Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην 1η Γενική Συνέλευση της Ολομέλειας της ένωσης AREPO και στο Συνέδριο με τίτλο: «Ένα Όραμα των Παραγωγών για το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις & Έναρξη της Κοινοτικής Πλατφόρμας GI SMART», στις Βρυξέλλες
Την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025 ξεκίνησαν οι διήμερες εκδηλώσεις της ένωσης AREPO στις Βρυξέλλες οι οποίες περιελάμβαναν: την 1η Γενική Συνέλευση, το Συνέδριο με τίτλο: «Ένα Όραμα των Παραγωγών για το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις & Έναρξη της Κοινοτικής Πλατφόρμας GI SMART», στις Βρυξέλλες και τη Συνάντηση των Ελληνικών Περιφερειών.
Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο κοινό κτίριο των Περιφερειών Emilia-Romagna (Ιταλία), Hessen (Γερμανία), Nouvelle Aquitaine (Γαλλία) and Wielkopolska (Πολωνία).
Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 33 Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, μέλη της ένωσης AREPO. Στην έναρξη της ολομέλειας ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Περιφέρειας Λομβαρδίας από την Ιταλία και Περιφερειακός Υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Δασοκομίας κ. Alessandro BEDUSCHI αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Ένωσης AREPO την προηγούμενη περίοδο, αλλά και στις προκλήσεις που καλούνται οι Γεωγραφικές Ενδείξεις να αντιμετωπίσουν την επόμενη περίοδο με την εφαρμογή του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/1143.
Στο καταστατικό μέρος της Γενικής Συνέλευσης ο κ. Laurent Gomez, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης AREPO παρουσίασε το πρόγραμμα των συναντήσεων και τον οικονομικό απολογισμό ενώ τόνισε τη σπουδαιότητα της Γενικής Συνέλευσης.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου η ευρωπαϊκή κοινότητα Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ) συγκεντρώθηκε στις Βρυξέλλες στις 25 και 26 Ιουνίου για μια σημαντική συνύπαρξη που συγκέντρωσε περισσότερους από 200 ενδιαφερόμενους φορείς – παραγωγούς, ευρωπαϊκούς και εθνικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, περιφερειακές αρχές και ερευνητές – από όλη την ΕΕ.
Διοργανώθηκε από την oriGIn EU, την EFOW και την AREPO, στο πλαίσιο του έργου GI SMART, και η εκδήλωση παρείχε μια πλατφόρμα για έντονες συζητήσεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και τις μελλοντικές προοπτικές των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ) στην ΕΕ. Το συνέδριο άνοιξε ο Επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων της ΕΕ, Κρίστοφερ Χάνσεν, ο οποίος υπογράμμισε: «Για 30 χρόνια, οι γεωγραφικές ενδείξεις αποτελούν ένα αποδεδειγμένο σύστημα, που αναγνωρίζει τα πιο εμβληματικά και αναγνωρισμένα προϊόντα που αντιπροσωπεύουν την αληθινή γεύση της Ευρώπης.
Αυτές οι ετικέτες ποιότητας ανοίγουν μια πληθώρα ευκαιριών, προσφέροντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους παραγωγούς και τις αγροτικές περιοχές, ενισχύοντας παράλληλα την οικονομία. Αυτό το συνέδριο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την ανταλλαγή καινοτόμων ιδεών και την οικοδόμηση συνεργασιών, με στόχο να μας οδηγήσει συλλογικά σε ένα ισχυρότερο και καλύτερο μέλλον για τις γεωγραφικές ενδείξεις για τα επόμενα 30 χρόνια. Προωθώντας την ευαισθητοποίηση και επεκτείνοντας τις διεθνείς αγορές, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι γεωγραφικές ενδείξεις θα παραμείνουν μια πραγματική ιστορία επιτυχίας της ΕΕ και πηγή υπερηφάνειας και προστασίας για τις επόμενες γενιές».
Ο Πολωνός Υφυπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Άνταμ Νόβακ, υπογράμμισε: «Τα προϊόντα με γεωγραφικές ενδείξεις όχι μόνο υποστηρίζουν το εισόδημα των αγροτών και των παραγωγών, αλλά δημιουργούν επίσης θέσεις εργασίας, προωθούν τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων και συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές. Αποτελούν σύμβολο ευρωπαϊκής ποιότητας και παράδοσης – αξίες που πρέπει να υποστηρίξουμε σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο».
