Το ρόφημα που προστατεύει το μυαλό και δυναμώνει τη μνήμη

Συμβάλλει στη μακροζωία, στην καταπολέμηση του άγχους και, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, αποτελεί και εξαιρετικό ενισχυτικό μνήμης. Για ποιο ρόφημα πρόκειται;

Το ρόφημα που προστατεύει το μυαλό και δυναμώνει τη μνήμη

Ευεργετικό για τη λειτουργία της μνήμης αναδεικνύεται το πράσινο τσάι σύμφωνα με νεότερη μελέτη.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Free Radical Biology and Medicine, διαπίστωσε ότι το πράσινο τσάι, μαζί με άλλα συστατικά, συμβάλλει εξίσου και στην αποτροπή της εμφάνισης της άνοιας.

Όπως ανέδειξε η μελέτη, το πολύτιμο συστατικό που προστατεύει τη μνήμη και αποτρέπει τη συσσώρευση των πλακών και την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ είναι οι κατεχίνες.

Αντίστοιχη θετική επίδραση στα ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα παρουσιάζει και η ένωση ρεσβερατρόλη, που βρίσκεται στα βατόμουρα, τα σταφύλια και το κόκκινο κρασί.

Τόσο οι κατεχίνες όσο και η ρεσβερατρόλη διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει τις ικανότητές τους να εξαλείφουν το σχηματισμό των πλακών, που συγκεντρώνονται μεταξύ των νευρώνων και διαταράσσουν τη λειτουργία των κυττάρων. Εξίσου σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται χωρίς παρενέργειες.

Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε την αποτελεσματικότητα 21 ενώσεων σε ένα τρισδιάστατο εργαστηριακό μοντέλο νευρικού ιστού επενδυμένο με δερματικά κύτταρα τα οποία είχαν τροποποιηθεί γνετικά ώστε να μετατραπούν σε νευρικά βλαστικά κύτταρα.

Μερικές από τις άλλες ενώσεις που ελέγχθηκαν, όπως η κουρκουμίνη από τον κουρκουμά, το διαβητικό φάρμακο μετφορμίνη και μια ένωση που ονομάζεται κιτικολίνη, εμπόδισαν επίσης το σχηματισμό των πλακών.

Η δρ Dana Cairns, επιστημονική συνεργάτης στη Σχολή Μηχανικής του Πανεπιστημίου Tufts και επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε σχετικά: «Ήμασταν τυχεροί που μερικά από αυτά τα στοιχεία που εξετάσαμε έδειξαν αρκετά ισχυρή αποτελεσματικότητα».

Τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας έχουν τη δυνατότητα να ωφελήσουν εκατομμύρια ανθρώπους και βασίζονται σε πολυετείς έρευνες για τα θεραπευτικά τους οφέλη.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, δεν είναι απολύτως σαφές ότι αυτές οι ουσίες που μελετήθηκαν μπορούν να αναχαιτίσουν την εξέλιξη της άνοιας.

Για παράδειγμα, μερικές ενώσεις δεν απορροφώνται εύκολα από το σώμα ή την κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, κάποιες από αυτές δεν κατάφεραν να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, έναν προστατευτικό φραγμό μεταξύ των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, των κυττάρων και άλλων συστατικών που συνθέτουν τον εγκεφαλικό ιστό.

Αυτό δε σημαίνει όμως ότι τα ευρήματα δεν είναι σημαντικά, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ και οι θεραπείες για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου είναι περιορισμένες.

Ακόμα, το πράσινο τσάι και αντίστοιχα και τα μούρα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία μπορούν να μειώσουν τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα, αλλά και να καταπραΰνουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, ενισχύοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Πηγή: ygeiamou

Τα σχόλια είναι κλειστά.