Ρέθυμνο:Τους μεγάλους κινδύνους από την μη ύπαρξη πιστοποιητικού πυρασφάλειας για το κτήριο της Πολεοδομίας από τη Λαϊκή Συσπείρωση

ΠΡΟΣ τον πρόεδρο του ΔΣ
Κοινοποίηση: Δήμαρχο Ρεθύμνης
Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων.
ΘΕΜΑ: ΣΕ ΚΤΗΡΙΟ ΜΕ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΤΕΙ Η
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ

Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στην συζήτηση για τα θέματα ασφάλειας και προστασίας της ζωής στις δημοτικές υποδομές και λειτουργίες..

Στις 27-2-24 στη Δημοτική Επιτροπή συζητήθηκε το θέμα της αποζημίωσης χρήσης του κτηρίου που στεγάζει την Πολεοδομία. Ύστερα από γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας με την 73/27-2-2024 απόφαση προχώρησε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό για να πληρώσει στο πανεπιστήμιο την αποζημίωση χρήσης του ακινήτου πολεοδομίας για το 2ο εξάμηνο του 2023. Η αποζημίωση χρήσης είναι μια μεθοδολογία εξόφλησης των ενοικίων όταν δεν υπάρχει μισθωτήριο συμβόλαιο. Η εισήγηση εξηγούσε μάλιστα πως δεν υπάρχει συμβόλαιο μίσθωσης από το 2013.

Στην εύλογη απορία μας γιατί τόσα χρόνια δεν συντάσσεται συμβόλαιο μίσθωσης, η απάντηση που πήραμε ήταν αφοπλιστική. Γιατί το κτήριο δεν μπορεί να πάρει πιστοποιητικό πυρασφάλειας από την πυροσβεστική.!!! Τόσο απλά.

Την ώρα που κανένας δημόσιος χώρος, κανένα κατάστημα δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς τους αναγκαίους όρους πυρασφάλειας, ο Δήμος, το τοπικό κράτος δηλαδή, έχει μια ολόκληρη υπηρεσία με υπαλλήλους εξυπηρετούμενους πολίτες, που δεν εκπληρώνει τους όρους αυτούς. Που 11 ολόκληρα χρόνια πορεύεται στην πεπατημένη του «πάμε κι όπου βγει».

Προφανώς η μεταστέγαση μιας υπηρεσίας δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη. Εδώ όμως μιλάμε για 11 χρόνια όχι μέρες. Ακόμη και το περασμένο καλοκαίρι που φέραμε εδώ τις ανησυχίες μας για την στατική επάρκεια του κτηρίου (που παραμένουν) ακόμη και τότε η διοίκηση του δήμου φρόντισε να μην κάνει την παραμικρή νύξη για το θέμα της πυρασφάλειας.

Επειδή η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι απόλυτη αξία, που δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι του κόστους οφέλους ή άλλων σκοπιμοτήτων. Επειδή την υποτίμηση των κινδύνων την πληρώνουμε πολύ ακριβά και τραγικά και στη χώρα αλλά και στον δήμο μας καλούμε την διοίκηση του Δήμου να απαντήσει:
1 Επιβεβαιώνει ή διαψεύδει την απάντηση που μας δόθηκε στην Δημοτική Επιτροπή; Η διάψευση βεβαίως και θα μας χαροποιήσει αρκεί βεβαίως να συνοδεύεται από τις αναγκαίες αποδείξεις.

2 Αν το πρόβλημα υπάρχει τι σκοπεύει να κάνει για να το αντιμετωπίσει; Θα αναζητήσει κτήριο για την άμεση μεταστέγαση της υπηρεσίας ή θα συνεχίσει να αναλαμβάνει την ευθύνη των αναπόφευκτων κινδύνων;
3 Υπάρχουν ανάλογα προβλήματα με ενοικιασμένα κτήρια από τον δήμο, που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας και τι μέτρα παίρνει για αυτό;

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Μανούσος Μανουσογιάννης
Ιωάννα Δακανάλη

Τα σχόλια είναι κλειστά.