Οι συζητήσεις που αναπτύχθηκαν τόνισαν την εξαιρετική ποικιλομορφία των προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης, αντανακλώντας τη ζωτικότητα και την ισχυρή συμμετοχή του τομέα των Γεωγραφικών Ενδείξεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι συμμετέχοντες έθιξαν διάφορες βασικές ανησυχίες:
άνιση αξιοποίηση γεωγραφικής ένδειξης μεταξύ των περιφερειών λόγω κενών στους πόρους και την ικανότητα· κανονιστικές και νομικές αβεβαιότητες, ιδίως όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής και την επιβολή της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων στην ΕΕ· υψηλό κόστος που σχετίζεται με την προστασία σε τρίτες χώρες και στο διαδίκτυο· και ανεπαρκή ευαισθητοποίηση των καταναλωτών.
Υπογράμμισαν επίσης την πιεστική ανάγκη υποστήριξης των νέων και μικρής κλίμακας παραγωγών, ενίσχυσης της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή εντός του πλαισίου των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ) και καλύτερης σύνδεσης των ΓΕ με τις στρατηγικές τουρισμού και περιφερειακής ανάπτυξης. Aπό την περιφέρεια Κρήτης προσκαλεσμένος του προγράμματος GI SMART ήταν ο κ. Μπιρλιράκης Νικόλαος, Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου «ο Θύμος» και ένας από τους πέντε φορείς της περιφέρειας Κρήτης που υπέγραψαν το φάκελο υποβολής για την πιστοποίηση του ΠΟΠ «Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης».
Ο κ. Μπιρλιράκης στην παρέμβαση του εστίασε στον ισχυρό δεσμό που έχει η Κρήτη με τη αξιοποίηση της μέλισσας και των προϊόντων της μέσα από τη μεγάλη ιστορική διαδρομή τους στηn Κρήτη, στη σημαντικότητα και τον κοινωνικό αντίκτυπο που έχει η κατοχύρωση του μελιού «Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης» για την προώθηση του μελιού σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Επιπρόσθετα αναφέρθηκε ότι η κατοχύρωση του ονόματος «Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης» θα συμβάλλει στη ενθάρρυνση της νέας γενιάς να συνεχίσει την ενασχόληση της με τη Μελισσοκομία παρόλες τις σοβαρές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει.
«Οι Γεωγραφικές Ενδείξεις αποτελούν πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία που προσφέρουν οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά οφέλη», δήλωσε ο Πρόεδρος της oriGIn της ΕΕ, Charles Deparis. «Ωστόσο, αυτό το συνέδριο έδειξε ξεκάθαρα ότι για να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές τους, πρέπει να βελτιώσουμε την νομική προστασία και την επιβολή τους, να διευρύνουμε την πρόσβαση και την υποστήριξη των παραγωγών και να ενισχύσουμε την προβολή των ΓΕ στους καταναλωτές».
Ο Riccardo Ricci Curbastro, Πρόεδρος του EFOW, ζήτησε να τεθούν οι γεωγραφικές ενδείξεις στο επίκεντρο της επόμενης Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (μετά το 2027), με ειδική χρηματοδότηση, κανονιστική υποστήριξη και μέτρα για την ενίσχυση της βιωσιμότητας, της ανταγωνιστικότητας και της προστασίας τόσο στις αγορές της ΕΕ όσο και στις παγκόσμιες αγορές. Προέτρεψε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημοσιεύσει, το συντομότερο δυνατό, το Σχέδιο Δράσης για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις. «Το 2026 πρέπει να είναι η χρονιά κατά την οποία αυτό το όραμα θα γίνει πραγματικότητα — μέσω ενός οδικού χάρτη που θα δημιουργηθεί από κοινού με τους παραγωγούς», κατέληξε.
Στις συναντήσεις την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε ο κ. Πίτερης Χαράλαμπος-Νικόλαος υπεύθυνος της Περιφέρειας Κρήτης στην ένωση AREPO και στέλεχος της Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε.Ρεθύμνης.