ΚΚΕ:Για τα προβλήματα του Κέντρου Αιμοδοσίας στο Γ.Ν. «Βενιζέλειο – Πανάνειο» Ηρακλείου

Το Κέντρο Αίματος είναι καίριο Τμήμα στο Γ.Ν. «Βενιζέλειο – Πανάνειο» Ηρακλείου. Αποτελεί ένα από τα τέσσερα δημόσια Κέντρα Αίματος στην Ελλάδα και προσφέρει τεράστιο έργο στον Νομό και σε όλη την Κρήτη. Ωστόσο, είναι σοβαρά υποστελεχωμένο, ενώ το πρόβλημα οξύνεται περαιτέρω εξαιτίας των πρόσφατων συνταξιοδοτήσεων ιατρών και βιολόγων.

Η υποστελέχωση του Κέντρου Αίματος δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε βάρος της υγείας ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα υγείας στην Κρήτη. Η αποψίλωσή του από εργαζόμενους θα σημάνει την ακύρωση χιλιάδων ιατρικών πράξεων (ο ετήσιος αριθμός εξετάσεων στο Κέντρο Αίματος φτάνει τις 550.000), αλλά και τη χαριστική βολή στα τμήματα που βρίσκονται στην ευθύνη του.

Ειδικότερα, το Κέντρο Αίματος καλύπτει, καθημερινά, με αίμα και παράγωγα του τις ανάγκες των Νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών σε όλο το νησί. Στην αιμοδοσία ανήκει το τμήμα αιμοληψιών (με ετήσιο αριθμό συλλεγόμενων μονάδων 11500), το κινητό συνεργείο αιμοληψιών (20-22 μηνιαίες εξορμήσεις για τους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου), το τμήμα αιμόστασης και αντιπηκτικής αγωγής, που είναι το μοναδικό στην Κρήτη και δέχεται 6.000- 7.000 επισκέψεις ετησίως. Επίσης, η μονάδα πρόληψης μεσογειακής αναιμίας (διασυνδεόμενη με το Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών και μοναδική στην Κρήτη), το ανοσοαιματολογικό εργαστήριο, όπως και το ιολογικό εργαστήριο για εξωτερικούς ασθενείς και νοσηλευόμενους. Στην αιμοδοσία ανήκει και το Κέντρο Αναφοράς AIDS, του οποίου οι δραστηριότητες έχουν περιοριστεί μετά τη διακοπή της λειτουργίας του Ιατρείου Ειδικών Λοιμώξεων, γεγονός που συνιστά σημαντική υποβάθμιση, με δεδομένο ότι οι πρώτες μοριακές τεχνικές ελέγχου της νόσου είχαν διενεργηθεί στο συγκεκριμένο τμήμα.

Με βάση τα δεδομένα της υποστελέχωσης, θα υπάρξει μείωση των εξορμήσεων και των απογευματινών αιμοληψιών, ενώ τίθεται σε κίνδυνο η θεραπεία ασθενών που χρειάζονται εξειδικευμένη διάγνωση και ιατρική παρακολούθηση και δε θα μπορούν να υποβάλλονται δωρεάν σε πλήρη ειδικό διαγνωστικό έλεγχο και να αξιολογούνται από εξειδικευμένο προσωπικό σε δημόσιο νοσοκομείο της Κρήτης. Οι ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως μεσογειακή αναιμία, οι ογκολογικοί και αιματολογικοί ασθενείς θα μένουν ακάλυπτοι και θα υποστούν τεράστια ταλαιπωρία ή θα πληρώνουν αδρά την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία στον ιδιωτικό τομέα. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η απαξίωση, λόγω υποστελέχωσης και έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, του τμήματος αιμόστασης και του τμήματος πρόληψης μεσογειακής αναιμίας (μεταξύ των υπηρεσιών που παρέχει είναι και η γενετική συμβουλή σε ζευγάρια), αφού, καθώς δεν υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα σε άλλο Νοσοκομείο της Κρήτης, οι ασθενείς θα αναγκάζονται να μετακινούνται στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, χωρίς επάρκεια αίματος τίθεται σε επισφάλεια και η πραγματοποίηση των χειρουργείων.

Παρά τη σημασία του Κέντρου Αίματος, αντί για τη στελέχωσή του με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, απαξιώνεται τόσο από την κυβέρνηση όσο και τη διοίκηση του Νοσοκομείου, π.χ. μετατρέπεται η θέση του αιματολόγου σε θέση αναισθησιολόγου αν και υπήρξε διαφωνία του επιστημονικού συμβουλίου.

Οι μόνοι ωφελημένοι από τη συνειδητή διαχρονική υποβάθμιση και συρρίκνωση του Κέντρου Αίματος είναι οι ιδιώτες κλινικάρχες στους οποίους σπρώχνονται οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες του νησιού.

Η κατάσταση αυτή στο Κέντρο Αίματος του Γ.Ν. «Βενιζέλειο – Πανάνειο» Ηρακλείου είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης της Υγείας, προκειμένου να εξοικονομηθούν κρατικά κονδύλια και να συνεχιστεί η στήριξη της κερδοφορίας του ιδιωτικού τομέα υγείας. Επιπλέον, εντάσσεται στα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης για το νέο ΕΣΥ, που έρχεται να ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, της πλήρους εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας και της άλωσής του από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:
– Για την πλήρη στελέχωση με μόνιμο κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του Κέντρου Αιμοδοσίας στο Γ.Ν. «Βενιζέλειο – Πανάνειο» Ηρακλείου,
– Για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άρτια λειτουργία του για την πλήρη κάλυψη του λαού με τις υπηρεσίες που παρέχει.

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης
Λαμπρούλης Γιώργος

Τα σχόλια είναι κλειστά.