Τουρισμός: Σαφής προτίμηση στην Κρήτη – Ισχυρές ενδείξεις για την επίτευξη νέου ρεκόρ

Iσχυρές είναι οι ενδείξεις πλέον για ένα εξαιρετικό 2024 σε ότι αφορά τον ελληνικό τουρισμό. Και μπορεί να είναι ακόμη πολύ νωρίς να εξαχθούν κάποια οριστικά συμπεράσματα ωστόσο, όλα συνηγορούν την εκτίμηση ότι όλα κινούνται προς την επίτευξη ενός νέου ρεκόρ.

Οι παράγοντες της αγοράς βλέπουν ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, μία σεζόν που αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, εξαιτίας του πρόωρου Πάσχα των καθολικών, των καλών καιρικών συνθηκών, αλλά και του ότι θεριεύει η δίψα των πολιτών ανά την υφήλιο για ταξίδια, μία δίψα που γιγαντώθηκε στην μετά covid εποχή.

Την επόμενη Κυριακή εορτάζεται το Πάσχα των Καθολικών και ήδη αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν κάνει κρατήσεις σε δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα, ενώ οι πρώτες πτήσεις τσάρτερ έχουν ξεκινήσει. Στην Αθήνα μία ματιά να ρίξει κανείς θα διαπιστώσει με μεγάλη ευκολία ότι οι τουρίστες αρχίζουν και κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότερο έντονη. Σε περιοχές όπως η Πλάκα, το Μοναστηράκι, η Ακρόπολη αλλά και εν γένει το κέντρο της Αθήνας δείχνουν ότι το καλοκαίρι είναι προ των πυλών.

Εξάλλου για πρώτη φορά και τα μεγέθη είναι τέτοια που δείχνουν ότι εφέτος θα έχουμε, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου νέο ρεκόρ. Τον Ιανουάριο, έναν μήνα που σίγουρα δεν είναι από τους καλύτερους του έτους, αλλά σίγουρα δείχνει τάση οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 278,3 εκατ. ευρώ, κάνοντας δυναμική έναρξη στο έτος, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 27,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι (219 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών επίσης αυξήθηκαν κατά 16% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023.

Οι περιοχές που ξεχωρίζουν

Τα πρώτα ενδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ξένοι έχουν μία σαφή προτίμηση στην Ελλάδα και ειδικά σε παραδοσιακές περιοχές, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως και η Κέρκυρα, επιβεβαιώνοντας την τάση που ξεκίνησε να δημιουργείται πέρυσι, δηλαδή οι τουρίστες να «φεύγουν» από νησιά που τα προηγούμενα χρόνια ήταν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές, όπως Μύκονος, Σαντορίνη κ.λπ.

Το μεγάλο στοίχημα εφέτος εκτός των άλλων είναι να εδραιωθεί η τάση που διαφάνηκε από πέρυσι, δηλαδή να μεγαλώσει η τουριστική περίοδος. Αν δει μάλιστα κανείς τα στοιχεία, φαίνεται σαφέστατα ότι η επιμήκυνση ξεκίνησε και μένει να δούμε αν αυτό θα διατηρηθεί και το 2024, με τα μηνύματα να είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά αφού η χρονιά ξεκινάει πάρα πολύ νωρίς.

Ο ΕΟΤ πρωταγωνίστησε στις επαφές με τους διεθνείς παίκτες του τουρισμού ενώ ο επιχειρηματικός τουριστικός κόσμος της Ελλάδας πραγματοποίησε πληθώρα επιχειρηματικών επαφών.

Μιλώντας μάλιστα πρόσφατα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, τόνισε ότι η έκθεση ΙΤΒ 2024 ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη για την χώρα μας. Μάλιστα σημειώνει ότι επιβεβαιώθηκε η υψηλή ζήτηση που έχει η Ελλάδα και εφέτος από τις ευρωπαϊκές αγορές καθώς και η πολύ ικανοποιητική ροή κρατήσεων για το επόμενο διάστημα στους δημοφιλείς προορισμούς μας.

Σημείωσε επίσης ότι «στις συναντήσεις μας με τις αεροπορικές εταιρείες και τους tour operators είχαμε επιπλέον την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι η σεζόν ξεκινάει νωρίς ενώ όλα δείχνουν ότι θα πετύχουμε την επιμήκυνση της και το φθινόπωρο».

πηγή: imerisia.grhttps://www.imerisia.gr/toyrismos/90503_toyrismos-xekina-i-therini-periodos-gia-tin-ellada-me-ishyres-endeixeis-gia-tin

Τα σχόλια είναι κλειστά.