Στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κρίνεται η πρόωρη συνταξιοδότηση 2.000 δημοσίων υπαλλήλων

Ημερομηνία:

Πάνω από 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι – κυρίως εκπαιδευτικοί – βρίσκονται σε εκκρεμότητα αναμένοντας την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο θα κρίνει κατά πόσο δικαιούνται πρόωρη συνταξιοδότηση.

Πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους που υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους τον Φεβρουάριο προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, σε ηλικία 55-58 ετών, με μειωμένη σύνταξη, έχοντας συμπληρώσει εικοσιπενταετία κατά την περίοδο 2010-2012.

Η θέση του υπουργείου Εργασίας
Ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας δεν συμφώνησαν κατά πόσο οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δικαιούνται – τελικά – καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα να κληθεί να ξεκαθαρίσει το θέμα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Οι ασφαλισμένοι της κατηγορίας αυτής είχαν συμπληρώσει μέχρι 31/12/2021 τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, δεν είχαν όμως φτάσει το προβλεπόμενο ηλικιακό όριο.

Που στηρίχθηκαν όσοι υπέβαλαν αίτηση αποχώρησης
Ωστόσο το υπουργείο είχε τότε ξεκαθαρίσει ότι όσοι μέχρι 31/12/2021 είχαν συμπληρώσει τον χρόνο ασφάλισης που απαιτείται αλλά δεν είχαν συμπληρώσει την ηλικία, διατηρούν τα ισχύοντα ηλικιακά όρια ακόμη και αν τα συμπληρώνουν μετά την 01/01/2022.

Σε αυτό στηρίχθηκαν οι εκπαιδευτικοί και υπέβαλαν αίτηση αποχώρησης τον Φεβρουάριο όταν είχαν το σχετικό δικαίωμα. Διαφορετική άποψη εξέφρασε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που «πάγωσε» τα αιτήματα, με αποτέλεσμα να κληθεί το Νομικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει.

Οι υπάλληλοι που αναφέρονται στο συγκεκριμένο καθεστώς συνταξιοδότησης αφορούν τις εξής κατηγορίες:

Γυναίκες, κυρίως μητέρες ανηλίκων που συμπλήρωσαν 25ετία το 2010 και μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, σε ηλικία 56,9 ετών με μειωμένη σύνταξη, εντός του τρέχοντος ή και τα επόμενα χρόνια.

Γυναίκες και άνδρες που συμπλήρωσαν 25ετία το 2011 και 2012 και μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα (με βάση τα μεταβατικά όρια) σε ηλικία 56-58 με μειωμένη σύνταξη εντός του τρέχοντος ή τα επόμενα χρόνια.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Πάρος: Μυστήριο με αιφνίδιο θάνατο βρέφους 5...

Η αιτία θανάτου του βρέφους στην Πάρο παραμένει αδιευκρίνιστη...

Meteo: Η θερμική καταπόνηση στην Ελλάδα επιδεινώνεται...

Στη μελέτη εκτιμήθηκαν, βάσει του UTCI, οι μεταβολές στη...

Πάρος: Μυστήριο με αιφνίδιο θάνατο βρέφους 5...

Η αιτία θανάτου του βρέφους στην Πάρο παραμένει αδιευκρίνιστη...

Meteo: Η θερμική καταπόνηση στην Ελλάδα επιδεινώνεται...

Στη μελέτη εκτιμήθηκαν, βάσει του UTCI, οι μεταβολές στη...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Από ακραία ξηρασία πλήττονται περιοχές της Κρήτης – Τι δείχνει η ανάλυση του Meteo

Σε συνθήκες ξηρασίας βρίσκεται μεγάλο μέρος της Κρήτης, όπως...

Ρέθυμνο:Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Πρόδρομος στα ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχου

Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ κ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΣΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΙΚΟΥ...

Ηράκλειο: Πόσο εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος;

Ένας ξένος δημοσιογράφος που ζει στο Ηράκλειο καταγράφει όσα...

Ξεκίνησε με νεαρούς και βαριά τραυματίες η ανταλλαγή κρατουμένων Ρωσίας και Ουκρανίας

Η ανταλλαγή, που ανακοινώθηκε και από τις δύο πλευρές,...