«Σε κακοστημένο θρίλερ εξαπάτησης μετατρέπεται η συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών»

«Σε κακοστημένο θρίλερ εξαπάτησης μετατρέπεται η συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών» . Η διαχείριση του «Σκοπιανού ζητήματος», αποτελεί …..

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*

Η διαχείριση του «Σκοπιανού ζητήματος», αποτελεί ένα θέμα που αφορά όλους τους Έλληνες.

Ο κ. Τσίπρας από την αρχή προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και να δημιουργήσει προβλήματα στην Αντιπολίτευση, χωρίς όμως να ενδιαφέρεται πραγματικά για την λύση του ζητήματος που εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια.

Αντιμετώπισε μάλιστα με εμπάθεια όλους όσοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ζήτημα αυτό, ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως γραφικούς και ακροδεξιούς τους πολίτες που ειρηνικά τίθενται κατά της εθνικά επιζήμιας συμφωνίας που με τόσο ζήλο αυτός και η παρέα του στηρίζουν.

Όσα συμβαίνουν στη Βουλή, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, για ένα μείζον εθνικό θέμα είναι κατά κυριολεξία πρωτόγνωρα και επιβεβαιώνουν τις χειρότερες ανησυχίες μας. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση όχι μόνον παραχωρεί στο γειτονικό κράτος τη Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, αλλά έχει προβεί και σε άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις τις οποίες επιχειρεί να αποκρύψει από το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό.

Μέχρι στιγμής, ο αναπληρωτής υπουργός του κ. Τσίπρα, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, έχει
καταθέσει στο κοινοβούλιο:

• Tο υφιστάμενο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ που φέρει τον τίτλο «Σύνταγμα της Δημοκρατίας
της Μακεδονίας» και το οποίο, όπως είπε, το κατέβασε από το ίντερνετ, ενώ θα όφειλε
αυτονοήτως να καταθέσει το νέο επίσημο ολοκληρωμένο και κωδικοποιημένο κείμενο του αναθεωρημένου Σκοπιανού Συντάγματος.

• Μια ρηματική διακοίνωση με τροποποιήσεις στις οποίες μάλιστα υπάρχουν τρεις ρητές αναφορές σε «μακεδονικό λαό».

Mε απλά λόγια, μέχρι και αυτή τη στιγμή, καμία συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως υποχρέωνε ρητά τη γειτονική μας χώρα η Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που παραδέχθηκε σήμερα και η κυβέρνηση υπό την πίεση της Ν.Δ.

Το γεγονός αυτό, ωστόσο, συνιστά ευθεία παραβίαση της Συμφωνίας εκ μέρους των Σκοπίων με την ανοχή της κυβέρνησης, καθώς επιτρέπει στα Σκόπια να ολοκληρώσουν την αναθεώρηση μετά την διασφάλιση της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.

Αυτό μάλιστα συμβαίνει ενώ ακόμη και στις τροποποιήσεις της διακοίνωσης υπάρχουν αλληλοαναιρούμενες και ασαφείς διατυπώσεις που χρήζουν διευκρινήσεων καθώς επιτρέπουν εντελώς διαφορετικές ερμηνείες.

Πλέον κραυγαλέο παράδειγμα είναι ότι ενώ η 32η τροποποίηση του υπό αναθεώρηση Σκοπιανού Συντάγματος αναφέρεται στην αλλαγή του ονόματος από «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» σε «Βόρεια Μακεδονία», σε όσες ακολουθούν (33η 34η κ.λ.π.) οι Σκοπιανοί επαναφέρουν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Στοιχείο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα διεθνώς ισχύοντα στις συνταγματικές αναθεωρήσεις, καθώς κάθε μεταγενέστερη τροποποίηση οφείλει να ενσωματώνει το περιεχόμενο των προηγούμενων.

Με τα δεδομένα αυτά, συμβαίνει κάτι πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά: Σε ένα ζήτημα μείζονος εθνικής ευαισθησίας που δεσμεύει εσαεί την Ελλάδα, οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς θα κυρώσουν. Δηλαδή θα ψηφίσουν εν κενώ καθώς δεν έχουν υπάρξει επαρκείς διευκρινίσεις από την πλευρά των Σκοπίων.

Για εμάς στη ΝΔ ήταν και παραμένει αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση η αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος, προκειμένου να εξαλειφθούν οι οποιεσδήποτε αλυτρωτικές αναφορές, αλλά κυρίως να μην τίθεται υπό αμφισβήτηση η ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Αλυτρωτισμοί με αναφορές στο Σύνταγμα, τα σύμβολα, την ταυτότητα και τη γλώσσα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από την ελληνική πλευρά. «Μακεδονικό έθνος» δεν υφίσταται και δεν πρόκειται να δεχτούμε οποιαδήποτε λύση που δεν το καθιστά αυτό σαφές.

Η ΝΔ αξιώνει το αυτονόητο: Nα κατατεθεί στη Βουλή το πλήρες επίσημο και κωδικοποιημένο κείμενο του νέου Συντάγματος της ΠΓΔΜ και μαζί και το προοίμιό του.

Το αίτημα να κατατεθεί και το προοίμιο καθίσταται επιτακτικό καθώς στο εν λόγω κείμενο υπήρχαν πάντα οι περισσότερες αλυτρωτικές αναφορές και μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί καν σαφές αν η αλλαγή του ονόματος, βάσει της 32ης τροποποίησης, αφορά και το προοίμιο.

*Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ηρακλείου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.