Πόσο νερό είναι καλό να πίνουμε καθημερινά;

Πόσο νερό είναι καλό να πίνουμε καθημερινά;

Περίπου το 60% του σώματος αποτελείται από νερό. Κατά την διάρκεια της ημέρας, χάνετε διαρκώς νερό, κυρίως μέσω των ούρων αλλά και του ιδρώτα. Για να αποφύγετε το ενδεχόμενο της αφυδάτωσης είναι σημαντικό να πίνετε καθημερινά επαρκείς ποσότητες νερού. Οι ειδικοί συνήθως συνιστούν τα οκτώ ποτήρια νερό ή περίπου τα δύο λίτρα. Είναι γνωστός και ως ο «κανόνας των οκτώ», πράγμα που λειτουργεί ως υπενθύμιση για να μην ξεχνάτε το νερό σας. Ορισμένοι πιστεύουν ότι θα ήταν καλό να πίνετε νερό, ακόμα και όταν δεν διψάτε. Όπως με τα περισσότερα πράγματα, έτσι και η κατανάλωση νερού εξαρτάται από το άτομο και είναι πολύ πιθανό να διαφέρει. Πολλοί είναι μάλιστα, οι παράγοντες – τόσο εσωτερικοί όσο και εξωτερικοί – που επηρεάζουν τελικά την ανάγκη σας για νερό.

Επηρεάζει την ενέργεια ή την εγκεφαλική λειτουργία;
Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι αν δεν μείνουν ενυδατωμένοι κατά την διάρκεια της ημέρας, ενδεχομένως να νιώσουν τα επίπεδα ενέργειας τους να πέφτουν ενώ μπορεί να αντιμετωπίσουν και δυσκολία στην συγκέντρωση. Πράγματι, μελέτες έχουν συνδέσει την απώλεια υγρών, μετά την γυμναστική, με την μειωμένη διάθεση και συγκέντρωση ενώ η ήπια αφυδάτωση, που προκαλείται από την άσκηση ή την θερμότητα, φαίνεται να επιδρά αρνητικά σε ποικίλες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου. Η ήπια αφυδάτωση μπορεί ακόμα και να επηρεάσει αρνητικά την φυσική απόδοση, οδηγώντας σε μειωμένη αντοχή.

Συμβάλλει στην απώλεια βάρους;
Συχνά ακούμε και βλέπουμε ότι η αυξημένη πρόσληψη νερού μπορεί να μειώσει το σωματικό βάρος, ενισχύοντας την λειτουργία του μεταβολισμού και μειώνοντας την όρεξη. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, η κατανάλωση 500ml νερού μπορεί προσωρινά να ενισχύσει τον μεταβολισμό κατά 24-30%. Επιπλέον, το κρύο νερό ενδεχομένως να αποδειχθεί ωφέλιμο για την απώλεια βάρους, αφού όταν πίνετε κρύο νερό, το σώμα σας «καίει» περισσότερες θερμίδες για να το θερμάνει. Η κατανάλωση νερού περίπου μισή ώρα πριν τα γεύματά σας, μπορεί επίσης να μειώσει τον αριθμό των θερμίδων που καταλήγετε να τρώτε.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε τελικά;
Για να απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα, θα ήταν καλό να εμπιστευθείτε την δίψα σας, καθώς υπάρχει και λειτουργεί ως υπενθύμιση για κάποιο λόγο. Το σημαντικότερο όλων είναι να διατηρείτε μια ισορροπία στην ποσότητα του νερού που χάνεται και που καταναλώνεται. Για την διατήρηση αυτής της ισορροπίας, το σώμα διαθέτει ένα εξελιγμένο σύστημα για να σας ειδοποιεί κάθε πότε και πόσο θα ήταν καλό να πίνετε. Αυτό το σύστημα δεν είναι άλλο από την δίψα, που σας «ειδοποιεί» χωρίς καν να χρειαστεί να το σκεφτείτε, αρκεί πάντα να μην την αγνοήσετε. Ορισμένοι παράγοντες ενδεχομένως να επηρεάσουν τις ανάγκες σας, όπως είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, το ξηρό κλίμα αλλά και η γυμναστική.

Τα σχόλια είναι κλειστά.