Σε επιφυλακή η Ελλάδα για τον κινεζικό πύραυλο που πέφτει ανεξέλεγκτα στη Γη – Το κρίσιμο διάστημα

Ημερομηνία:

Αργά το βράδυ του Σαββάτου 8 Μαΐου ή νωρίς το πρωί της Κυριακής 9 Μαΐου αναμένεται να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης ο μεγάλος κινεζικός πύραυλος που είχε εκτοξευτεί στις 29 Απριλίου από την Γη, μεταφέροντας το πρώτο τμήμα του διαστημικού σταθμού που κατασκευάζει η Κίνα. Μάλιστα, σε επιφυλακή βρίσκονται και οι ελληνικές αρχές, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της πιθανής ζώνης εισόδου.

Η κινεζική υπηρεσία διαστήματος δεν ακολούθησε την συνήθη σε αυτές τις περιπτώσεις διαδικασία και δεν προγραμμάτισε τον πύραυλο έτσι ώστε να επιστρέψει και να πέσει σε κάποιο από τα συγκεκριμένα σημεία που έχουν επιλεχθεί στον πλανήτη για αυτές τις περιπτώσεις.

Πρόκειται για απομονωμένες περιοχές στους ωκεανούς στις οποίες στέλνονται οι πύραυλοι που εκτοξεύουν διαστημικά φορτία και διαστημόπλοια καθώς και οι δορυφόροι που έχει ολοκληρωθεί η αποστολή τους. Η ελεγχόμενη πτώση σε αυτές τις περιοχές αποκλείει κάθε πιθανότητα κινδύνου από την πτώση αυτών των αντικειμένων.

Αυξημένη επιφυλακή

Η Διοίκηση Διαστήματος των ΗΠΑ παρακολουθεί την πορεία του κινεζικού πυραύλου που περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη μας αλλά αυτός κινείται με ταχύτητα 30 χιλιάδων χλμ./ώρα και έτσι δεν μπορεί κανείς να προβλέψει ακόμη το σημείο από το οποίο θα εισέλθει τελικά στην γήινη ατμόσφαιρα και αν απειλείται κάποια κατοικημένη περιοχή.

Το σημείο εισόδου αναμένεται να γίνει γνωστό λίγες ώρες πριν ο πύραυλος πραγματοποιήσει την τελική… βουτιά στον πλανήτη μας.

Μεγάλο μέρος του αναμένεται να καταστραφεί από την τριβή με την ατμόσφαιρα αλλά επειδή πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πύραυλο βάρους 22 τόνων είναι πιθανό κάποια κομμάτια του να καταφέρουν να περάσουν την «δοκιμασία» της τριβής και να πέσουν στην επιφάνεια του πλανήτη.

Οι κινέζοι αξιωματούχοι κρατούσαν σιγή ιχθύος για το όλο θέμα τις προηγούμενες μέρες και μόλις την Παρασκευή μετά την μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα εμφανίστηκαν για να πουν ότι ο πύραυλος έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο και υλικά ώστε να καταστραφεί στην ατμόσφαιρα ολοσχερώς και ότι σε κάθε περίπτωση η απειλή είναι από ανύπαρκτη ως απειροελάχιστη.

Νέα NOTAM στην Ελλάδα

Μάλιστα, νέα NOTAM εξέδωσε απόψε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τον κινέζικο πύραυλο, τα θραύσματα του οποίου αναμένεται να συντριβούν κάπου μεταξύ 41.5°Β και 41.5°Ν παραλλήλου, με την Ελλάδα να βρίσκεται μέσα στη ζώνη επικινδυνότητας.

Η ισχύς του, δηλαδή το διάστημα επιφυλακής είναι από σήμερα Σάββατο 8/5 21:12 βράδυ, τοπική ώρα, μέχρι αύριο Κυριακή 9/5 μεσημέρι 12:46.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της πιθανής ζώνης εισόδου.

Η ζώνη εκτείνεται από τον 40ό παράλληλο βορείως του Ισημερινού (στο ύψος της Θεσσαλονίκης) ώς τον 40ό παράλληλο νοτίως του Ισημερινού (στο ύψος της Νέας Ζηλανδίας).

Με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων, το διαστημικό αντικείμενο θα πέσει είτε σε θάλασσα είτε σε κάποια ακατοίκητη περιοχή, ενώ αν η είσοδός του στην ατμόσφαιρα γίνει νύχτα, θα είναι θεαματική.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ιράν: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών –...

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις διαδηλωτών και ανδρών των σωμάτων ασφαλείας...

«Σήμα» για σκλήρυνση της καταστολής στο Ιράν...

Με το Ιράν βυθισμένο σε σχεδόν πλήρες ψηφιακό σκοτάδι...

Ιράν: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών –...

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις διαδηλωτών και ανδρών των σωμάτων ασφαλείας...

«Σήμα» για σκλήρυνση της καταστολής στο Ιράν...

Με το Ιράν βυθισμένο σε σχεδόν πλήρες ψηφιακό σκοτάδι...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Σε ετοιμότητα ο Δήμος Αγίου Νικολάου για το κύμα ψύχους

Ανοικτοί oι κλιματιζόμενοι χώροι των ΚΑΠΗ Αγίου Νικολάου και...

Συλλήψεις για ναρκωτικά,όπλα και κλοπές σε περιοχές της Κρήτης

Σύλληψη -2- ατόμων για παραβάσεις της νομοθεσίας περί...

Κρήτη:Οδηγίες αυτοπροστασίας και αυξημένη ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα...

Στο πλευρό της Ένωσης Απανταχού Σφακιανών η Περιφέρεια Κρήτης

Στην ετήσια εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας...