Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν δύο σημαντικές εκδηλώσεις της Πράξης «Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών – ΕΚΟΙΝΩ» στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG VI-A «Ελλάδα-Κύπρος 2021-2027», στην ορεινή περιοχή του Τροόδους Κύπρου, στις 9-11 Ιουλίου 2025. Στη Πράξη συμμετέχουν 4 εταίροι, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ινστιτούτο ‘Έρευνας και Ανάπτυξης Μεσογειακών Νησιωτικών Ορεινών Περιοχών Κύπρου ( MountMed Institute ), η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης και η Μινώα – Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών. Η πράξη «ΕΚΟΙΝΩ» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο συνολικός προϋπολογισμός της Πράξης είναι €1.826.455, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανέρχεται στο 80%.
Στο Πολιτιστικό Κέντρο “Οικία Εθνομάρτυρα Λαυρεντίου” στον Καλοπαναγιώτη, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση και ανοικτή συζήτηση με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, όπου παρουσιάστηκαν οι στόχοι και τα οφέλη της Πράξης «ΕΚΟΙΝΩ». Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης της Περιφέρειας Κρήτης εκπροσωπήθηκε από τον Διευθυντή Νίκο Σωφρονά και τον υπεύθυνο τμήματος Β Γιώργο Παντελάκη που παρουσίασαν θέματα που αφορούν την σημασία των προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας στην Κρήτη.
Στην 1η Τεχνική και Συντονιστική Συνάντηση του Έργου στο Κοινοτικό Κτίριο Καλοπαναγιώτη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη τεχνική και συντονιστική συνάντηση των εταίρων. Η Πράξη «ΕΚΟΙΝΩ» εστιάζει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, στην ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων και την προτυποποίηση βέλτιστων διαδικασιών και πρακτικών για την ενεργειακή μετάβαση, την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχιας και του μετριασμού της κλιματικής κρίσης μέσω της μείωσης των ανθρακούχων εκπομπών, συνεισφέροντας άμεσα στην επίτευξη των κοινών στόχων και δεσμεύσεων Ελλάδας–Κύπρου για τη μετάβαση σε μια κοινωνία μηδενικών εκπομπών άνθρακα.
Οι πιλοτικές δράσεις αφορούν τη δημιουργία δυο κοινωνικών φωτοβολταϊκών πάρκων στη Κρήτη και στον ορεινό όγκο του Τροόδους της Κύπρου . Ειδικότερα για την Κρήτη το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης ως εταίρος του έργου και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – θα συνδέσουν το έργο με τον Ενεργειακό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης , το Περιφερειακό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης και με τις προτεραιότητες του ΠΕΠ Κρήτης για την εξοικονόμησης ενέργειας .
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου , στο πλαίσιο του Προγράμματος INTERREG VI-A Ελλάδα–Κύπρος 2021-2027.