακτινοβολίες UV.

Αυγά. Αποτελούν άριστη πηγή βιταμίνης Α και την χρειαζόμαστε γιατί μειώνει την οφθαλμική ξηρότητα. Ο κρόκος περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα μάτια ενάντια στη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Επιπλέον, μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Περντού ανακάλυψε ότι το σώμα μπορεί να λάβει περισσότερα καροτενοειδή από τα ωμά λαχανικά όταν αυτά συνδυάζονται με μαγειρεμένα αυγά.

Καρότα. Περιλαμβάνουν βιταμίνη Α αλλά και Β καροτίνη που τους χαρίζει και αυτό το έντονο πορτοκαλί χρώμα και διατηρεί την όραση σε υψηλά επίπεδα. Η έλλειψη της βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία και ευτυχώς την βρίσκουμε και στο γάλα, το τυρί, τον κρόκο, το συκώτι και τη γλυκοπατάτα.

Πράσινο τσάι. Παρέχει αναρίθμητα οφέλη, μεταξύ αυτών και η προστασία των ματιών. Σε διάφορες έρευνες που έχουν γίνει, έχει αποδειχθεί ότι το πράσινο τσάι αυξάνει την κυτταρική δραστηριότητα και προστατεύει από τις ακτινοβολίες UV.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Σχολεία: Θωρακίστε το ανοσοποιητικό των παιδιών σας

Το καλοκαίρι πέρασε και ήρθε ο Σεπτέμβριος, ο μήνας...

Η σχέση του φαγητού με τα συναισθήματα...

Νέα αποκαλυπτική έρευνα συνδέει το φαγητό που τρώμε με...

Σχολεία: Θωρακίστε το ανοσοποιητικό των παιδιών σας

Το καλοκαίρι πέρασε και ήρθε ο Σεπτέμβριος, ο μήνας...

Η σχέση του φαγητού με τα συναισθήματα...

Νέα αποκαλυπτική έρευνα συνδέει το φαγητό που τρώμε με...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Λιποπρωτεΐνη(a) [Lp(a)]: Ένας υποτιμημένος καρδιαγγειακός παράγοντας κινδύνου

*Το άρθρο υπογράφει η Δρ. Χρυσούλα Φραγκιαδάκη, Καρδιολόγος, Ιατρός ΕΣΥ. Πόσες...

Καινοτόμος ξενάγηση κωφών με τεχνολογία ΙΤΕ

Μοναδική παγκοσμίως και εφαρμόζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Το καινοτόμο...

Συντάξεις: Πόσο αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2026 – Αναλυτικά παραδείγματα

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν μισή αύξηση και ποιοι ολόκληρη. Περισσότερο...

ΓΣΕΕ: Ομόφωνη απόφαση για 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την 1η Οκτωβρίου

Η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ αποδέχθηκε ομόφωνα την...