Πόσο fit ή σκουριασμένος είσαι;

Έχουμε τον πιο απλό τρόπο για να τσεκάρεις πόσο δυνατός ή «σκουριασμένος» είσαι.

Πόσο fit ή σκουριασμένος είσαι;

Με την πρώτη ματιά αυτό το τεστ (που δημιουργήθηκε από τους επιστήμονες του Κέντρου Άσκησης στην Ιατρική K.G. Jebsen στο Νορβηγικό πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας) μοιάζει απλό.

Ωστόσο, αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τη μέση φυσική κατάσταση ενός ατόμου που δεν γυμνάζεται συστηματικά, ενώ τα αποτελέσματά του είναι ικανά να καταδείξουν το επίπεδο προπόνησης με το οποίο θα ξεκινήσει όταν αποφασίσει να γραφτεί σε ένα γυμναστήριο.

Οι ασκήσεις είναι εύκολες, αλλά μην τις δοκιμάσεις μόνος αν έχεις διαπιστωμένα μυοσκελετικά, καρδιαγγειακά ή ορθοπεδικά προβλήματα.

Πριν ξεκινήσεις, προετοίμασε το σώμα σου με λίγο ζέσταμα. Τρέξε επιτόπου για 3-5 λεπτά ή δοκίμασε αναπηδήσεις και πλαϊνές εκτάσεις των χεριών σε ένα χρόνο.

Ξεκίνα από τη μέτρηση του λίπους σου …..

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος
Πώς θα δεις πόσο αποκλίνει το σώμα σου από το ιδανικό.

Έχεις το ανάλογο βάρος σε σχέση με το ύψος ή τον σωματότυπό σου; Ή είναι το σώμα σου γεμάτο λίπος; Για να το ανακαλύψεις, διαίρεσε το βάρος σου σε κιλά με το ύψος σου σε μέτρα στο τετράγωνο (βάρος/ύψος2). Για παράδειγμα, αν ζυγίζεις 70 κιλά και είσαι 1,70 ύψος, διαιρείς το 70 δια του 1,70 Χ 1,70, δηλαδή, 70 : 2,89. Το αποτέλεσμα, 24,2, είναι ο προσωπικός σου δείκτης, που καθορίζει την πλεονάζουσα ποσότητα λίπους στο σώμα σου.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

> 20 μέχρι 24,9 = Πολύ καλά.

> 25 μέχρι 29,9 = Μέτρια.

> 30 και πάνω = Ανάγκη για ταχεία απώλεια βάρους.

Η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών και θανατηφόρων ασθενειών, όπως καρδιαγειακές παθήσεις, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, αποφρακτική άπνοια, ορισμένα είδη καρκίνου, οστεοαρθρίτιδα και άσθμα. Συμβουλέψου έναν γιατρό.

Πόσο ανθεκτική είναι η καρδιά σου;

Οι καρδιακοί παλμοί
Πώς θα τσεκάρεις τα επίπεδα αντοχής σου.

Βρες ένα ψηλό σκαλί ύψους 30-40 εκατοστών και ανεβοκατέβα με συχνότητα 30 κινήσεων το λεπτό, επί τρία συνεχόμενα λεπτά (δηλαδή 90 ανεβοκατεβάσματα στο σύνολο). Ανεβάζεις το ένα πόδι, ανεβάζεις και το άλλο, κατεβάζεις το ένα, κατεβάζεις το άλλο σε σταθερό ρυθμό. Μετά το πέρας της άσκησης χαλάρωσε για λίγα δευτερόλεπτα και βρες τους καρδιακούς παλμούς σου, τοποθετώντας τα δάχτυλα στις αρτηρίες του λαιμού. Μέτρησε τους χτύπους για 15 δευτερόλεπτα και πολλαπλασίασέ τους επί 4. Το γινόμενο είναι οι καρδιακοί σου παλμοί ανά λεπτό.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

> Κάτω από 124 = Άριστα.

> Από 125 μέχρι 140 = Μέτρια κατάσταση.

> Πάνω από 141 = Η αντοχή σου χρειάζεται αισθητή βελτίωση, για χάρη της υγείας της καρδιάς σου -τουλάχιστον.

Πόσους κοιλιακούς πρέπει να κάνει ένας άνδρας σε ένα λεπτό, ανάλογα με την ηλικία του;

Η δύναμη των κοιλιακών
Πώς θα τσεκάρεις την κατάσταση των κοιλιακών σου.

