Ρεύμα: Πώς οι πάροχοι παραπλανούν τους καταναλωτές – Τι να προσέξετε

Μαθηματικοί τύποι που ζαλίζουν, εξισώσεις που κάνουν το μεγαλύτερο… μικρότερο και στη μέση οι τιμές του ρεύματος.

Ρεύμα: Πώς οι πάροχοι παραπλανούν τους καταναλωτές – Τι να προσέξετε

Η τιμή της κιλοβατώρας, τα πάγια, οι επιπλέον χρεώσεις, οι αυθαίρετες προθεσμίες και μια κρατική επιδότηση που… χάνεται στον δρόμο, είναι μερικά μόνο από τα τρικ κάποιων εταιρειών παροχής ενέργειας που επιχειρούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές.

Τέτοιου είδους ταχυδακτυλουργικές χρεώσεις από κάποιους παρόχους ηλεκτρισμού προς τα νοικοκυριά διαπιστώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και με ανακοίνωσή της προειδοποιεί με επιβολή εξοντωτικών προστίμων αλλά και δημόσια διαπόμπευση.

«Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προειδοποιεί πως την Πέμπτη 4 Αυγούστου θα δημοσιοποιήσει περιπτώσεις προμηθευτών που επιδίδονται σε παραπλανητικές αναφορές ως προς την επιδότηση του Ταμείου Ενεργειακής μετάβασης και θα εκκινήσει τις διαδικασίες επιβολής κυρώσεων».

Τα «τρικ» των παρόχων ενέργειας

Τα παραδείγματα των τεχνασμάτων που χρησιμοποιούν οι εταιρείες παροχής ηλεκτρισμού είναι πολλά και απρόβλεπτα.

Όπως η περίπτωση την οποία ο πάροχος δήλωσε στη ΡΑΕ τιμή κιλοβατώρας 0,67 ευρώ και πάγιο 4,5 €, αλλά στην ιστοσελίδα του που απευθύνεται στους καταναλωτές δηλώνει τιμή κιλοβατώρας 0,575 ευρώ και πάγιο 3,5 €.

Πιο περίπλοκο το τέχνασμα της εταιρείας που δηλώνει στην ιστοσελίδα της ότι προσφέρει για τις πρώτες 2.000 KWh τιμή 0,149 €/ KWh. Την ίδια στιγμή στην ΡΑΕ έχει δηλώσει τιμή κιλοβατώρας 0,486 €/ KWh.

Η διαφορά δείχνει ξεκάθαρα ότι η εταιρεία οικειοποιείται την κρατική ενίσχυση των 0,337 €/ KWh.

Τα κρυφά πρόστιμα

Ένα ακόμη τερτίπι στους λογαριασμούς είναι αυτό που παρουσιάζεται ως επιβράβευση αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί βαριά ποινή για τον καταναλωτή.

Πάροχος που δήλωσε στη ΡΑΕ τιμή κιλοβατώρας 0,595 ευρώ, παρουσιάζει στην ιστοσελίδα 20% έκπτωση συνέπειας, χωρίς όμως να διευκρινίζει το χρονικό περιθώριο της συνέπειας.

Με την έκπτωση, η τιμή κιλοβατώρας πέφτει στα 0,476 €/ KWh και οδηγεί, με την κρατική επιδότηση, σε τελική τιμή 0,139 €/ KWh.

Όποιος δεν προλάβει να πληρώσει εντός του χρονικού περιθωρίου που το ξέρει μόνο η εταιρεία και όχι ο καταναλωτής, η έκπτωση χάνεται και το νοικοκυριό καταλήγει να πληρώνει 0,218€/ KWh.

Οι καταναλωτές για να προστατευτούν πρέπει, πριν επιλέξουν πάροχο, να κάνουν λεπτομερή έρευνα και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα ψιλά γράμματα στα συμβόλαια που υπογράφουν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.