Το συμπλήρωμα διατροφής που αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα

Όλοι ξέρουμε πως η κατανάλωση βιταμινών κάνει καλό στην υγεία μας. Ειδικοί όμως προειδοποιούν πως συγκεκριμένα συμπληρώματα βιταμινών, μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του πνεύμονα.

Το συμπλήρωμα διατροφής που αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα

Οι βιταμίνες αποτελούν ενώσεις τις οποίες πρέπει να διαθέτουμε για τη σωστή ανάπτυξη και την καλή υγεία του οργανισμού.

Παρότι συνήθως παίρνουμε τις βιταμίνες από τη διατροφή μας, υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι παίρνουν συμπληρώματα διατροφής για να ενισχύσουν τον οργανισμό τους.

Αυτή η προσέγγιση όμως έχει κινδύνους για την υγεία, όπως αναφέρουν ειδικοί, σύμφωνα με τη βρετανική Express.

Ένα συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής -β-καροτίνη- συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις από τυχαίες δοκιμές ότι μεγάλες δόσεις από συμπληρώματα β-καροτίνης, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα σε κάποιες κατηγορίες ανθρώπων», προειδοποιεί το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF).

Η χρήση της β-καροτίνης, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα σε άτομα που καπνίζουν ή εκτίθενται στον αμίαντο.

Τα συμπεράσματα ερευνών

Μελέτη σε 29 χιλιάδες άνδρες καπνιστές έδειξαν μία αύξηση 18% στον καρκίνο του πνεύμονα, στην ομάδα ατόμων που λάμβαναν 20 χιλιοστόγραμμα β-καροτίνης την ημέρα για πέντε έως οκτώ χρόνια.

Άλλη έρευνα σε 18.000 άτομα, έδειξε 28% περισσότερους καρκίνους του πνεύμονα σε ανθρώπους με ιστορικό καπνίσματος ή έκθεσης σε αμίαντο.

Τα συγκεκριμένα άτομα έλαβαν 30 χιλιοστόγραμμα β-καροτίνης μαζί με 25.000 μονάδες ρετινόλης (ένα είδος βιταμίνης Α) ημερησίως για τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, μία μελέτη σε 22.000 άνδρες γιατρούς, κάποιοι εκ των οποίων καπνιστές ή πρώην καπνιστές, δεν έδειξαν κάποια αύξηση στον καρκίνο του πνεύματος.

Τα συγκεκριμένα άτομα λάμβαναν 50 χλγρ. β-καροτίνης κάθε δεύτερη ημέρα για 12 χρόνια.

Τα σχόλια είναι κλειστά.