Άγιος Ευμένιος: Αγιοποιήθηκε ιερέας από την Εθιά Ηρακλείου

Ένας κοσμαγάπητος Κρητικός ιερέας ανακηρύχθηκε Άγιος από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πρόκειται για το γέροντα Ευμένιο Σαριδάκη, ο οποίος απεβίωσε το 1999 και άφησε ιστορία όπου κι αν βρέθηκε για την αγάπη του για το Θεό και τον άνθρωπο, την ταπεινοφροσύνη του, την υπακοή του, την πίστη του και την εργατικότητά του.

Ο πατέρας Ευμένιος ήταν το τελευταίο από τα 8 παιδιά της οικογένειας Σαριδάκη από την Εθιά Ηρακλείου. Γεννήθηκε την πρωτοχρονιά του 1931 και οι μαρτυρίες όσων τον έζησαν από παιδί κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που έδειχνε από μικρός πόσο κοντά ήταν στο Θεό καθώς και την κλίση του προς την ιεροσύνη. Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Κωνσταντίνος.

Ο μικρός Κωνσταντίνος ορφάνεψε από πατέρα σε ηλικία μόλις δύο ετών. Η οικογένειά του ζούσε στη φτώχεια και χάνοντας το στήριγμά της βρέθηκε σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Σ’ αυτό το περιβάλλον και με πολλές στερήσεις μεγάλωσε. Παπούτσια φόρεσε στα δώδεκα του χρόνια.

Παρ’ όλες τις στερήσεις, την πείνα και την ανέχεια, το ήθος και το φρόνημα του μικρού αυτού παιδιού δεν αλλοιώθηκαν.

Ο πατήρ Ευμένιος ήταν θεόκλητος στον μοναχισμό. Ο ίδιος έλεγε: «Εγώ, δεκαεπτά χρόνων πήγα στο μοναστήρι. Ήμουν δεκαέξι χρόνια στο χωριό μου. Αγαπούσα τον Θεό, βέβαια, σκεπτόμουν πολλές φορές να γίνω καλόγερος. Μια μέρα μου λέει ο παπάς: «Έλα να σε κάνω νεωκόρο». Πήγα κι εγώ. Άναβα τα καντήλια πρωί-βράδυ, διάβαζα κιόλας, ο,τι βιβλία έβλεπα τα διάβαζα. Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς του 1944, το απόγευμα, πήγα, άναψα τα καντήλια στην εκκλησία και, μετά, πήγα στο σπίτι μας. Ήταν εκεί η αδελφή μου η Ευγενία. Φάγαμε ξεροτήγανα, τηγανίτες και μακαρόνες. Εκεί που τρώγαμε, ήρθε μια λάμψι και με τύφλωσε και μπήκε μέσα στα βάθη της ψυχής μου. Κι αμέσως, την ίδια στιγμή, φώναξα της Ευγενίας: «Ευγενία, θα γίνω καλόγέρος». Την ίδια στιγμή. Εκείνη την στιγμή με φώτισε ο Θεός. Την είδα με τα μάτια μου εκείνη την λάμψι, που μπήκε μέσα μου.Μόλις είδα αυτή την λάμψι, είπα κατ’ ευθείαν: «Θα γίνω καλόγερος».

Τα βήματά του, τότε τον οδηγούν στην Ιερά Μονή Αγίου Νικήτα, στα νότια της Κρήτης. Μετά την τριετή του δοκιμασία, εκάρη μοναχός και ονομάστηκε Σωφρόνιος.

Ως μοναχός, ο Σωφρόνιος έβαλε θεμέλιο της μοναχικής του ζωής την ταπεινοφροσύνη, την υπακοή και την εργατικότητα. Επιδόθηκε σε νέους αγώνες. Τις ημέρες κοπίαζε σωματικά και τις νύκτες παρέμενε άυπνος και προσευχόμενος. Αυτό το τυπικό το κράτησε μέχρι τέλους της ζωής του.

Μετά πήγε στο στρατό όμως αρρώστησε βαριά από λέπρα. Στον αντιλεπρικό Σταθμό Αθηνών, ο πατήρ Σωφρόνιος νοσηλεύτηκε επιτυχώς και θεραπεύτηκε τελείως. Η ασθένεια δεν του άφησε καμία παραμόρφωση, ούτε το παραμικρό σημάδι.

Μετά την θεραπεία του από αυτή τη σοβαρή ασθένεια, παρέμεινε μέσα στον Αντιλεπρικό Σταθμό, από αγάπη για τους πάσχοντας αδελφούς του. Η Διεύθυνση του Σταθμού, επειδή ήταν μοναχός, του παρεχώρησε ατομικό κελλάκι, δίπλα στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων. Στο κελλάκι αυτό ο Παππούλης πέρασε όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Τα καλοκαίρια πήγαινε για μήνες στο Άγιο Όρος, ενώ πήγαινε επίσης στην Κρήτη, στην Μονή της μετανοίας του και στην Ιερά Μονή Καλυβιανής, όπου συνδέθηκε με τον ιδρυτή της Μητροπολίτη Τιμόθεο, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.

Το 1975, σε ηλικία 44 ετών, ο μοναχός Σωφρόνιος χειροτονήθηκε εις πρεσβύτερον και πήρε το όνομα Ευμένιος. Ο πατήρ Ευμένιος συνέχισε τη ζωή του στο Λοιμωδών ως Ιερέας.

Άφησε την τελευταία του πνοή στις 23 Μαϊου το 1999 στον Ευαγγελισμό όπου νοσηλευόταν. Αυτή θα είναι και η μέρα που θα τιμάται από φέτος και από το εορτολόγιο της Εκκλησίας.

Η επίσημη εικόνα του Αγίου Ευμενίου αγιογραφήθηκε από το μοναχό της Ιεράς Μονής Κουδουμά Ιλαρίωνα Σταματάκη.

(πληφορίες από το Romfea.gr)https://www.ertnews.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.