Ξάπλωσε στο πάτωμα με τα πόδια λυγισμένα και τα χέρια δίπλα στα αφτιά ή ενωμένα μπροστά στο στήθος. Ανασήκωσε το κεφάλι και τους ώμους 10 με 15 εκατοστά από το έδαφος και επίστρεψε στην αρχική θέση. Εκτέλεσε όσα περισσότερα ροκανίσματα μπορείς σε ένα λεπτό και δες τι κατάφερες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

> Αν είσαι κάτω των 30 ετών:
42+ = Καλά
28-41 = Μέτρια
27 ή λιγότερο = Χάλια

> Αν είσαι γύρω στα 40:
40+ = Καλά
25-40 = Μέτρια
24 ή λιγότερο = Χάλια

Εκτός από τα θετικά οφέλη στην εμφάνισή σου, οι δυνατοί κοιλιακοί προστατεύουν την υγεία σου. Καναδέζικη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πάνω από 8.000 άτομα σε διάστημα 13 χρόνων έδειξε ότι όσοι άνδρες είχαν πλεονάζον λίπος στην κοιλιά, σημείωσαν έως και διπλάσιες πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε σχέση με τους υπόλοιπους που παρουσίαζαν γράμμωση στους κοιλιακούς τους. Κάτι που φυσικά δεν αποτελεί έκπληξη, αν σκεφτείς πόσες ασθένειες σχετίζονται με το κοιλιακό λίπος.

Πέσε και παίρνε.

Το πάνω μέρος του σώματος
Η μόνη άσκηση που πραγματικά χρειάζεται ο κορμός σου.

Προσπάθησε να εκτελέσεις όσα περισσότερα push-ups μπορείς σε ένα λεπτό. Αλλά χωρίς να κλέβεις: οι σωστές κάμψεις εκτελούνται με τον κορμό διαρκώς ίσιο με όλη η δουλειά να γίνεται από τους ώμους και τα χέρια, που προσπαθούν να φέρνουν το πρόσωπο ελάχιστα εκατοστά απ’ το έδαφος.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

> Αν είσαι κάτω των 30 ετών:
45+ = Καλά
30-44 = Μέτρια
29 ή λιγότερο = Χάλια

> Αν είσαι γύρω στα 40:
36+ = Καλά
25-35 = Μέτρια
24 ή λιγότερο = Χάλια

Τα push-ups δεν έχουν να προσφέρουν προστασία στην υγεία σου, αποτελούν όμως τη σημαντικότερη άσκηση εκγύμνασης όλου του πάνω μέρους του σώματος, προσδίδοντας τον ανάλογο όγκο και τη δύναμη που χρειάζεσαι σε κάθε απλή δραστηριότητα της ζωής σου: από το να κουβαλήσεις τα ψώνια και να κόψεις ξύλα, μέχρι να σηκώσεις αγκαλιά τα παιδιά ή την γυναίκα που αγαπάς –έως και αν χρειαστεί να παλέψεις για χάρη της.

Είναι λαδωμένες οι αρθρώσεις σου ή τις έφαγε η σκουριά;

Η ευλυγισία της μέσης
Πώς θα ανακαλύψεις πόσο «σκουριασμένος» είσαι.

Καθισμένος στο πάτωμα, στήριξε την πλάτη σε ένα τοίχο και άνοιξε ελαφρώς τα πόδια, τα οποία πρέπει να εφάπτονται καλά στο έδαφος. Τοποθέτησε μπροστά σου και στο μέσο της απόστασης των ποδιών έναν χάρακα, ο οποίος να ξεκινά από το τελευταίο άκρο κάθε πατούσας σου και προς τα έξω. Προσπάθησε τώρα, λυγίζοντας τον κορμό και γέρνοντας εμπρός, να ακουμπήσεις τον χάρακα. Εκεί που ακούμπησε το δάχτυλό σου, τι νούμερο γράφει;

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

> Αν είσαι μέχρι 30 ετών:
10,1 εκ. + = Άριστα
6,1-10 εκ. = Καλά έως μέτρια
6 εκ. ή λιγότερο = Χάλια

> Αν είσαι πάνω από 30
7,1 εκ. + = Άριστα
1,1-7 εκ. = Καλά έως μέτρια
1 εκ. ή λιγότερο = Χάλια

Τα χρόνια που περνούν καθισμένος σε μια καρέκλα γραφείου επί 8 τουλάχιστον ώρες την ημέρα, είναι για τις αρθρώσεις του κορμού ό,τι και η σκουριά για το σίδερο. Η ικανότητα να κινούνται οι αρθρώσεις και οι μύες στο πλήρες εύρος της κίνησής τους, θα σου επιτρέπουν να ζεις μια ζωή χωρίς πόνους στη μέση και την πλάτη.

Πηγή: gr.askmen

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.