Γύρος: Είναι το 2ο καλύτερο τυλιχτό του κόσμου – «Έρχεται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

Ημερομηνία:

Είναι γεγονός: Ο γύρος ανακηρύχθηκε ως το δεύτερο καλύτερο σάντουιτς/τυλιχτό του κόσμου, και μάλιστα δικαιολογημένα.

Οι ψηφοφόροι του Taste Atlas «μίλησαν» και έκριναν τον ελληνικό γύρο ως το δεύτερο καλύτερο είδος σάντουιτς ανάμεσα σε 100 διαφορετικά είδη από όλο τον κόσμο. Έχασε όμως την πρωτιά από το τουρκικό Tombik Döner που δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια «παραλλαγή» του αγαπημένου ελληνικού street food.

Δεύτερο καλύτερο τυλιχτό του κόσμου ο ελληνικός γύρος ανάμεσα σε 100 είδη σάντουιτς

Η πρώτη τριάδα

Ο ελληνικός Γύρος χάνει οριακά την πρωτιά από το τουρκικό Tombik Döner, με αποτέλεσμα αυτό να καταλαμβάνει την πρώτη θέση και ο γύρος να έρχεται δεύτερος. Την πρώτη τριάδα έρχεται να συμπληρώσει το αραβικό Σουαρμά.

Το Taste Atlas στην περιγραφή του αποθεώνει τον ελληνικό γύρο χαρακτηρίζοντάς το ως ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά street food πιάτα, αναφέροντας πως πολλές χώρες έχουν αντιγράψει τη συνταγή του πεντανόστιμου ελληνικού τυλιχτού με μικρές παραλλαγές στο κρέας που χρησιμοποιούν.

Μάλιστα, δεδομένου ότι υπάρχει η γνωστή διαμάχη σχετικά με το αν ο γύρος είναι ελληνικής ή τουρκικής προέλευσης, ο διαδικτυακός οδηγός που συγκεντρώνει τα καλύτερα πιάτα από όλο τον κόσμο επιβεβαιώνει την ελληνική προέλευση του γύρου, καθώς αναπαράγει τη θεωρία περί δημιουργίας του στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Αναλυτικά η περιγραφή:

«Ο γύρος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά street food πιάτα, που αποτελείται από κρέας, όπως χοιρινό και κοτόπουλο (στην Ελλάδα) ή αρνί και μοσχαρίσιο κρέας (δημοφιλές σε άλλες χώρες), μαγειρεμένο σε κάθετη σούβλα. Το κρέας κόβεται σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια τοποθετείται συνήθως σε μια πίτα μαζί με σάλτσες όπως τζατζίκι και λαχανικά όπως ντομάτες, κρεμμύδια, μαρούλι και αγγούρια.

Ο γύρος προέρχεται από την ελληνική λέξη gheereezo, που σημαίνει γυρίζω, που αναφέρεται στην κάθετη σούβλα που περιστρέφεται συνεχώς στην οποία ψήνεται το κρέας. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο γύρος προήλθε από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν οι στρατιώτες του σούβλιζαν το κρέας στα ξίφη τους και το έψηναν στη φωτιά».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Προσοχή! Ανακαλείται παρτίδα βρεφικού γάλακτος – Ποιος...

Οι καταναλωτές καλούνται να μην χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο προϊόν...

Από το χωράφι στο πιάτο του τουρίστα...

“Ο τοπικός παραγωγός και το προϊόν του πρέπει να...

Προσοχή! Ανακαλείται παρτίδα βρεφικού γάλακτος – Ποιος...

Οι καταναλωτές καλούνται να μην χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο προϊόν...

Από το χωράφι στο πιάτο του τουρίστα...

“Ο τοπικός παραγωγός και το προϊόν του πρέπει να...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

ΠΑΟΚ – ΟΦΗ: Φίλος των Κρητικών ξεχώρισε με μαντινάδα σε μπλούζα πριν τον τελικό

Λίγες ώρες πριν τη σέντρα του τελικού Κυπέλλου, όπου...

«Κατέκλυσαν» τον Βόλο οι Κρητικοί για τον μεγάλο τελικό κόντρα στον ΠΑΟΚ

Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ο Βόλος...

Δήμος Ηρακλείου:Ακυρώνεται η τοποθέτηση γιγαντοοθόνης στο πάρκο Γεωργιάδη για τον αποψινό τελικό

Ακυρώνεται, λόγω καιρού, η πρωτοβουλία για την τοποθέτηση γιγαντοοθόνης...

Μητσοτάκης: «Μπετόν αρμέ» η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής – Μακρόν: Η συμμαχία μας ενισχύει την Ευρώπη

Έπεσαν οι υπογραφές της στρατηγικής συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας...